Τσαο,μωρό μου

220 27 0
                                    


Το να αισθάνεται κανείς μοναξιά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ζει απομονωμένος σε σχέση με το κοινωνικό του περιβάλλον. Θα μπορούσε μάλιστα να πει κανείς ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερο κοινωνικό φαινόμενο που είναι αποτέλεσμα των δύσκολων κοινωνικών και περιβαλλοντικών συνθηκών σε σχέση με άλλες εποχές. Δεν αποτελεί μια συνειδητή και προσωπική επιλογή, αλλά περισσότερο ένα αποτέλεσμα ενός συνδυασμού των εξωτερικών συνθηκών και εσωτερικών παραγόντων του ατόμου.

Παράλληλα, ως επί τω πλείστον, συνοδεύεται από μια αρνητική χροιά σε αντίθεση με την μοναχικότητα η οποία φέρει μια περισσότερο θετική χροιά. Στην περίπτωση της μοναχικότητας, πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή και επιθυμία του ατόμου να αποσυρθεί από το κοινωνικό του περιβάλλον, χωρίς να αισθάνεται δυσάρεστα, έχοντας τη δυνατότητα να στραφεί στον εαυτό του, να παραμείνει με αυτόν και να εξελιχθεί.

Είναι πιθανό ένας άνθρωπος να περιτριγυρίζεται από έναν σεβαστό αριθμό ατόμων, φίλους, γνωστούς, συναδέλφους, μια εκτεταμένη οικογένεια, από έναν σύντροφο ή ακόμη και να συζεί με κάποιον και παρ' όλα αυτά να αισθάνεται μοναξιά. Να βιώνει κατά κάποιο τρόπο μια συναισθηματική και κοινωνική απομόνωση. Μια απόσταση που αδυνατεί να γεφυρώσει ή ένα κενό που δεν μπορεί να γεμίσει. Τότε μιλάμε για το αίσθημα της μοναξιάς. Και είναι διαφορετικό από την μοναχικότητα

Ισμήνη

Αυτή την στιγμή βρίσκομαι στο αεροπλάνο,σε μια θέση δίπλα από το παράθυρο,χωρίς κανέναν στην διπλανή θέση από την δίκη μου.Τελικα η μοίρα μου τίνει γενικότερα στην μοναξιά.

Μα μου αρέσει η μοναξιά.

Ποιον κοροϊδεύω;Σε κανέναν δεν αρέσει η μοναξιά.

Ανακατεύομαι ελάχιστα.Μα τα αεροπλάνα πάντα φέρνουν αναγούλες.

Κοιτάζω έξω από το παράθυρο την νύχτα να εξαπλώνεται και από τα χιλιάδες μέτρα κάτω από εμάς τα χιλιάδες μικρά φωτάκια που δείχνουν ζωή.Πολεις,μεγαλουπόλεις,ζωή.Ανθρωποι που μετακινούνται χωρίς συγκεκριμένο προορισμό.Κουρασμενη από την ολοήμερη ρουτίνα.Βαρεμαρα.Ζωες χωρίς νόημα.Αυτο κυριαρχεί.

Σκέφτομαι και κλείνω ελάχιστα τα μάτια μου.

Τον σκέφτομαι.

Τι να κάνει τώρα;

Ακόμα έχει ανθρώπους του να με ψάχνουν;

BreatheWhere stories live. Discover now