Radiația

15 2 0
                                    

Este o teamă cumva firească a omului modern de efectele radiaţiei asupra sănătăţii sale, întrucât tehnologia modernă ne-a pus în preajmă (rutere Wi-fi, staţii de emisie-recepţie ale companiilor de telefonie mobilă) ori în propriul buzunar (telefoane mobile) surse de radiaţii. Dar care sunt cele mai periculoase surse de radiaţii din preajma noastră? Cât de nocivă este radiaţia telefonului mobil? Dar a ruterului Wi-fi, care se găseşte acum în nenumărate case?

Radiaţia este un termen care desemnează o formă de energie ce se propagă sub formă de unde de la o sursă. Vorbim în special de unde electromagnetice precum undele radio, microundele, lumina vizibilă, razele X, ultravioletele etc.

Atunci când încercăm să determinăm dacă un anumit tip de radiaţie este vătămător pentru om, ne interesează două aspecte:
:: intensitatea câmpului electromagnetic (de cât de multă radiaţie vorbim);
:: nivelul de energie al undelor electromagnetice, care este corelat cu frecvenţa acestor unde (undele cu frecvenţă mare conţin mai multă energie).

Radiaţia care afectează ţesuturile biologice se numeşte radiaţie ionizantă. Aceasta include razele gama, razele X şi undele electromagnetice de frecvenţă mai mare, precum şi particulele produse prin dezintegrarea radioactivă.

Atunci când omul a descoperit că anumite forme de radiaţie sunt vătămătoare, a fost nevoie să descrie cât de vătămătoare. Sievert este unitatea de măsură a impactului asupra organismului a radiaţiei. O doză de radiaţie de un sievert înseamnă 5,5% probabilitate de a contacta cancer. Opt sievert te vor ucide orice ai face.

Sievert este o unitate de măsură derivată a sistemului SI, folosită în măsurarea diferitelor doze echivalente de radiații absorbite. Sievertul este utilizat pentru evaluarea cantitativă a impactului biologic, ce rezultă prin expunerea organismelor vii la radiații ionizante. Doza echivalentă de radiații la care este expus un organism viu se determină, evaluându-se cantitatea de energie pe unitatea de masă corporală, corelată cu un un factor relativizant (de "corecție"), care ține cont de periculozitatea relativă a tipului de radiații.

    
Cum afectează radiaţiile un organism viu?

Radiaţia provoacă ionizarea moleculelor ţesutului. Această ionizare se traduce în eliminarea unor electroni din atomi, formând ioni. Ionii astfel formaţi interacţionează cu alţi atomi ai celulei, provocând daune. Un exemplu este următorul: dacă raze gama trec printr-o celulă, moleculele de apă din preajma ADN-ului pot fi ionizate, iar ionii rezultaţi pot interacţiona cu ADN-ul, provocându-i rupturi.

La doze mici, pe care le primim în mod obişnuit de la sursele de radiaţie din mediu, celulele repară rapid daunele cauzate. La doze mari însă, celulele nu pot efectua reparaţiile necesare, iar celulele mor ori sunt modificate permanent. Celulele moarte sunt înlocuite, dar cele modificate permanent, prin divizare, pot duce la reproducerea unor celule anormale şi, ca atare, pot genera apariţia cancerului.  
        
        
Surse de radiaţii

1. Bananele

Orice lucru care emite căldură radiază energie. Bananele nu sunt o excepţie.  Dar bananele reprezintă o bună sursă de radiaţie. Doza de radiaţie emisă de o banană este de 0,1 microsievert ori 0,0000001 sievert.

2. Aparatura de scanare din aeroporturi

Aceste maşini care te scanează în aeroporturi sunt responsabile de transmiterea către corpul tău a unei cantităţi de raze X între 0,015 şi 0,88 microsievert.

Pentru a privi lucrurile comparativ, trebuie spus că orice minut de călătorie cu avionul expune corpul unui radiaţii cosmice de 0,04 microsievert.

Curiosities...Unde poveștirile trăiesc. Descoperă acum