Prescient

39 1 1
                                    

Salut, Axel_etc! Fără prea multe detalii introductive, critica ta este aici:

Descrierea:

Este foarte lungă

Oops! Această imagine nu respectă Ghidul de Conținut. Pentru a continua publicarea, te rugăm să înlături imaginea sau să încarci o altă imagine.

Este foarte lungă. Se pare că și Wattpad-ul îmi dă dreptate, deoarece s-a terminat spațiul. Se întâmplă, mi s-a întâmplat și mie la unele cărți la care aveam prea multe de precizat. Atunci mă apucam să o scurtez, adică să mai șterg din detaliile inutile.

Eventual, prima parte poate fi aflată de cititori într-un capitol, când cineva îi explică protagonistului lucrurile acelea – sau ceva.

De asemenea, nu poți să le spui cititorilor că „s-a terminat spațiul". Trebuie fie să te încadrezi în acesta, fie să ștergi și să reîncerci.

Acum, trecând peste faza aceasta, ai multe greșeli de gramatică și punctuație obositoare de-a dreptul. Nu faci un acord, două cum trebuie. Ai și câteva virgule ratate. Ai mai uitat diacriticie din loc în loc.
De asemenea, observ că ai trecut și peste cratima ce ar fi trebui să se afle între „s" și „a". Sper să fie o greșeală de neatenție, întrucât, dacă nu este, avem probleme mari.

La paginație stai binișor. Pui, de obicei, diacritice, așadar nu am de ce mă plânge în legătură cu ele decât că mai uiți câteva. Totuși, nu ai alineate. Le consider (eu și mulți alții) foarte importante, deci te rog să îți iei din timp un minut pentru a le pune.

Gramatică și punctuație

Vreau să încep cu ce este mai urgent, anume gramatica și punctuația. Tu aici ai multe probleme pe care ți le voi indica.

1. Virgulele
Le pui unde le pui. Peste tot sunt corect puse; nu am văzut virgule între subiect și predicat, între verbul copulativ și numele predicativ și alte cazuri ce nu trebuie numite. Însă mai ai multe locuri în care trebuie să le utilizezi, iar tu nu o faci. Înainte de „dar" (atunci când este conjuncție), „însă", „iar" și „ci" se pune întodeauna virgulă! Înainte de verbul la gerunziu se pune aproape întodeauna virgulă!

2. Cratimile
Ai probleme cu cratimile. Nu știu cum ai ajuns să le ai și de ce nu le stăpânești, însă cratima din „s-a" (cel de dinaintea unui verb) nu trebuie să îți lipsească niciodată. Iar același lucru se întâmplă și cu „m-a", „mi-a" sau „mi-am".

Sper să înțelegi că acestea sunt niște probleme majore, probleme pe care nu ar trebui să le ai. La virgule mai zicem; treaba este subiectivă și nici măcar cărțile publicate de-a dreptul nu scapă de povara unor virgule în minus, dar cratimile...

Paginație

Și aici am două, trei observații:

1. Îți recomand să pui acea imagine care răsare brusc în mijlocul textului la media. Că doar de aceea avem această obțiune, nu?

2. Nu prea am înțeles ideea cu „În Ierusalim" și „În America", deoarece ai ținut pentru un paragraf (o replică și, poate, ceva mai mult) ideea în America, iar apoi ai trecut din nou în Ierusalim, fără advertisment.

3. Poți scurta ușor paragrafele. Eu nu am o problemă (sunt obișnuită cu paragrafe lungi și nu mă plictisesc), dar cititorilor le obosesc ochii (mi se mai întâmplă și mie, dacă sunt obosită sau nervoasă) atunci când văd atâtea litere, iar totul pare prost organizat.
Este demonstrat științific că oamenii percep lucrurile mari ca fiind mai grele. Așa că soluția poate fi să le dăm lucruri mai ușoare, nu?

4. Și în legătură cu alineatele, care sunt inexistente, am de comentat, din nefericire. Sunt sigură că le poți pune. Nu este nevoie decât de opt spații mari și late și ai terminat. Asta dacă nu cumva îți merge tab-ul (pentru că mie, personal, nu îmi merge. Nu știu ce are. Când scriu de pe laptop, pot să apăs pe tastă mult și bine, că nu-mi apare nimic.).
Cred că poți înlocui și cratima aceea – care arată inestetic – cu o linie de dialog. Dacă nu o ai inclusă în tastatura telefonului, o poți căuta pe Wikipedia și copia de acolo – simplu și ușor.

5. Voiam să mai fac pe cârcotașa și în privința numerelor, pe care tu le scrii cu cifre, nu cu litere. Doar anii nu se scriu cu litere. În rest, poți să-i dai drumul la tastat.

Fir narativ și personaje

În regulă, am bătut câmpii atâta cu aspectul meu și cu gramatica mult iubită a noastră; cred că te-am nenorocit (am scris cinci sute de cuvinte în care doar m-am plâns de ea). Acum să trecem, totuși, și la oile noastre, să vorbim puțin și despre literatură.

Din cât am citit, mi se pare interesant. Acțiunea poate părea, totuși, ușor grăbită, însă este foarte bine așa cum este, abia de se observă acest efect. Mă declar total mulțumită de ceea ce am găsit în această carte, deși, din sumarul alcătuit de tine, nu mă așteptam la așa ceva.

Idee

Din câte am citit până la momentul actual, nu pot spune decât că este o carte originală. Nu am mai întâlnit așa ceva.

Părere personală

Îți propun serios să schimbi descrierea, deoarece nu este foarte atractivă și nu îți va aduce prea mulți cititori.

Oricum, cartea ta este foarte bună. Poate că începutul (primele o sută, două sute de cuvinte din prolog) poate părea ușor plictisito și deloc în concordanță cu ceea ce sceii mai încolo, însă, din acest punct, lucrurile chiar devin interesante. Totuși, pentru ca lectorul să ajungă acolo fără a îți închide cartea, trebuie să îți pui la punct gramatica și punctuația. Deși probabil că tu nu îi dai mare importanță, o carte bine scrisă, dar cu o idee mediocră, atrage la fel de tare ca o carte prost redactată și cu mii de greșeli, dar cu o idee genială (am pățit și eu acest lucru, iar, de atunci, știu cum funcționează treaba).

Până la momentul actual, nota pe care am să ți-o dau este un 7,25. Desigur că ai drumul foarte accesibil până la un opt, însă tu te poți bucura chiar și de o notă mai mare fără prea mult stres. Scriind corect și lucrând la tehno-redactare, cartea ta atinge nota nouă cu ușurință.

≈≈≈

Acestea fiind spuse, îți vom mulțumi pentru că apelat la noi pentru a îți realiza critica! Sperăm că se potrivește așteptărilor tale și că ai învățat multe lucruri folositoare din aceasta, dovedindu-se utilă și plină de sfaturi numai bune de pus în aplicare.

°endlessly°

Critici Unde poveștirile trăiesc. Descoperă acum