O formidabilă dinamită: rugăciunea!

11 0 0
                                    

Vasile Posteucă[4], martor al vieţii sale zbuciumate, ne-a lăsat pagini adânci de Pateric românesc legate de persoana lui Corneliu. El a fost şi martor ocular al dezgropării Căpitanului în noiembrie 1940 şi al aflării moaştelor sale! (mărturia respectivă mai jos…). Iată ce spune despre trăirea creştină a acestuia:

„Căpitanul a ştiut de puterea misterioasă a rugăciunii. A ştiut să se roage. A practicat cu smerenie, cu ardoare, cu severă disciplină, rugăciunea. Se scula dimineaţa înainte de răsăritul soarelui şi se retrăgea pentru meditaţie şi cititul rugăciunilor. Se ruga. Îndelung. Intens. Se ruga nu numai pentru sine ca suflet de om, ci şi pentru mişcare, pentru neam… Căpitanul se ruga. Şi ne-a învăţat şi pe noi să ne rugăm, să devenim oameni noi prin interiorizare, prin practicarea tăcerii, prin rugăciune. Ştia de marea putere a postului negru, a abstinenţei. Era ascet. Se ruga cu inima”.

Posteucă l-a surprins pe Căpitan rugându-se în ziua de Sf. Gheorghe, 23 aprilie 1933, la Rădăuţi, în casa lui Vasile Iasinschi: „Prin uşa întredeschisă l-am văzut în genunchi rugându-se. Nu m-a observat, nu m-a auzit. Era adânc în rugăciune. Faptul acesta m-a şocat. A trecut prin mintea şi inima mea ca un fulger, despicând cerul în două. Noi, jos, cântam, râdeam, povesteam năzdrăvenii din viaţa studenţească de la Cernăuţi. El însă se ruga. Stătea într-o bătălie. Angaja destinul unui neam întreg. Avea nevoie de ajutorul direct al lui Dumnezeu”. Se ruga pentru a avea succes în munca de înviere a Neamului Românesc. Căpitanul voia să se bată fără săbii, numai cu puterea rugăciunii şi cu marele ajutor al forţelor nevăzute. De aceea se ruga cu ardoare…

Căpitanul aducea un element nou în luptă. Nu numai curajul şi fermitatea convingerilor, nu numai oratoria iscusită şi suportul tinereţii noastre nevinovate. Ci o armă nouă. O formidabilă dinamită, rugăciunea. Politica devenea religie şi propaganda electorală rugăciune.

Ni se pare astfel firească aprecierea unui străin despre el: „Codreanu avea mai mult profilul unui profet religios, decât acela al unui şef de partid. Cei care-l urmau îl venerau ca pe un sfânt” (Walter Hagen; la pr. V. Moise, „Mărturia faptelor”).

El a înfiinţat Asociaţia Studenţilor Creştini, la 20 mai 1922. La 4 martie 1923 a înfiinţat Liga Apărării Naţionale Creştine. La 22 august 1923 s-a închinat în stradă, la Iaşi, porţile Mitropoliei fiind închise conducătorilor studenţilor.

În vara anului 1929 la Mânăstirea Putna, s-a sfinţit steagul Legiunii Arhanghelul Mihail. În iulie-octombrie 1934, legionarii au lucrat la reconstruirea bisericii ruinate din Cotângenii-Mari, judeţul Soroca.

(cf. pr. V. Moise, „Mărturia faptelor”)

*

„Înclinarea Căpitanului spre pragmatic, în vederea împlinirii idealului, stă în viziunea sa heraclitiană asupra realităţii. Pentru el viaţa, privită prin sentimentul eroic, este o neîncetată luptă. O luptă între principul divin şi cel satanic, principii care se obiectivează în concepţia şi felul de a fi al oamenilor…

Îl călăuzeşte pe drumul său suitor, misticismul său. Niciodată nu l-a părăsit credinţa într-o ordine transcendentă şi niciodată nu s-a depărtat de vocile profunde ale supranaturalului. Simţul metafizic, încrederea în lucrurile care sunt inefabile au îndreptat întotdeauna paşii săi. Datorită acestei sensibilităţi metafizice, el comunică cu eternitatea şi acţiunea sa capătă culoare de Absolut. În adâncul său creştinism stă marea lui capacitate de dragoste. Politica sa este generozitate şi sacrificiu. De câte ori şi-a dispreţuit viaţa sa, a făcut-o pentru fratele său întru sânge şi credinţă. Şi nu poate să se gândească la orgoliul său acel care oricând este gata de jertfă…

În făptura Căpitanului se contopeşte mesianismul său intransigent cu o modestie înduioşătoare. Comportarea lui, actele lui zilnice, sunt cele mai străine de grandilocvenţă, fast şi ditiramb democratico-demagogic…

Corneliu Codreanu este educatorul naţiei sale”. (Victor Şoimu: „Spiritul legionar şi Legiunea”).

*

„La picioarele lui Iisus"-Viața și moartea Căpitanului Mișcării LegionareWhere stories live. Discover now