25• Santorini

90 21 4
                                    

Vstúpili do najlacnejšieho hotela, ktorý našli a zabookovali si ho ešte pred odletom. Santorini nebola práve tá najlacnejšia rekreačná oblasť. Zaregistrovali sa na recepcií a vybrali sa do izby.

„Nie si unavená?" opýtal sa jej Tomáš, keď sa ocitli v malej útulnej izbe s dvoma posteľami.

„Len trošku, no kašlime na vybaľovanie a poďme si pozrieť mestečko, keď máme tak málo času," povedala a na nohy si už obúvala sandále.

Tomáš súhlasne prikývol.

***

Emmu uchvátili malebné modro biele domčeky, týčiace sa na drsných skalách. Užívala si dlhé prechádzky mestečkom s Tomášom. Užívala si vlhkosť vzduchu, od ktorej sa jej robili kropaje potu na čele. Teplosť vánku, ktorý jej brázdil vlasmi. Bielo nafarbené chodníky a uličky, ktoré zdolávali. A najmä Tomášovú prítomnosť, ktorá ju zakaždým dobíjala ako to robí nabíjačka s vybitým mobilom.

„Zastav," zavelil Tomáš. Z ruksaku si vybral mobil a zapol na ňom kameru. Chytil Emmu okolo pásu a pritiahol si ju k sebe. Natiahol ruku s mobilom a odfotil ich s nádherným morom v pozadí. „Táto je super. Tú si dám na pozadie."

Emma nepovedala nič, ale páčilo sa jej to, čo povedal.

Pobrali sa ďalej pomedzi spletitými uličkami, lemovanými obrovskými ružovými stromami oleandrovníkov. Vôňa kvetov sa uvoľnovala do vzduchu a tiahla sa celým mestom. Kostoly sa tu odlišovali kupolovytými modrými strechami a stĺpmi. Mestečko dobrého olivového oleja, vína, syru, tanca a romantiky. Santorini.

***

Odbila polnoc, keď sa dvaja cestovatelia rozhodli zaľahnúť do svojich postelí. Dlhočízne prechádzky a bohatá večera plná baklavy, olív, halvy a šalátov ich nadobro skonfiškovali. Hviezdy na nočnej oblohe svietili a pripravovali pre nich ďalšie prekvapenia.

***

Biely piesok sa jej tlačil pomedzi prsty na nohách. Síce pálil, ale príjemne šteklil. Držala sa s Tomášom za ruku a chystali sa tento deň prežiť na pláži. Dnes mali letieť, ale ešte stále nevedeli kam. Emma na sebe hrdo vystavovala nové biele plavky, ktoré dokonalo kontrastovali s jej opálenou pokožkou, ktorú si tak usilovne opekala na slnku. Spokojne si ľahla na uterák, do uší si nasadila slúchadlá a vôbec sa nezaujímala o Tomáša, ktorý sa medzitým pobral čľapkať do mora. Zavrela oči a pohmkávala si slová pesničky.

You can be my guiding light,
Keep me,
Company in the night,

That's all I need,
All I want,
Is for you stay a little longer now,
With arms around me,
Like a border,

Like the air I breathe,
I let you in,
Keep me warm underneath my skin....

Nestihla dospievať, pretože k nej pribehol Tomáš a celý mokrý si na ňu ľahol.

„Aaaaa! Si studený! Zlez zo mňa!" pišťala.

No on si obmotal ruky okolo jej pásu a držal sa jej ako kliešť. „Už ťa nepustím," zasmial sa.
Vstal. Zvieral ju v náručí a utekal s ňou k vode. Keď sa nachádzal v dobrej vzdialenosti, hodil ju do nej ako vrece zemiakov.

„Ty si strašnýý," zatiahla, keď sa vynorila. Potopila sa pod vodu a čo najrýchlejšie k nemu priplávala. Svižne mu skočila na chrbát a snažila sa ho taktiež potopiť. No akokoľvek sa ho dotýkala, akékoľvek hmaty použila, nezabralo to. Tomáš tam stál ako skala a ani nežmurkol. „To nie je fér," hrala sa na ofučanu.

„No vidíš, treba piť veľa kakauka, aby si bola siláčka," prihováral sa k nej hlasom, pripominajúcim mamu.

Tak ty ešte uvidíš, pomyslela si. Pristúpila k nemu. Ruky položila na jeho hruď a špičkami sa vyzdvihla, aby dotiahla na jeho pery. V momente, keď pritísol svoje pery na jej, ho z celej sile zatlačila do hrude. Tomáš na ňu prekvapene pozrel a spadol rovno na chrbát do vody.

„Ha!" zakričala, keď sa vynoril a z očí si šúchal slanú morskú vodu.

„Keď sa mi dostaneš do rúk, nepraj si ma! Ušteklim ťa k smrti!" vyhrážal sa.

„Tak si ma teda chyť!" kričala a rozbehla sa naprieč plážou.

Around the WorldWhere stories live. Discover now