Historie a tradice ve viktoriánské Anglii

340 15 2
                                    

Ze svátku zamilovaných, jenž připadá na 14. února, se objevil tento krátký příběh. Ačkoliv ho zveřejňuji s menším zpožděním, doufám, že mi - stejně jako Elizabeth hraběti Phantomhiveovi - odpustíte.
Ohledně historických faktů v této fanfikci. Data a historie valentýnského přání jsou historicky korektní dle několika různých zdrojů. Co se týče několika drobností, jež nebyly zcela vyjasněny, ujmu se jejich osvětlení nyní.
Za královny Viktorie byl svátek Svatého Valentýna nesmírně populární. Velice se rozmohla přání dnes známá jako 'valentýnky', pošty byly dokonce jejich množstvím zahlceny a nestíhaly všechna přání rozvést.
Eugène Rimmel, po němž je dnes pojmenována značka kosmetiky Rimmel London, též skutečně vytvořil kolekci naparfémovaných přání ve spolupráci s významnými malíři. Ani jejich cena není v příběhu přehnaná.
Zmíněné posílání rukavičky se také stalo tradicí této doby. Pánové své milované dámě poslali rukavičku a tato jim dala odpověď o Velikonoční neděli. Vzala-li si rukavičku v tento den do společnosti, opětovala pánovy city. Nicméně čekání na odpověď nebylo zrovna nejkratší, jak zmiňuje i Ciel.
Skládané přání, které se v příběhu objevuje jako výmysl hraběte, opravdu získalo popularitu během konce 19. století v Anglii. Jednalo se o anglicky nazývané 'puzzle purse Valentine', velice volně přeloženo jako 'valentýnka v podobě skládané taštičky' (doufám, že se můj překlad alespoň blíží realitě). Valentýnská přání tohoto typu byla hotovými uměleckými díly. Skládané valentýnky odhalující po otevření básně a vzkazy byly ručně dělané a zdobené jak zevnitř, tak zvenčí. O hromadné výrobě, kterou zavedl mladý pán, v historii však žádná zmínka není, dovoluji si uplatnit svou fantazii.
Objevovaly se i takzvané 'vinagre Valentines', cosi jako anti-valentýnky. Jejich podoba byla téměř totožná s obyčejnými valentýnkami, jejich obsah nikoliv. Většinou obsahoval velice ostře vyjádřené odmítnutí, někdy pouhou kritiku napsanou poměrně nevybraným způsobem. Mohli bychom je označit za předchůdce internetových trollů putujících poštovními schránkami.

Doufám, že případné otázky byly zodpovězeny, a děkuji za přečtení tohoto poměrně neakčního příběhu bez hlubší zápletky. Má touha napsat něco charakterově realitsického mne k tomu donutila.
Na závěr přidávám fotografii 'puzzle purse Valentine' a 'vinagre Valentine'. Pro představu.
Ještě jednou děkuji za Vaši přízeň.
Alisha Alford

Puzzle purse Valentine

Puzzle purse Valentine

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.


Vinagre Valentine

Vinagre Valentine

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.
Will You Be My Valentine?Where stories live. Discover now