127.

1.1K 152 35
                                    

Biztosan nektek is feltűnt már, hogy bizonyos történetek népszerűbbek, míg mások kevésbé. Ennek egyik okáról fogok most írni.


Kockázatvállalás. 


A szórakoztatóiparban elterjedt szokás, hogy azzal ösztönzik az embereket fogyasztásra, hogy valami olyasmit próbálnak nekik eladni, ami ismerős számukra. Ilyenkor jönnek képbe a könyadaptációk (amik természetesen egy már népszerű könyvön alapulnak), a többrészes filmsorozatok, és a filmes univerzumok. Hiszen ezekkel az adott cég kevesebb kockázatot vállal, mivel, olyasmit próbál eladni, ami már egyszer sikeresnek bizonyult.


Ugyan ez igaz a zenére is. Ezért van az, hogy a manapság hallható dalok nagyon egyformának tűnnek. A kiadók olyan előadókat karolnak fel, akikkel nem kell nagy kockázatot vállalniuk. Azonban ez teljesen érthető, hiszen rengeteg pénz kell ahhoz, hogy énekes karrierjét beindíthassák. Ez az oka annak, hogy a kiadók olyan előadókat keresnek, akik nagyobb eséllyel érik el ugyanazt a sikert, mint egy már hasonló, befutott előadó. A feldolgozások is hasonló sémára épülnek: a feltörekvő előadók elénekelnek egy népszerű számot. Az internetezők már tudják, hogy mire számíthatnak, vagyis kisebb az esélye, hogy csalódniuk kell.


Ez a mentalitás viszont nem csak a gyártókra, hanem a fogyasztókra is igaz. Mivel a forrásaink véglegesek (értsd: csak bizonyos mennyiségű pénz áll rendelkezésünkre), meg kell választanunk, hogy mire költünk. Ezért mi is hajlamosabbak vagyunk inkább az ismerős dolgok mellett dönteni. Én például sokkal nyugodtabban veszek Leiner Laura könyvet, mint egy számomra ismeretlen író művét, hiszen az előbbinél van egyfajta minőség, amit már megszoktam. Vagyis nagyobb az esélye, hogy a 3-4000 forintomért olyasmit kapok, ami tetszeni fog. Ez igaz a filmekre is. Sokkal szívesebben megyek el Marvel filmekre, vagy könyvadaptációkra, esetleg folytatásokra, mivel így kisebb az esélye, hogy kudarc ér.


A kockázatkerülés nemcsak a szórakoztatóiparban, hanem wattpadon is jelen van. A különbség csupán annyi, hogy az oldal ingyenes, vagyis itt egyedül az időnket tudjuk elpazarolni. 


Feltűnt, hogy az oldalon egyre népszerűbbé váltak a rövidebb történetek. Ide tartoznak az xy problémái címet viselő irományok is. Ha beleolvasol egy-egy ilyenbe, nagy az esélye, hogy a leírtakkal azonosulni tudsz, tehát tetszeni fog, amit olvasol. Amibe befekteted az idődet. Vagyis kevés időt kell felhasználnod, mégis nagy az esélye, hogy tetszeni fog, amit kapsz. Ez azt jelenti, hogy nem kell kockázatot vállalnod. Ha esetleg egy ilyet írsz (mint én), biztos lehetsz benne, hogy a közönség is hamar megtalál. Szóval, íróként sem kell kockáztatnod. Persze, a lehetőség mindig megvan, hogy az olvasóknak nem tetszik a humorod (ami az én esetemben egy kicsit igaz - elég furcsa a humorérzékem), de az már egy másik történet.


A legtöbb termék kijövetele után az interneten számos véleményt találhatsz az adott dologról. Néhány esetben még pontozzák is őket valamilyen rendszer szerint, hogy a fogyasztó tudja, hogy mire számítson az adott termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatban. Wattpadon erre a megtekintések, vagy sokkal inkább a csillagok szolgálnak (persze ezek elsősorban az írónak szolgálnak visszajelzésként, de azért az olvasók sem hagyják teljesen figyelmen kívül). Viszont sok mindent figyelembe kell venni, hogyha a csillagok alapján próbáljuk eldönteni, hogy érdemes-e beleolvasni egy könyvbe. Az is fontos, hogy hány fejezetből áll az adott történet, hogy fanfiction-e, és ha igen, mennyire népszerű az adott fandom, és, hogy mennyi idő telt el a történet feltétele óta, vagy, hogy mennyire népszerű az adott író. 


A lényeg: bár a legtöbb esetben tényleg fontos, hogy gondosan megválasszuk, hogy mire fordítjuk az időnket  és a pénzünket, néha azért nem árt, ha belevágunk valami újba, hiszen az is lehet, hogy valami különösen érdekes/értékes dologra bukkantok! 


És igyekezzetek mindig visszajelzést adni az íróknak (bár ennek semmi köze nincsen ahhoz, amit leírtam, de attól még fontosnak tartom megemlíteni)!


A végén még muszáj megjegyeznem egy dolgot: semmi baj nincs azzal, ha olyan történetet írsz, amivel kevés kockázatot vállalsz, tehát, ami valamilyen szempontból népszerűnek számít. Az a fontos, hogy fordíts rá időt, írd meg a lehető legjobb formában és ne csapd össze!


Bármi gondolat a leírtakkal kapcsolatban? 


Mémek az írásrólजहाँ कहानियाँ रहती हैं। अभी खोजें