Filozoflar ve Hayat

378 8 3
                                    

     İnsanların psikolojisi ve davranışları bazen sadece birkaç esastan ibaret olabilmektedir.
Bu gibi şeyler genellikle toplumun içinde yetişen ve dolayısı ile o topluma vâkıf kişiler tarafından aktarılır.
İçinde bulunduğumuz dünya toplumunun bir düşünürü olan Alman bir filozof olan,yazar ve eğitmen Arthur Schopenhauer,
Bir sözünde bizi insanın psikoloji ve davranışı hakkında şunları söylemektedir:

" insanın davranışları 3 temelden gelir.Bu temellere dayanmaksızın üzerimizde etkili olabilecek bir güç düşünülemez.Bunların birincisi bencillik (kendiliğinden başkasını düşünmez), ikincisi Kötü ruhluluktur.( başkasının kötülüğünü ister gaddarlığa değin varabilir) Üçüncüsü de acımadır.Acıma, başkasının iyiliğini istemektir ve iyilikseverlik, Ruhi yüceliğine değin ulaşabilir. insan davranışlarının hepsi bu üç temelden birine ya da aynı zamanda ikisine bağlanabilir"

Bu denli çirkefleşebilen insan, her ne yapsa da iflah olmayacaktır.
İnsanların kalplerinde ne kadar çok pislik,eğitimsizlikten gelenler veya yanlış eğitimden kaynaklananlar var ise ve bu kalp ve de bu kalbin sahibi kişi topluma yanlış algı, psikoloji ve davranışları pompalayacak, onu altüst edecektir.
Bu kişilikte insan, kalbi eğitimsiz olduğu üzere hiç kimseyi düşünmeyecek ve kimseye acımayacaktır.
Onun tek istediği arzularına ulaşmaktır ve bunun için gerekeni yapacaktır. Bu durum Zen kişi hakkında Aristoteles Hiç öyle söylemektedir:

" Kalbi eğitmeden aklı eğitmek eğitim değildir.Vicdan olmadan bilgi sahibi olmak tehlikelidir"

Insanlar giyim üzerine de birtakım psikolojik algılar içerisine girer. Reklamda, internet vb yerde gördüğü kişiyi hafızaya alır ve onca ışık ve de makyaj altındaki bayan veya erkeği beğenerek sosyal hayatta da böylesini seçer.

Bir müslüman görünümlü aynı zamanda gayrimüslim diye İtilen kişiden daha da aşağı seviyeye düşmüş olanları kendine idol edinir bu kişileri kendisine İdeal eş ve sevgili model ve de yakışıklı görür çünkü daha önce oynadığı, gördüğü;film, reklam,internette karşılaşma vb şeyler de o kişi dört dörtlük insan rolü oynuyordur. Psikolojik olarak diğer kişi ile rol icabı takındığı kişilik arasında bir bağ kurar. Sosyal hayatta aynısı ile veya benzeri ile karşılaşırsa her şeye rağmen o kişiye tutulur kalır. İsterse en kötü kişi olsun merak etme Çünkü görünüş olarak anlatılan o film ve reklamdaki kişi ile aynıdır. Toplum bu hal üzere ilerler.
Trajikomik olanlarından biri de şu ki, kötülüğünü anlatan rolü olanı da hep kötü bilir ve sosyal yaşantıda o giyim,görünüş vb
şeyde olanları da dışlar. Bu anlatılanların tam tersi durumda olabilir. Bazen de öyle davranırken bazen tam tersi şekilde davranarak göz göre göre kötüye gidebilir insanlar.
Toplumun bu durumu birçok zaman tekrar edegelmiş bir durumdur. Daha önce de bahsettiğim gibi bilginlerin dönemleri ve o dönemin sosyo-kültürel yapısı toplumun düşünce ve anlayışı,psikolojisi kendilerinin sözlerinden anlaşılabilmektedir.
Sadece kendi Zamanları ve o zamanın insanın psikolojisi ve davranışını felsefesini ortaya koydukları gibi aynı şeyi günümüz içinde yapmışlardır.
Bu kadar isabet eden bilgi insanların davranış yapı ve psikolojilerinin aynı olduğu ve değişmeden tekrar ettiğini göstermektedir.
Bu gerçeğin kanıtı birçok dini ve tarihi belge ile kanıtlanabilir.
Insanlar bu gerçeği hep etmişler ve yok sayarak devrin değiştiği bahanesiyle aynı şeyleri yapmaya devam etmişlerdir.
Insanlar dönemlerindeki birçok olayı süregelen toplumun psikolojisi ile karşılamış ve ona göre davranmıştır. Cahiliye devri olarak adlandırılan bir zaman üzerinde yoğunlaşacak olursak hemen gözümüze kız çocuklarını diri diri toprağa gömülmesi olur der gömülmeyen olursa kalan kadınların da para veya mal karşılığı satıldığı çarpacaktır.
Insanlar kız çocuğu sahibi olduğu için toplumun ve etkisi ile nasıl aşağılık konumda olur psikolojisine kapıldığını görmekteyiz.[1]

Ayrıca aşağıda bir öncekinde olduğu gibi özür dileyerek aktarmak ve aynı devirde, kadınların bir eve toplanıp buralarda fuhuş yaparak doğan bebeği de kimden olduğu belli olmadığı üzere istedikleri erkeğe isnad edebiliyorlardı; bunu utanıp sıkılmadan yapıyorlardı.[2]

Toplum;o dönemde öyle bir psikoloji altındaydı ki,herkes toplumun ve zihninin arzu ve benzeri şeylerini karşılamak adına korkmadan,sıkılmadan istediğini yapıyor ve aksi düşünceyi asla ama asla kabul etmiyorlardı.
Aynı devrin bir başka
ameline gelecek oursak;kadınlar elbiseleri,olmadık şekilde giyiyor ve sokağa öyle çıkıyorlardı.[3]

Kadınların yaptıkları nice kötülükler günümüzde yapılanlar için hiç yabancı değil hele ki, devir değişti diyerek cahiliye devri adetlerini hala daha sürdürüyorken.
Bu zamanda hiç mi iyi kadınlar yoktu?
Elbette vardı,her devirde olduğu gibi bu devirde de. Ancak o da alaya alınarak bu gibi kimselerce kınanmaktaydı.
Günümüzde kadınların terbiye ve ahlaka uygun olmayanları; giyince özgür,modern,güzel oldukları psikolojisine garketme yolu ile cahiliye devri tutumu ve psikolojisi ile yaşadığı bir durum söz konusudur ne yazık ki.
Bunlardan uzak duranların kınanması da cabası.
Bir başka devre ve psikolojisine, felsefesine bakacak olursak;Sardes Antik kentinde yer alan Yunan,Lidya ve benzeri uygarlıkta,krallıkta kadınlar bir çok pis işler görmekteydiler.
Kadınların bu halde oluşu, onların yetiştirdikleri erkek ve kuzların da ahlaksızlığa düşmesi söz konusu olmuştur.
toplumda her daim kadın ve erkekler olarak yanlış işler peşinde olup ve bunların diğer iyi işler yapanları kınayanlar olarak görev aldığı ve toplumun iğrenç felsefelere,psikolojilere yani düşünce ve amellere itildiği apaçık gerçektir.[4]

Psikoloji insanın hareketlerine doğrudan veya dolaylı yolla etki eden yapı veya duyguları bütünü olup doğru bilgiye ulaşma veya bilginin peşinde ilerleme olduğu üzere, yanlış psikoloji ve felsefe bizi yanlış düşünce ve duygulara itecektir.
       

__________________________________

[1] Bkz. Tekvir suresi/8-9.ayetler ve tefsiri

[2] Bkz. Cahiliyye devri;zina

[3] Ahzaab/33.ayet ve

[4] Araştırınız; Sart harabeleri belgeseli

Bilinçaltımızdaki  PSİKOLOJİ VE FELSEFEHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin