Část první, kapitola 4

13 1 0
                                    

Tom dýchal opravdu ztěžka. Bylo nade vše jasné, že teprve teď si uvědomil, co vše dal v sázku, aby se ušetřil další hádce.

V pohodě? zeptal se Ayden.
Jestli se ti něco stane...

Nemluv teď prosím na mě. Potřebuju se na to mentálně připravit...                  SÁM.
odrazil Tom Aydenův pokus o konverzaci.

OK. řekl Ayden a pomalu se odsunl z chladné předsíně zpět do společenské místnosti. To mělo dva důvody. Jednak potřeboval uspokojit svou chuť na čerstvou kávu, ale taky se potřeboval, jakožto doktor a medik, připravit na nejhorší.

Myslím, že jsem...
zpustil Tom, ale vzápětí zase přestal.

Připravený? doplnil ho nejistě Jeff.

Ano. řekl Tom a ztěžka si oddychl. Z vedl se z lavičky, nazul si "Hucule", oblékl bundu, pomalu si nasadil čepici a natáhl rukavice přes, už tak zmrzlé, ruce.

Ze zázemí jsem pomalu otevřel dveře. V tu chvíli celou předsíň zalil chlad. Ikdyž byly vločky, poletující vzduchem lehce zlověstné, Tom náhle vypadal opravdu sebejistě. Jakoby z něj ten mráz všechnu nejistotu smyl. Vykročil spolu s Aydenem ven. Oba dva vypadali náhle nějak jistě. Věřili si, protože jim nic jiného nezbývalo. Jedna chyba, jeden krok vedle a Tom bude neschopný dál fungovat. Nejspíš bude odvolán domů, jako Flynn, nebo hůř, rovnou zruší naši misi. A mi se vrátíme domů bez jediného pozitivního vzorku, jako naprosté zklamání. To si snad oba uvědomovali.

Tom se chytnul jednou rukou první příčky kovového žebříku. Sebevědomě se chytnul druhou rukou další příčky. A jak tak střídal ruce, jeho sebevědomí postupně upadalo, jakoby nějaké na těch příčkách nechal.
Byl nahoře.
Natáhl se přez rameno pro nářadí, které měl v batohu.
Postupně Satelit povoloval a rovnal, až byl zase zpět v původní pozici. Ale jednu chvíli se na svou práci soustředil až moc. Oběma nohama se zapřel o hrany příčky, jednou rukou chytl satelit a druhou držel jakýsi klíč. Ayden si jeho nepříliš-stabilní pozice všiml a zavolal na něj. Thomas nereagoval. Tak zakřičel ještě víc. Pořád nic. Tak Aydena napadla ta největší hloupost co mohla.
Ayden přišel ke konstrukci a pěstí do ní třikrát praštil.

PólWhere stories live. Discover now