~75~

1.4K 47 9
                                    

Bölüm 75: Kore Savaşı 

        Kore Savaşı neden oldu?

        Sovyetler Birliği ve ABD arasındaki Soğuk Savaş'ın bir ürünü olarak Kore iki ayrı hükümeti bulunan iki devlete bölündü. Her iki taraf da Kore üzerinde hak iddia etti ve sınır hattı hiçbir zaman kalıcı olarak kabul görmedi. 

        Çin ve Sovyetler Birliği destekli Kuzey Kore'nin 25 Haziran 1950'de Güney Kore topraklarına ilerleyerek işgal etmesiyle başlayan Kore Savaşı'na, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, BM güçlerinin Kore'ye, Kuzey Kore işgalini sonlandırmak için göndermeye onay verdi.

        Türkiye'nin savaşa katılması

         Türkiye, TBMM onayı olmadan Kore Savaşı için asker gönderdi. Bu kararı almadaki en büyük etken, dönemin Demokrat Parti hükümetinin Sovyetler Birliği tehdidine karşı NATO'ya katılabilme fırsatıydı.

         Tuğgeneral Tahsin Yazıcı emrindeki 259 subay, 18 askeri memur, 4 sivil memur, 395 astsubayi 4 bin 414 erbaş ve erden oluşan 1. Türk Tugayı, 17 Eylül 1950 tarihinde Hatay'ın İskenderun limanından yola çıktı ve 12 Ekim 1950'de ilk ekip Pusan Limanı'na vardı. 17 Ekim 1950 tarihinde de ana ekip limana ulaştı.

        Kore savaşı ne zaman ve nasıl sona erdi?

        Kore Savaşı 27 Temmuz 1953'te Panmunjom Ateşkes Antlaşması imzalanarak sona erdi. Antlaşmaya göre Kuzey Kore ve Güney Kore'yi ayıran Kore Tarafsız Bölgesi oluşturuldu ve savaş rehineleri karşılıklı geri verildi. Böyle bir antlaşma yapılsa da, Kuzey Kore ve Güney Kore tarafları barış antlaşması imzalamadı. Bazı kaynaklar ilişkileri tamamen donmuş her iki ülkenin de teknik olarak savaş halinde olduğunu söylüyordu. Nisan 2018'de Kuzey Kore ve Güney Kore liderleri Kore Tarafsız Bölgesi'nde bir araya geldi ve her iki taraf da Kore Savaşı'nın resmen sona erdiğini bildiren barış antlaşmasını imzaladı.  

        Kore savaşının sonuçları

        Kore Savaşı sonucunda polis gücü kavramı savaşlarda yerini aldı. Kore Savaşı ile beraber Birleşmiş Milletler 1950 yılında 337 nolu 'Atmosferde, fezada ve su altında nükleer silâh denemelerinin yasaklanması hakkında antlaşma' kararını kabul etti. Kore Savaşı ile beraber Türkiye 1952 yılında NATO üyesi oldu.

Kaynak: Milliyet

GÜNEY KORE HAKKINDA HER ŞEYHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin