AŞKIN GÖLGESİNDE YAŞAMAK 9.BÖLÜM

51 3 4
                                    


TATİLDE DARBE TELAŞI

12 EYLÜL 1980...

İstanbul'a iner inmez hiç eve görünmeden hemen otobüse atladığım gibi tatil yapacağım yere gittim. Birkaç gün sonra marş sesleriyle uyandım. Radyoda Hasan Mutlucan'dan kahramanlık türküleri çalıyordu. Uyku sersemi sağa sola sorduğumda neler olduğunu, "İhtilal oldu." dediler.

"İhtilal de ne demek?" dedim kendi kendime, ayılamamıştım.

"Darbe oldu." deyince anladım olayın vehametini...

Ne yapacaktım? Ailem de henüz gelmemişti, ortalık toz duman, yakalanan, tutuklananlar...

Üç gün sonra ailem gelmişti yanıma. Aileme karşı kendimi suçlu hissediyordum; ilk kez onlardan gizli bir şey yapmıştım.

Ama tatilin keyfi kalmamıştı; hükümet devrilmiş, askeri yönetim gelmişti. Tatili yarıda keserek eve döndük.

Yalnız ailemden gizli yaptığım bu seyahatimi yıllar sonra 2002 yılında, yine ailemle yaptığım Marmaris gezisinde annemle deniz kenarında bir bankta oturup sohbet ederken eşimle hiç mutlu olmadığımı ve yıllar önce Can adında birini sevdiğimi anneme itiraf ettiğimde, annem 1980 yılında Fransa'ya gittiğimi bildiğini söylemişti. Bunca yıl annem bildiği halde beni yüzleyip mahçup etmemişti. Çok utanmıştım.

Yine 2016 yılının temmuz ayında babamla çıkmış olduğum tatilde bu kez babam bana yıllar önce Fransa'ya gittiğimi bildiğini söylemişti gözlerini bana dikerek...

Demek ki hiçbir şey gizli kalmıyordu.

Babam, bu sırrı 36 yıl içinde taşıyıp bana söylemeden nasıl saklamıştı? Ben dayanamazdım.


HOSTES OLMA HAYALİ

Bu kez de benim yüreğim orada kalmıştı. Bu acı ayrılık ne zamana kadar sürecekti? Sevgimiz gittikçe büyüyor, hasretimiz dayanılmaz bir hal alıyordu. Uçuş boyunca durmaksızın ağladım.

Yolda hostes olmaya karar verdim. Sınavlara girecektim, hostes olursam devamlı onun yanına uçma şansım olabilirdi.

Tatil bitip İstanbul'a döner dönmez hemen hosteslik sınavı için evrak hazırlamaya başlamıştım. Sınav günü gelip çatmıştı, Fransızca dil sınavından 98 alarak geçmiştim, sıra mülakata gelmişti. Mülakat başarılı geçmişti. Sıra, boy ve kilo ölçüsündeydi. 2 cm için kaybetmiştim. Çok üzülmüştüm. Sınavlara ısrarla girmeye karar verdim, vazgeçmeyecektim.

Bu inat 5 yıl sürdü. Her defasında boydan kaybettim ve sonunda boy ölçüsünü alan doktoru ayarlayarak torpil yapmasını istedim. Sınav günü doktorun odasında beklerken içeri giren Doktor Ahmet Bey, daha koltukta oturur halde iken bana boyumun 1.63 olduğunu söyledi.

''Tartıya çıkın ve nefesinizi olduğunca derin alarak tutun.'' dedi. "Bazen 1 veya 2 cm uzatabilir boyu; eğer 2 cm olursa geçireceğim." dedi.

Fakat çok derin nefes almama rağmen boyum ancak 1 cm uzayabilmişti.

Doktor "Üzgünüm, geçiremem." dedi.

Böylece hosteslik hayallerim de son kez suya düşmüştü.


Eve çok üzgün gelmiştim. Annem teselli etmeye çalışarak "Ben zaten asla istemiyordum hostes olmanı. Bu aralar devamlı uçak düşüyor ve kaçırılıyor. Hem modern hizmetçi mi olacaksın uçakta servis yaparak?" diye beni vazgeçirmeye çalışmıştı.

Fakat ben duymuyordum bile annemin söylediklerini. Aklım hep uçmakta ve sevdiğimi daha sık görebilme hayalindeydi. 

Yayımlanan bölümlerin sonuna geldiniz.

⏰ Son güncelleme: Feb 25, 2018 ⏰

Yeni bölümlerden haberdar olmak için bu hikayeyi Kütüphanenize ekleyin!

AŞKIN GÖLGESİNDE YAŞAMAKHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin