Tengiricikte ibadetler, ritüeller ve günlük hayat

237 20 2
                                    

Kamlar günlük hayattan biraz uzaklaşmış, biraz daha evrene yaklaşmış kişilerdir.Ancak soylarını devam ettirirler.

Türk devletlerinde şeriat gibi dini sistemler yoktur.Kağan ve Katunun yanında bir kam bulunur ancak bu Kam ancak bir danışmandır.Hiçbir şeye karışamaz.Buna cüret edemez.

Günlük hayata da karışmazlar, birinin nasıl giyineceğine ya da davranacağına din değil kültür karar verir.Bu da Türklerin ne kadar uygar bir millet olduğunun bir göstergesidir.

Kötülük ve İyilik

Tengriciliğe göre kötülük ve iyilik vardır ancak kötü insan ya da iyi insan yoktur.

Tengriciliğe göre:

İyilik: evrene katkıda bulunmak

Kötülük: evrene zarar vermek.

Bunları hiçkimse affedemez.Töreye uymayan bir şey varsa hukuki bir ceza alır ancak dini bir boyutu yoktur.Türklerin hukuki ve ahlaki sistemi öyle güçlüdür ki bu konuda dine ihtiyaç duymazlar.

Dualar:

Tengricilikte dualar kişiye özeldir.Ancak dua sürekli edilmez.Çünkü bu işlem maneviyattan uzaklaştırıp maddileştirir.Bunun da hiçbir anlamı kalmaz. Bakınız; İslam ve Hristiyanlık

Tengricilikte sadece Tengriye değil atalara da kapana da dua edilir.Ancak Tanrı yerine konmazlar.Asıl dua yine Tengriyedir ama bu tür dualarda Tengri direk geçmez.

İbadetler:

Tengricilikte bazı gelenekler de vardır  ve putperestlik le karıştırılır.Ancak bu katiyen yanlıştır. Putperestlik Tanrı aracı olarak kullanılan neslere özel yönelmedir.Ancak Tengricilik bu nesneleri sadece aracı olarak kullanır.Örneğin; çaput bağlamak, bir yerdeki tek olan ağacın altında dua etmek-ki bu tür duaların hepsi direk Tengriyedir- vb.

Törenler:

Tengrici kültürde bir felsefe olan Şamanizmden ateş temizleyicidir.Hatta bu uzaktan gelen temsilcilere bile uygulanır ve törenlerde kullanılırdı.Örneğin; düğün, asker uğurlama, Kağan günü vb.

Ritüeller:

Bir geçiş ya da çıkış ritüeli yoktur.Tengrici olmak için beklenen sadece erdemdir.Tengrici olmaktan vazgeçmekte de hiçbir sorun yoktur.Hiçbir Tengrici toplum başka dinden olanları hor görmemiştir.Ancak tarihte  çoğu zaman Tengriciler hor görülmüştür.

İbadetler:

Saysak da bir alemi yok, en çok değinilenden bahsetmek gerek:

Kurban: Kurban İslamdaki gibi değildir.Atalar ya da Tengri için at ya da koyun kesilir.Kurban bazı törenler ve geleceği okuma ayinlerinde de kullanılır.

Bu ibadetten de yola çıkarak denir ki "Tengricilik Islama benzerdi" tamamen safsafatadır.Çünkü Tengricilik Semavi değildir ve Dinamiktir.Oysa İslam Semavidir ve dinamik değildir.

*Ek bilgi*

Bunun yanında İslamda kulluk ve teslim olmak varken Tengricilikte evren ve Tanrıyla bütünleşme vardır.Zaten Türkün köle gibi davranması ölümle cezalandırılır.Bu yüzden Türkler en başta birine eğilirken asla yere bakmaz.Saygıyla eğilir, köle olmadığını belli etmek için gözleri ufuk çizgisindedir.Türkler bunu Tengri karşısında bilr yapmaz.Çünkü Türklere göre insan Tanrının kölesi değil, evladı ve bir parçasıdır.Türkler asla Tengricilik Islama benzediği için Müslüman olamıştır.İlk başta tüm Türk Hanlıkları ve Cengiz Han İslam teklifini reddetmiş ve bunun sonunda kan akmıştır.Bazı Türk Hanlıkları mahvolmuş, bazıları teslim olmuştur.Ancak Cengiz Han ve ondan sonraki Türk-Moğol Kağanları Arapları kovmuş ve Arapların kendi sınırlarından daha gerilere püskürtmüştür.Biliyor olmalısınız ki 10. Yüzyılda Arap Müslümanlar 'zorla din yaymak' için birçok millete saldırıp, köle etmiş ve katletmiştir.Talkan ve Curcan Katliamında 15 bin Türk Müslüman Araplar tarafından katledilmiştir.Bunun üzerine Cengiz Han 2 Milyon Arabı kılıçtan geçirmiştir.Bu yüzden Cengiz Han 'Sert Tabiatlı Kahraman/lider' diye de anılır Türkler tarafından.

Yaşayan TengricilikWhere stories live. Discover now