Väzenie ako vďaka?

74 10 4
                                    

Sú majestátne, silné, inteligentné. Nazývame ich šelmami a máme pred nimi rešpekt no nerešpektujeme ich. Hovorím o zvieratách, ktoré sú silnejšie ako človek. Levy, tygre, pumy, medvede, vlky, a veľa ďalších. Ak by sme sa s nimi stretli vo voľnej prírode a nemali by sme žiadnu zbraň alebo nástroj, ktorým by sme sa bránili tak by sme určite nevyviazli zo súboja s nimi živí.

Ale my sme samozrejme ľudia. Sme natoľko vyspelí a inteligentní, že už máme zbrane, uspávacie lieky a ani taký lev či ľadový medveď pre nás nepredstavuje hrozbu. Vzali sme ho z jeho prirodzeného prostredia a zavreli sme ho do klietky alebo za sklo aby sme sa naňho mohli pozrieť. Možno si teraz poviete, že preháňam. Že tie zvieratá žijú v zajatí od narodenia a iné podmienky nepoznajú tak sú zvyknuté.

Znamená to ale, že v sebe nemajú hlboko zakorenené inštinkty? Že nemajú potrebu behať, loviť či žiť vo svorkách? Že nepotrebujú pokoj na odpočinok? Toto sú ich základné potreby, ktoré z nich robia šelmy

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Znamená to ale, že v sebe nemajú hlboko zakorenené inštinkty? Že nemajú potrebu behať, loviť či žiť vo svorkách? Že nepotrebujú pokoj na odpočinok? Toto sú ich základné potreby, ktoré z nich robia šelmy. Pozrite sa napríklad na leva v zoologickej záhrade. Jeho „výbeh" nestačí ani na to aby sa poriadne prešiel nie to sa ešte prebehol a využil svoju silu a rýchlosť, ktorá mu bola daná. A čo vlky? Už som bola v zoo kde bol vlk zatvorený vo svojej ohrade úplne sám. Bola mu tak odopretá jeho hlavná životná potreba a to život vo svorke.

Pohľad na zafúľaného polárneho medveďa ležiaceho v 35 stupňovom teple na rozpálenom kameni, ktorý ledva dýcha a nemá sa ako ochladiť je do plaču

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Pohľad na zafúľaného polárneho medveďa ležiaceho v 35 stupňovom teple na rozpálenom kameni, ktorý ledva dýcha a nemá sa ako ochladiť je do plaču. Polárne medvede sú prispôsobené na teploty často nižšie ako -40 stupňov. V prírode sa potápajú a lovia ryby či mrože. Denne dokážu prejsť desiatky kilometrov a sú veľmi čistotné. Zatvorené v zoo v krajine kde nikdy nepocítia sneh či ľad je pre nich celý život utrpením. Je to akoby sme my ľudia mali žiť pri teplote 60 stupňov celzia a vedľa seba by sme mali len lavór s vlažnou vodou. K tomu by nám na sklo v jednom kuse klopali návštevníci a tlačili by nám do tvárí objektívy fotoaparátov. Predpokladám, že by sa nám to tiež veľmi nepáčilo.zachrana-zoo-boj-depresia

Keby bol v takýchto život ohrozujúcich podmienkach väznený človek tak by sme sa obracali na zákon, humánnosť či ľudské práva. Keď sa to isté týka zvierat tak je to úplne v poriadku. Oni sú tu predsa na to aby sme sa vzdelávali. Aby sme videli ako vyzerajú naživo. To čo však vidíme v zoologických záhradách, za čo platíme často nemalé vstupné je len obyčajná krutosť ľudí. Ďalší dôkaz toho, že si myslíme, že sme pánmi tohto sveta a môžeme si privlastniť životy iných.

Vegan so srdcomWhere stories live. Discover now