EJDERHA EFSANESİ

1.7K 78 0
                                    

     Çesitli hayvanların özelliklerini bünyesinde toplayan ve bundan dolayı belki bütün hayvanların gücünü ve niteliklerini toplu olarak sembolize eden ve timsah ya da kertenkeleden köken alan canlılar olduklarına inanılır. Uzakdoğuda uzun ömürleri ve büyü güçleri nedeniyle bilgeliğin sembolüdürler.

     Çin Mitolojisinde çok sık rastlanan ejderha, pek çok tür hayvanın garip bir karışımı olarak bir devenin basına, bir erkek geyiğin boynuzlarına, bir canavarın gözlerine, bir ineğin kulaklarına, bir yılanın boynuna, bir midyenin göbeğine, bir sazan balığının pullarına, bir kartalın pençelerine ve bir kaplanın ayaklarına sahiptir. Kafasının üzerinde “Chi’ih muh”denilen büyük bir parça vardır. Gövdesi birlesik üç bölümden sekillenmistir. Gövdesinde 117 adet bulunan pullardan 81 tanesi iyi (yang) etki gösterirken, 36 tanesi ise kötü (ying) etkiyle doludur. Böylece ejderha hem biraz koruyucu hem de biraz yok edicidir.

     Çin mitolojisinde ejderhalar, gücü ve şansı temsil ediyor. Hatta Çin imparatorları ejderi sıkça krallığın sembolü olarak kullanırmış. Tek rakamlı sayıların en büyüğü olan 9, Çin'de büyük bir önem taşıyormuş. Bir Çin ejderi de 9 özellik ile tanımlanıyor ve efsanelerde toplam 9 ejder türü bulunuyormuş. Ejderha, aynı zamanda Çin burçları arasında da yerini alıyor.

     Türk mitolojisinde ise evren ejderhaya karşılık geliyor. Kanatlı bir dev sürüngen olan ejderha, yeraltında yaşayıp hazine koruyuculuğu yapıyor. Ağzından ateş saçan bu yaratık, kuraklığın ve ölümün simgesi olarak efsanelerde yer alıyor. Evrenin aslında bir ejderha olduğuna, yani insan aklıyla bütün özelliklerinin kavranamayacağına inanılıyor. Yedi başlı ejderha da Türk mitolojisinde yer alan motiflerden biri.

    

EfsanelerHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin