Capitolul trei: Găleți de vorbe goale și cioturi de autostradă

82 12 10
                                    

La ședința de guvern pe care Dăncilă a organizat-o pentru a prezenta un plan al autostrăzilor din România care trebuiau făcute a ieșit un fiasco. Dar și planurile Vasilicăi dădeau în gropi, atât la propriu cât și la figurat, căci în România nu s-a astupat nici măcar un crater.

Abelard, mândrul protestar s-a mutat cu protestul în exteriorul Palatului Victoria. Era singurul care, în noaptea de Revelion protesta. Restul poporenilor s-au dus la concertul lui ATB, iar Abelard ,,concerta" în stradă strigând sloganuri anti-guvern și anti PSD și ALDE precum ,,ALDE și PSD aceeași bufonerie!"

— Dragnea, nu uita că încă vrem și cartea ta, dar corectată de către Viorica! zbieră Abelard mai ceva cum zbierau profesorii la o gloată de elevi ca elevii să facă liniște.

Geamul de la clădirea Guvernului era deschis, iar cum în București sunetul dinăuntru se aude că și cum ai fi în stradă. Vioreaua auzea manifestarea solo a lui Abelard, dar nu înțelegea nimic. Plus că Vincavintăn avea și portavoce la el că să fie sigur că l-a auzit și mistăr prezident.

— Ce e cu zgomotul ăsta atât de puternic și de ce nu înțeleg limba acestui zgomot? întrebă madam Dăncilă, deranjată de faptul că nu putea să citească de pe a sa fițuică promisiunile făcute în serviciul drumurilor.

Dăncilă nu înțelegea ce zicea Abelard, căci el vorbea în română, o limbă la care Dăncilă a dormit pe vremea când era școlăriță. Sau poate că așa cum profesorii șterg tabla dânsa ștergea și ea ce scria în caietul universal pentru toate materiile pe care uneori îl avea la sine și uneori nu îl scotea.

— Ședința de guvern se amână. Vom discuta aceste amănunte legate de drumuri într-o ședință anterioară! spuse madam de Videle iritată de faptul că Abelard protesta.

Iohannis era prezent la ședința de guvern, iar când Dăncilă a zis ceea ce a zis, îi venea să îi dea o palmă peste gură, dar nu ar fi ajutat-o să vorbească corect limbul român.
Mistăr prezident se gândea că nici dicționarul explicativ al limbii române nu ar fi fost de folos în această situație, așa că Iohannis se duce în mulțimea de oameni revoltată și îi face semn lui Abelard să vină spre el.

— Om cu omenie, vreau să mă ajuți, iar ajutându-mă pe mine ajuți și țara, adăugă președintele.

— De unde ați auzit de mine? Ah, am uitat că sunt protestatar cunoscut, zâmbi ușor Abelard.

— Chiar și doamna prim-ministru a auzit de domnia ta, deci uite că lumea vă știe.

— Domnule, mă puteți tutui, căci eu sunt Abelard, ci nu tot clanul Vincavintăn ca să îmi spuneți ,,vă".

Președintele îl ascultă cu atenție pe domnul Vincavintăn ca apoi să îi propună să îi scrie programul de guvernare și discursurile doamnei Dăncilă.
L-a ales pe robustul protestatar, deoarece își scria cu mânuța lui pancartele și își inventa el sloganele pentru proteste.

— Eu nu vreau să fiu omul din spatele Veoricăi, căci are deja un textier și îl are pe Dragnea în fundal. Poate sunt una și aceeași persoană. Eu nu am trecut prin școală ca să scriu scenarii, căci așa ajungeam regizor.
Mă scuzați, aș mai sta la taclale, dar mă așteaptă televizorul.

Iohannis a fost lăsat cu ochii în soare, căci Abelard dorea să ajungă în trombă acasă. Întâi trebuia să deschidă televizorul, apoi să scoată din meniul televizorului său posturile de cancanuri pentru a găsi mai ușor posturile de televiziune de care era interesat celebrul protestatar. Acelea nu erau posturile de știri, căci știrile le auzea la radio, ci erau cele de desene animate.

La un desen animat Abelard a văzut cum poate el, de unul singur să atragă atenția autorităților asupra ,,craterelor" din mijlocul străzii: plantează în groapă o floare de nu-mă-uita. Așa s-a gândit și Vincavintăn să facă în loc să o învețe pe doamna de Videle limbul român. Abelard a început să planteze câte o panseluță în fiecare groapă din satul Băsești (unde locuia protestatarul), un sat uitat de lume din apropierea Bucureștiului.

Reporterul Agamemnon Mastărs i-a luat un interviu în exclusivitate lui Abelard pentru ca nemulțumitul protestatar să își prezinte ideea revoluționară de a astupa gropile din România.

— Domnule Vincavintăn, cum v-a venit ideea aceasta de a atrage atenția şi de a scoate de pe hârtie planurile de refacere a gropilor ale Guvernului şi ale companiei de drumuri?

— Aggie, dacă spun lumii cum mi-a venit ideea, lumea nu vă mai considera un om serios, ci un bărbat de treizeci şi doi de ani care încă se uită la desene animate, dar nu îmi e rușine cu asta. Nu îmi e rușine nici că Vasilica ne este prim-ministru, aşa că de ce mi-ar fi jenă că încă mă uit la desene animate de pe vremea când eram copil? adaugă Abelard la microfonul pe care Agamemnon i l-a întins în față.

— Dar ce anume din desenele animate v-a inspirat? Poate că şi din desenele animate ați învățat să îmi reduceți prenumele la porecla ,,Aggie", se hlinzi reporterul Mastărs.

— O floare de nu-mă-uita animată m-a adus aici şi m-a făcut să realizez că florile nu trebuie să fie doar la florărie, la cimitir şi în grădina bunicii, ci pot repara gropițele pe care țara le are în obraji. Cu o floare nu se face primăvară, dar cu mai multe flori da. Astfel, poate nu uită nici cei de la compania de drumuri să astupe craterele.
Iar porecla ta ,,Aggie" există pentru că ți se îmbârligă limba când rosteşti numele ,,Agamemnon".

Dăncilă a ieșit din văgăuna ei, adică Palatul Victoria şi a comentat atitudinea şi gestul lui Vincavintăn. Gestul lui Abelard are loc la lună după ce Dragnea Nicolae Liviu a fost arestat şi dus la Rahova. Acum, Dragnea era prins, dar Abelard era curios cât ispăşeşte Liviu din pedeapsă, căci mai scrie ,,cărți" şi i se mai reduce din sentință plus că îl mai ajută şi partidul care nu a căzut odată cu încarcerare domnului cu mustață.

Ideea era că Dăncilă, era acum şefa ciumei roşii imediat după ce a scăpat de păpuşarul ei, adică Liviu Dragnea. Primul-ministru se simțea ca Pinocchio după ce a fost transformat într-un băiat adevărat. Ce a ajuns o fostă profesoară de educație tehnologică... a ajuns profesoară de la care înveți să nu vorbeşti ca dânsa.

— Compania de drumuri deja astupă gropile, nu trebuia Abelard să se bage ca musca în lapte. Trebuia să nu mai comenteze, căci nu ajunge nicăieri. Nu tot ce vezi la desene animate trebuie să devină realitate!
Domnule Abelard, Guvernul îşi face foarte bine treaba, adaugă Dăncilă citind de pe o fițuică. Dacă Guvernul nu era bun de nimic zbura de aici, completă ea.

Abelard a auzit ce a vorbit Dăncilă despre gestul lui. El tot o considera un premier nepriceput şi ştia foarte bine că nu s-a astupat nici o groapă, ci doar s-au lărgit cele existente. Vincavintăn mai considera şi că dacă planurile pentru repararea drumurilor care încă zac scrise pe hârtie le-a scris Dăncilă, nu-i de mirare că nimeni nu se pricepe să le repare.

De aceea România e țara în formă pe peşte cu gropițe în obrăjori, după cum a spus Abelard. Acesta nu a mai zis şi de forma de peştan, căci toată România ştie ce formă are țărişoara cu capitala la Bucureşti.

La exterior, țara arată bine pe o hartă, dar când dai de acele gropi, maşina se bălăngăne mai ceva ca trenul pe şine.
În ritmul ăsta o să dureze ceva până va înflori autostrada Braşov-Piteşti. Până acum are rădăcină. Măcar are ceva. Ar trebui să pună Abelar o floare de nu-mă-uita şi acolo ca să nu uite constructorii să termine autostrada Brașov-Piteşti?

______________________
Notă de subsol:
ATB = pe numele său real André Tanneberger este un DJ german, muzician și producător de muzică trance, dance, chill out
peştan = peşte

Dragnea, un pescar greu de prinsWhere stories live. Discover now