DENİZ KIZI EFSANESİ

1.1K 50 16
                                    

     Deniz kızı efsanesi neredeyse asırlar boyu evrensel bir inanıştır. Özellikle Denizciler tarafından süregelen Efsaneye göre, üstü kadın vücudun altı ise balık kuyruğu şeklinde betimlenen deniz kızları Gemiciler için felaket anlamına gelmektedir.

     Deniz kızları neredeyse tüm dünyada farklı inançlara sahip Efsanedir. Milattan Önce 1000 yılında ilk defa Asurlularda rastlanılan denizkızı belgelerine göre deniz kızları tanrıçalar olarak betimlenmiş, resmedilmiştir.

     Yaygın denizci inanışına göre deniz kızları denizde gemicilere kendilerini göstererek onların gemilerden düşüp ölmesıne, onları suya çekerek boğulmaları, Hatta daha korkuncu gemileri batırmaları gibi kötü efsanelerde yer bulmuştur.

     Gerçek Pencereden bakılırsa Aslında Efsanenin asıl kaynağının Deniz inekleri olduğunu anlayabiliriz. Deniz ineği adı verilen canlı, yaklaşık insan boylarında olup bebeklerini beşik tarzı taşımaları sebebiyle insan koluna benzer kolları olması, ayrıca denizde yaşayan bir memeli olmaları nedeniyle çoğunlukla Deniz kızlarına benzetilmiş ve efsane türetilmiştir.

     Özellikle Kristof Kolomb'un keşif notlarında Deniz kızlarını gördüğünü, çok çirkin olduklarını söylediğine rastlanır. Detaylı incelenirse Aslında onun gördüğü Deniz ineği canlısının olduğu ortaya çıkmaktadır. Deniz ineklerini gören Denizciler bunları deniz kızı olarak lanse etmiş ve gemilerin batacağına, anakaraya bir daha çıkamayacaklarını söyleyerek isyana kalkışmışlardır.
Pek çok kültürde deniz kızları geçmektedir. Afrika kültürlerinden tutun, Japon efsanelerine, ayrıca İngiliz efsanelerinde bir çok kaynakta Deniz kızlarına rastlamak mümkündür. Ayrıca İngiliz kaynaklarında Deniz erkeklerinden de bahsedilir.

     Deniz kızları sadece denizde yaşamaz efsanelere göre. Göller ve nehirlerdede yaşayabilen bu canlılar, Anderson masallarında denizcileri denizde nefes almayı unuttukları nedeniyle aşağı çeken tatlı canlılar olarak betimler.

     Deniz kızları yaygın inanışa göre etkiledikleri denizcileri suya çeker ve boğulmalarını sağlar. Ayrıca onlara şarkı söyleyerek kandırıp suya düşmelerini yollarından çıkmalarını sağlarlar. Bu nedenle kötü canlılardır.
Japon inancına göre ise deniz kızının etinden yiyen insan ölümsüz olur.

     Pek çok kaynakta çeşitli efsaneler üretilse de deniz kızları evrensel bir millet olarak pek çok film, roman ve esere konu olmuştur. 

EfsanelerHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin