Tengriciliğin Hukuka, Türk kültürü ve edebiyatıyla ilişkisi

190 19 2
                                    

Her din kendi bölgesinden ve bölgedeki milletten mutlaka etkilenir.

Zamanla destanlar doğmuş, ve töredeki kanunlar Tengriciliğe geçmiştir.

Türkler savaşçı ve göçebe bir ırktır.Destanlar da birçok şey de bunlarla şekillenir.

Bazen acımasız ya da güzel olur, ancak bunlar Tengriye atfedilmez.Çünkü Tengri semavi bir Tanrı değildir.Allah, Yehova ya da Üç kutsal gibi merhametli ya da cezalandırıcı olamaz.Tengri hiçbir zaman kişilik özelliği taşımaz.Çünkü Tengri her şeydeki bir enerjidir ve insanın kusurlu özelliklerini taşımaz.Sadece vardır vr kasıtlı bir amacı da yoktur.Kasıtlı amaç insana özeldir.Tengri insan özelliği taşıyacak kadar küçük değildir.

Bu yüzden Tengri cezalandırmaz, günahları ve savapları tartmaz ve bunların karşılığını vermez.Birçok insan "Uçmağ ve Tamağı" örnek gösterip Tengricilikteki adalet sisteminden bahseder ancak Uçmağ ve Tamağ başta Türkçe değildir ve neredeyse hiçbir Türk Hanlığı bu tanımlardan bihaberdir.

Ölünce ruh bir bilinmez olan öbür dünyaya gittiğinde tüm yaptıklarını dünyada bırakır.Belki de bu yüzden Tengricilik bedene değer verir ve onu güzel tutar.Ağaç diker, Kam tarafından tören yapılır.Bedende hala yaşam vardır ancak ruh göçmüştür.Yine de Tengricilikte de Şamanizmde de bazı ruhların gelebileceği ya da bir karşılık ödenmeden buraya hapsolduğu geçer.

Sorunuzu biliyorum, "Yaptıklarımız yanımıza kalacak mı?"

Asla kalmazdı.Türkler adalete önem verirdi ve adalet Türklerde ne olursa olsun uygulanırdı.Bilimsel konuşursak Tanrının cezalandırmayacağı insana sorumluluk ve adalet yükü verir bu da adaletin sağlanmasını kılar.Tengricilikte de bir diğer anlayış olanın mutlaka olacağıdır.

Bir diğer mantıkla: Tanrı insanın adalet bekçisi olacak kadar aşağılık değildir.

Tengricilikte ruh tanımı:

Sanırım en karışık konulardan.Ruh tanımı günümüzün bilimiyle 'enerji' olarak kabul edilir.Ancak bununla ilgili net bir şey yok.Eski Ruh tanımı bile doğru düzgün çürütülmemiştir.

Ancak gerçek şudur ki Tengriciliğin yapısı çoktan birçok biyoloji ve fizik kuramlarını kabul edebilir.Bu biraz teoriye bağlı bir durumdur.

Yaşayan TengricilikOù les histoires vivent. Découvrez maintenant