● 23 - @CataHava - The Secret Society

560 29 2
                                    

Wattpad: Critici & Sfaturi

Cap 23 - @CataHava - The Secret Society

Nu-mi vine să cred. Da' chiar nu-mi vine să cred. Acum cinci luni, când mi-ai lăsat cererea aveai 200 și ceva de citiri la 18 capitole iar acum ai 900 și ceva la 20 de capitole. Unde s-a ajuns cu Wattpadul ăsta? 700 de citiri în 5 luni? 5 luni??? Minunat.

În fine, să începem.

În primul rând, aspectul. Ai grijă la spațiile alea dintre semnele de punctuație, că lipsesc. Nu uita, spațiu după, nu înainte. Și la diacritice.

Fac aici o mică paranteză. Nu vă mai cereți scuze atunci când vorbiți cu mine fiindcă n-aveți diacritice. Nu-mi pasă. La povești, acolo da, acolo trebuie folosite, dar înafara poveștilor, chiar nu mă interesează. Mai ales dacă sunteți pe telefon. Ce naiba, și mie mi-e lene să-mi setez tastatura. Deci e ok.

Revenind. Am văzut că folosești mult CAPS LOCK-UL. Să știi că ideile pe care vrei să le transmiți, le poți transmite și folosind cuvinte, descriind situațiile. Nu trebuie să umPLI PAGINA DE CAPS LOCK. PARCĂ ZBIERI LA CITITOR, NU LA PERSONAJ.

Atunci când ai o replică precum... nu știu, - TACI DIN GURĂ CĂ DE NU, TE CRĂP!! o poți scrie cu litere normale, dar ă adaugi mai apoi o construcție incidentă.

-Taci din gură, că de nu, te crăp! zbieră bărbatul, chipul înroșindu-i-se brusc și palmele strângându-i-se rapid în niște pumni gata să producă haos.

E mult mai ok, nu? Mie așa mi se pare.

O altă chestie pe care am observat-o (am văzut-o prin primele capitole, nu știu dacă a mai apărut și mai târziu), treci de la nararea la persoana I la persoana a III-a fără să anunți. Adică, vorbeai din perspectiva personajului și brusc, dintr-odată, mă trezesc că intră în joc un narator complet diferit. Nu face asta. Dacă dorești să schimbi perspectivele, o poți face, dar anunță. Și n-o face prea des, că amețești cititorul. Cel mai bine este să-ți alegi o persoană, și să continui cu ea.

De fel, e mai simplu de ales persoana la care ai de gând să narezi atunci când știi sigur cât de mult vrei să scoți la iveală, câte informații vrei să dețină cel care-ți citește lucrarea. Dacă vrei ca cititorul să aibă aceleași dileme ca și personajul, narezi la persoana I. Atunci se știe doar atât cât știe personajul. Dacă vrei să dezvălui cât mai multe informații, narezi la persoana a III-a. Atunci acela care citește știe când personajul face o prostie, știe mult mai multe decât personajul în sine. Înțelegi?

Pentru început, scrii bine. Nu scrii excepțional, dar scrii de zece ori mai bine ca mulți scriitori de pe Wattpad. Ai și tu greșelile tale, care însă dacă vor fi corectate, totul ar putea ieși chiar foarte bine. Ai descriere, dialogul nu e chiar așa de mult... Poate capitolele să le faci puțin de tot mai lungi, că-s cam scurte. Cam atât.

Na, eu îți urez succes. Chiar sper să iei în considerare sfaturile mele și să editezi povestea, deoarece știu că dacă te străduiești puțin mai mult, poate ieși ceva chiar frumos.

Wattpad: Critici & Sfaturi [×]Onde histórias criam vida. Descubra agora