Trocha historie nikoho nezabije

5 1 0
                                    

Každé psí plemeno má nějakou, leckdy kuriozní historii a ani kavalírci nejsou vyjímkou. Jejich půvab sahá až do 15. století a peripetie, kterými v Anglii prošli, jsou hodně známé.

Pro některé panovníky, třeba pro Karla II. byla smečka jeho barevných křepeláčků mnohem důležitější než samotné panování, a to je historicky potvrzeno a zapsáno jeho kronikářem!

Doprovázeli své panovníky na korunovaci , i do vyhnanství, byli přednostně zachraňováni při ztroskotání...- ,,Zachraňte psy!... a vévodu z Monmouth..." volal Jakub II., když prchal na hrad Carisbrook. 

Byly malováni na plátna takovými mistry, jakými byly Tizian, Landseer nebo Reynolds.

           .......................................................................................................................................

Jak už tedy vyplývá z předchozího textu, a vlastně i z názvu těchto nádherných stvoření, kavalírci jsou původem z Anglie. Než se však toto plemeno dostalo do takové podoby, v jaké je dodnes, muselo se všelijak křížit. Jistě to byli japan chinové a kokršpanělé, určitě i mopsové či jiné exotické plemeno, které bylo tenkrát "in". 

Začátek chovu kavalírů v Čechách již tak tajemný není, a tak mi dovolte společně s Vámi trochu zavzpomínat...

Že první pár přivezla lady Luisa Abrahams, je všeobecně známé. Ale to, že tato dáma nebyla chovatelkou psů, nýbrž nadšená hráčka golfu, uznávaná osobnost v kruzích anglického letctva, tak to ví málokdo.  Tricolor fena Jeanet of Sunningdale a black and tan pes Mcgoogans Munroe byli přivezeni jako dárek přítelkyni zmíněné lady , ale její manžel neměl pro pejsky v bytě pochopení, a tak se tento legendární pár ocitl u paní Milady Semerádové - chov, st. ze Semradic. Tady se sluší říci - bohudík , protože Žanetka a Monik mohli skončit jako mazlíčkové na pohovce a o našem krásném plemeni jsme si v roce 1975 mohli nechat tak akorát zdát .

Barevně sice nebyli ideální chovní jedinci, ale někde se začít muselo, a tak první odchovy byly všechno jiné, jen ne standardně vybarvení jedinci , avšak byli zde, a začalo jejich vítězné tažení v Čechách. 

Průvodce života s kavalíremNơi câu chuyện tồn tại. Hãy khám phá bây giờ