𝐍espútané životy

327 19 17
                                    

Millie sa nenáhlivo predierala kanadskou premávkou a pritom jej nozdry napĺňala lahodná aróma jedla ležiaceho na sedadle spolujazdca

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Millie sa nenáhlivo predierala kanadskou premávkou a pritom jej nozdry napĺňala lahodná aróma jedla ležiaceho na sedadle spolujazdca. Nejedla, pretože sa počas dňa výlučne prehŕňala v knihách. Pokiaľ by to zistil jej otec... On jednoducho nenávidel, keď sa nestravovala, pretože "mala na práci užitočnejšie veci než potravu a spánok". V tomto bola celá po matke, teda nadmieru zaňatá miliónom vecí. Mala množstvo kníh na prečítanie, no len kvapku času na život v skutočnom svete tam vonku.

V tom okamihu, zatiaľ čo bola uväznená v premávke, jej spomienky zablúdili k matke. Tá žena bola čarokrásna; gaštanové kadere, zlatohnedé oči, porcelánová pokožka, typ bohyne. Millie odjakživa obdivovala to, ako pôvabne pôsobila, kým vykonávala hoc tie najvšednejšie činnosti. Kým pokojne inhalovala z cigarety nikotín a vydychovala tabakový dym, či kým čosi elegantne písala na kúsok papiera.

„Vždy ju v tebe vidím."

Bola vskutku nádherná, no utiekla s cudzím mužom, a tým sa zriekla Millie v jej útlom veku. Zmizla bez akejkoľvek stopy, vyjmúc tej, čo spočívala na stole. Šesťročná Millie si ten nedlhý list prečítala skôr než sám David.

Ja už s tebou nie som šťastná, ale s niekým iným áno. Prosím, postaraj sa o Millie. Povedz jej, že sa jedného dňa opäť stretneme. Želám si, aby som bola lepšou mamou, ale aj tak som ňou nikdy byť nechcela. Nehľadaj ma, ty vieš, že tento deň by aj tak prišiel. Dávaj na seba pozor, David. Zbohom.

Pevne k sebe stisla mihalnice a zubami si zaryla do pier, ten okamžik ju mátal počas celého dospievania. Aká matka sa po šiestich rokoch odlúči od svojej rodiny len preto, že prilipla k cudzincovi? Z akého dôvodu o ňu nemala záujem? Z akého dôvodu nebola Millie hodna postavy matky ako ktokoľvek iný? A jej otec, ach, jej otec toľko strádal. Vyčítal si všetky jej hriechy, dlhy, problémy s alkoholom, neuspokojenie, i to, že ju pristihol pri nevere, keď ich dcéra bola sotva nemluvňa.

Winona sa pokúsila byť náležitou mamou, no Millie sa jej skrátka priplietla do cesty, a tak bola prinútená k sobášu s Davidom v záujme najmladšieho člena rodiny – výhradou však bolo to, že David ju skutočne miloval.

A ani do súdneho dňa na ňu nezabudne.

Už jedenásť rokov sa na ňom odzrkadľovala letargia k ženám. Jediná žena, na ktorej mu záležalo, bola jeho dcéra, ona jediná si zaslúžila všetko, po čom lačnela. Dokonca aj triumf v talentovej súťaži rodičov a detí, počas ktorej David sprevádzal jej spevot gitarou.

Na perách jej zahral nepatrný úsmev, ktorý ju napokon zbavil vidiny onej naničhodnice a opätovne sa zamerala na jazdnú dráhu domov, do vkusného blankytného domčeka s rajskou záhradou v osamotenej rezidenčnej štvrti.

𝐊ráska a zviera | 𝐟 𝐢 𝐥 𝐥 𝐢 𝐞Where stories live. Discover now