IMPORTANT!

5 3 0
                                    

Sanatate.bzi.ro

2014

Cum se acorda primul ajutor in caz de cazaturi pe gheata, degeraturi, hipotermii si alte necazuri pe timp de iarna (-.-)

Accidentele ortopedice precum entorsele, degeraturile, dar si infarctul, hipotermia sunt cateva dintre problemele care ne pot crea neplaceri în sezonul rece. Pana la consultul de specialitate, se pot aplica acasa unele masuri care pot preveni complicatiile.

Cunoasterea unor masuri de baza este importanta pentru a gestiona o urgenta medicala care poate surveni în anotimpul rece.

Foarte des întalnite acum sunt accidentele ortopedice cauzate de aluncarile pe gheata, periculoase mai ales pentru varstnici.

Si persoanele cu afectiuni cardiace, dar si cei cu alte boli cronice (astm, diabet, afectiuni renale) pot avea mai multe probleme în anotimpul rece. Si asta deoarece inima este suprasolicitata atunci cand ne expunem la temperaturi joase. Capacitatea inimii de a pompa sange în organism este îngreunata de îngustarea prin constrictie a vaselor de sange.

Astfel, în urma eforturilor de adaptare la temperaturile joase, ritmul cardiac creste, corpul pierde apa, iar sangele devine mai vascos. Din cauza acestor modificari ale organismului, iarna, cardiacii sunt mai expusi riscului de a suferi un infarct sau un accident vascular cerebral.

Aspirina, în caz de infarct

Durerea toracica intensa, care apare la efort sau nu, senzatia de gheara apasand, care dureaza peste 30 de minute, senzatia de apasare, care iradiaza la baza gatului, în umar sau pe piciorul stang sunt cateva dintre simptomele care anunta infarctul.

Daca acestea nu cedeaza în urma administrarii sublinguale de nitroglicerina, se apeleaza 112. In cazul în care persoana este constienta, i se poate da jumatate de comprimat de aspirina (250 mg). Daca semnele vitale ale victimei lipsesc, se poate initia resuscitarea primara.

Cum recunosti un AVC?

Accidentul vascular cerebral (AVC) se poate manifesta prin tulburari de vorbire si de vedere, ameteli, letargie, confuzie, cefalee, varsaturi în jet, coma. Victima trebuie oprita de la orice efort fizic si va fi asezata pe spate, cu extremitatea cefalica (capul si gatul) usor ridicata, la 30 de grade de la orizontala.

Se apeleaza 112 (Md-903), iar în asteptarea Salvarii, apartinatorii urmaresc semnele vitale ale victimei. In caz de stop cardio-respirator se începe resuscitarea.

Cum se face resuscitarea «cu mainile goale»

Suportul vital bazal sau resuscitarea „cu mainile goale“ trebuie initiata imediat ce s-a instalat stopul cardio-respirator. Daca victima nu raspunde la stimuli, se striga dupa ajutor; se deschide gura si, daca este cazul, se îndeparteaza corpii straini.

Daca nu respira normal, se efectueaza 30 compresiuni toracice, urmate de doua respiratii artificiale, apoi de cicluri consecutive de 30 compresiuni - doua respiratii, indiferent de numarul resuscitatorilor, pana la aparitia semnelor vitale sau pana la sosirea echipei medicilor.

Compresiunile se fac pe mijlocul toracelui, victima stand pe spate si resuscitatorul deasupra, cu podul unei palme pe torace si cealalta deasupra, coatele fiind întinse.

Respiratia artificiala se face daca victima este inconstienta, nu respira si nu are niciun fel de miscari. Salvatorul trebuie sa îngenuncheze langa victima, cu o mana îi va mentine gura usor întredeschisa, iar cu cealalta îi va astupa narile. Se inspira profund, buzele se vor lipi etans pe gura victimei si se insufla aer timp de trei secunde.

Entorsele, luxatiile si fracturile, accidente de sezon

Mai ales daca practicam sporturi de iarna, dar si din cauza alunecarilor pe gheata, iarna apar mai des traumatisme precum entorsele, luxatiile si fracturile. Consultul la medicul ortoped este mai mult decat necesar în aceste situatii, însa pana atunci, se pot lua acasa unele masuri.

Curiosities...Unde poveștirile trăiesc. Descoperă acum