Cenușa Umanității - Indezirabil

36 2 1
                                    

Salut, ---persephone! Ce faci? Fără alte detaii, îți mulțumim pentru că ai apelat la noi pentru a îți realiza critica și, astfel, te invităm să o citești și să aplici sfaturile pe care ți le vom da. Sperăm că aceasta se va dovedi utilă și – de ce nu? – vei mai apela la noi pentru a îți critica un următor roman.

Descrierea

După ce Pământul este infestat de o boală fără de antidot, omenirea e forțată să consume un drog pentru a rămâne în viață. Iar aceasta nu este nimic pe lângă războaiele dintre cele două continente care au supraviețuit. Și mai este și sfârșitul planetei, ce se apropie fără tragere de inimă. Dar asta nu-i nimic. Ce ar trebui făcut când ambele continente, care se măcelăresc reciproc, încep să manipuleze, dar mai ales să se teamă de tine?

Lui Thanatos nu îi mai pasă. Pentru el nu mai are importanță dacă lumea se năruie și este în chin. O va seca de putere precum adevărul îl seacă pe el.

Bun. Acum îți voi spune un secret. Dacă te apuci și transcrii sumarul unei cărți, ajungi la cele mai neștiute probleme ale gramaticii și ale punctuației respectivului. Lucrurile se observă foarte bine atunci. Iar așa procedez și eu deseori. Așa că am găsit câteva lucrușoare – nu mari, totuși – care ar fi de corectat. Voi încerca să le evidențiez în descrierea transcrisă de mine cu bold.

Am lucrat puțin pentru a îți face descrierea un pic mai calitativă, din punctul de vedere al gramaticii și al exprimării. Multe greșeli pe care le-am corectat nu sunt, de fapt, greșeli, ci pur și simplu cred că, înlocuind cuvintele tale cu cele tastate de mine, va suna totul mai bine.

De asemenea, am descoperit că ai probleme cu folosirea pronumelor demonstrative. Observ utilizarea formelor lor populare, ceea ce nu este corect în cărți (decât în vorbirea directă, dar nici atunci oricând).

Fir narativ și personaje

Ei bine, nu ne-ai povestit mare lucru. Ne-ai făcut cunoștință cu un personaj (în stilul „Al Cincilea Anotimp", se putea să nu menționez aceasta?), ne-ai prezentat contextul (în același fel) și ne-ai introdus minunatul narator obiectiv care, spre deosebire de ceilalți naratori obiectivi, și-a pus amprenta asupra lucrării.

Am să încep cu al tău context. Ne prezinți cele două continente ale tale, ne prezinți orașele și imperiile din acestea. Lucrurile sunt foarte în regulă; nu este nimic ce aș putea să îl aduc în discuție în mod negativ.

Acum, voi continua cu personajele. Un băiat. Tu ne-ai lăsat să ni-l imaginăm singuri și să încercăm să îi ghicim gândurile. În legătură cu aspectul, am luat-o pe criterii logice (sau am încercat). Am zis că are părul alb și ochii de un gri metalic (nu mai voiam să mă las păcălită, precun data trecută). Apoi, având în vedere gândurile acestuia, le-am luat complet aleator (nu mă pricep la citit oameni, ce să zic). Am zis că este un fel de Nichita Stănescu ce se uită pierdut în zare adâncit în gânduri nostalgice despre irelevanța vieții umane sau sensul vieții (nu prea cred, oricum).
În fine, decât să stau și să pierd timpul cu chestiuni neimportante și neinteresante, am să zic că și aici este perfect, că nu ai de ce te îngrijora și schimba, lucrurile stau foarte bine.

Acum, naratorul.
Mi-ai amintit cât de mult iubeam naratorul cărții. Era stilul sadico-umoristic care vrea neapărat să iasă în evidență (cred că mi-a plăcut de el întocmai pentru că eu consider că mă indentific cu acesta). L-ai luat și l-ai instalat în cartea ta. În regulă. Vreau să-ți spun că ai creat efectul dorit, specific acelei cărți pe care ai luat-o ca model. Ai reușit acest lucru, iar, mulțumită acestuia, sunt mândră de tine. Am încercat și eu, la un moment dat, ceva asemănător, dar mi-a ieșit o varză.

Paginație

Aici nu ai de lucrat. Alineate ai, linie de dialog ai, diacritice ai. Nimic de spus la acest capitol. Se vede că ți-ai învățat lecțiile la timpul potrivit.

Gramatica și punctuația

Aici, te-am mai corectat eu o dată, de două ori unde am considerat eu necersar. Așa cum precizasem, eram pur subiectivă, deci nu este obligatoriu să le pui după cum mi se pare mie.

Nu ai mai deloc greșeli. Probabil că pe celelalte le-ai făcut din cauza grabei și, după aceea, nu le-ai mai văzut.

Stil

Îmi place maxim. Descrieri largi, frumoase... Sper că ai să-l menții așa!

Părere personală

Vreau un capitol nou. M-ai făcut curioasă, mi-ai servit pe tavă chestiunile acelea... acum, tot ce trebuie să faci este să continui să postezi și să mă lași să aflu ce se va întâmpla în continuare.

Îmi doresc să ajungi cât mai departe și a ta carte să fie citită, deoarece prevăd un viitor strălucit. Eu, cel puțin, nu mă voi despărți de lucrarea ta până la sfârșitul ei.

Mult succes în continuare și la cât mai multă inspirație, pentru că le meriți!

°endlessly°

Ai ajuns la finalul capitolelor publicate.

⏰ Ultima actualizare: May 31, 2018 ⏰

Adaugă această povestire la Biblioteca ta pentru a primi notificări despre capitolele noi!

Critici Unde poveștirile trăiesc. Descoperă acum