11 - @Selenis - Plăceri nesatisfăcute

669 26 1
                                    

Wattpad: Critici & Sfaturi

Cap 11: @Selenis -  Plăceri nesatisfăcute

Heya, bună! Așa cum am spus și în capitolele anteioare, îmi pare rău de întârziere, chiar îmi pare rău.

Deci, mi-ai cerut părere la Plăceri Nesatisfăcute. Am văzut că ai vrut să o ștergi deoarece crezi că nu este o carte bună, însă te-ai răzgândit. Sunt sigură că ai citit capitolele anterioare și sunt de asemenea sigură că tu știi că mereu am spus ce am crezut, însă fără să fiu răutacioasă. Așa că nu mi-o lua în nume de rău când spun că povestea ta chiar are nevoie să fie rescrisă. Și când zic rescrisă mă refer la așezarea în pagină, al corectarea greșelilor gramaticale, etc. Trebuie neapărat ori să faci tu asta ori să rogi pe cineva care se pricepe să treacă prin toate capitolele postate și să le rescrie.

Pentru început, nu ai diacritice. Este urât fără diacritice, nu doar din caza aspectului, dar și transmiți senzația că nu iei în serios ceea ce scrii. Dunno, așa văd eu treaba. 

Nu pui deloc spațiu după semnele de punctuație. Este obligatoriu să pui spațiu după acestea. Îți aeriseste considerabil lucrarea și face muuult mai plăcută citirea. Altfel, aspectul este foarte urât.

Nu folosești virgulele unde și când trebuie. Citește capitolul anterior, acolo am explicat pe scurt  cum e cu  ele.

Timpurile verbelor sunt și ele o problemă. Pentru acestea citește capitolul dedicat lui MrsClever.

Nu am citit cu atenție capitolele, am citit rapid, printre rânduri, sărind de la un capitol la altul. Nu știu despre ce este vorba în carte, iar asta este din cauza aspectului. Îmi este greu să citesc atunci când diacriticile lipsesc iar totul este doar o înghesuială. Îmi pare că scrii totul în grabă, doar de dragul de a fi scris, mai ales spre sfârșit, pe la ultimile capitole. Folosești foarte mult punctele de suspensie acolo unde nu le este locul.

Ah, și înjurăturile. Măi; cuvintele vulgare apar în foarte multe opere literare, însă acestea sunt bine folosite. Asta este o problemă care pe mine una chiar mă deranjează. Dacă îmi citești lucrările (nu știu dacă am vreuna postată în care să am înjurături) vei vedea că și eu folosesc înjurături; ba chiar și-n lucrări pentru școală! Însă nu folosesc formele de mahala, cele pe care le auzi la orice colț de stradă.

Am văzut la o fată, AlinaIuliana o cheamă pe Wattpad, că folosește : La DRACU!!  

Da, cuvântul scris cu majuscule și cele două semne de exclamare nu dau prea bine pentru o primă impresie. Însă această fată scrie excepțional. Excepțional. Povestea în care am văzut asta se numește Bloody Mary și chiar vă sfătuiesc să o citiți, deoarece este nemaipomenită. Nu are legătură absolut deloc cu vechea Bloody pe care o știm noi. În fine, revenind. Tot ce scrie ea este science fiction, descrierea este perfectă, induce cititorului o stare euforică doar cititind. Conturează foarte bine fiecare imagine, folosește cuvintele ca la carte. Însă mai are și anumite greșeli, cum ar fi expresia scrisă mai sus. 

Când dai peste o expresie atât de vulgară, nu prin definiție, nu prin ceea ce înseamnă, ci prin felul în care este folosită, parcă simți cum te lovește cineva cu-n ciocan în cap și te trimite de pe norișorul cel de sus pe care ajunsesei, înapoi în țărână. În locul binecunoscultului LA DRACU, folosit de toți analfabeții, un simplu 'Drace!'  i-ar fi luat locul numai bine. Are același sens, însă nu aceeași formă și nu același efect.

La tine, Selenis, am văzut pe undeva 'Băga-mi-aș pula!'... Chiar cred că un simplu Băga-mi-aș! sau Fir-ar! ar fi fost la fel de bun precum ceea ce ai scris tu. Adică, ce naiba, altceva ce îți bagi dacă nu pula sau picioarele. 

În orice caz, sfatul meu, pentru toată lumea, este să încerce să reformuleze genul acesta de expresii sau să le folosească doar dacă e neapărată nevoie. Câteodată chiar este, ce dracu.

Draga mea, am terminat. Nu mai știu ce altceva să spun, cam atât a fost. Chiar te-aș ruga să nu o ștergi, dar să o editezi. N-ai de unde știi ce poate ieși. Iartă-mă dacă m părut cumva răutăcioasă, nu asta a fost intenția mea :)

Succes în continuare!

Wattpad: Critici & Sfaturi [×]Where stories live. Discover now