Pozitivní či negativní názor; konstruktivní a nekonstruktivní kritika/chvála

37 3 7
                                    

Často se mě lidi kolem ptají, jak to, že jsem neustále tak pozitivní, plný elánu a šťastný. Odpověď je jednoduchá - neobklopuji se zbytečnými, negativními, či dokonce mě osobně nepřejícími lidmi. Ovšem tím neříkám, že vyjádřit negativní názor je nějak špatné, to vůbec ne.

Pojďme si to nějak rozebrat.

Takže první bod - Negativní názor obecně

Negativní názor vyjadřujeme za předpokladu, že se nám něco nelíbí, nejsme s něčím plně spokojeni, sžiti, něco nás neustále neskonale štve, jsme rozhořčeni.. a podobně. Důvodů proč vyjadřujeme negativní názor můžou být opravdu hromady. Můžete se naštvat, že se vám nepovedla linka, protože hrot tužky byl moc velký, můžete se naštvat, protože nemůžete najít klíče od domu a za chvíli máte být v práci, může vás naštvat nějaká všední maličkost, něco nad čím by se ostatní nijak hlouběji nepozastavovali, no vás to neskonale vytáčí.

Negativní názor ovšem nevyjadřujeme jen a pouze když nás něco štve. Můžeme mít třeba z práce někoho jiného špatný pocit, nemusí se vám líbit. Pak potom máte plné právo k vyjádření svého, byť negativního názoru. Nikdo vás za to nemůže soudit, nikdo vám nemůže nadávat za to, že se vám něco nelíbí. To je běžné, každému se přeci líbí něco jiného, no ne? Ovšem berme to třeba takhle. Nějaký režisér, či umělec vydá upoutávku , či nějaký trailer ke své další práci. Mě, jako jedince to nijak nenadchne , nezaujme, prakticky se mi to nelíbí. Mohu napsat negativní názor? Jistě! Stejně jako kdyby se mi to naopak líbilo, mohl bych napsat svůj osobní pozitivní názor. Mám odůvodnění, proč se mi daná věc nelíbí, mám odůvodnění, proč bych měl takový názor mít. JE TO ÚPLNĚ V POŘÁDKU! Každému se líbí něco jiného a nikde není napsané, že se zrovna tohle musí líbit vám. Tím se dostáváme k dalšímu, v dnešní době poměrně dost řešenému tématu - Způsob podání vašeho názoru

Druhý bod - Podání názoru

Váš osobní názor můžete podat několika způsoby. Dneska se budeme bavit o konstruktivní a nekonstruktivní kritice, tím pádem se budeme bavit, jakým způsobem lze podat názor na něčí dílo, stvořenou věc, či další objekt názor.

Konstruktivně - V klidu, bez vulgarismů, či jiných přehnaných reakcí, bez nějakého smyslu autora, nebo jeho dílo shodit a urazit. Předložíte svůj, jak negativní, pozitivní, pasivní, nebo jakýkoliv jiný názor, odůvodníte jej, klidně vyjádříte co se vám líbí, co se vám třeba naopak nelíbí a určitým způsobem tak předáváte autorovi feedback - zpětnou vazbu. Autor si tak z vašeho názoru může, nebo nemusí něco vzít, vy jste vyjádřili svůj názor, všechno šťastně dopadlo. To ovšem nemusí platit u nekonstruktivní kritiky.

Nekonstruktivně - Přesný opak konstruktivní kritiky, až na to, na co podáváte váš názor. Většinou nijak konstruktivně, někdy jej ani nemusíte mít pádně doložený, prostě jen kritizujete, protože kritizujete, nebo naopak bezmyšlenkovitě chválíte. Víceméně vždy tady takovéto názory (a jejich odůvodnění.. to je taky pecka) mají totálně nesmyslný důvod, nebo jakoukoliv pointu. Autor takovéhoto názorů má prostě a jednoduše s něčím problém, nebo je až tak něčím zaslepený, že nedokáže normálně uvažovat a vychválí (nebo naopak zkritizuje) kompletně cokoliv, bez toho, aniž by se díval na to, co chce autor předat, jakou má dílo uměleckou hodnotu, nebo jaký má smysl. Tyto názory jsou většinou přehlceny vulgarismy, hanlivými výrazy, nebo naopak přehlceny chválou, nesmyslnými lichotkami, nebo zaslepenou láskou. Autor si tedy z takovýchto názorů neodnese prakticky nic - možná až moc vysoké, nebo naopak vůbec žádné sebevědomí.

A konečně třetí bod - Pozitivita vs. Negativita

Můžete si říkat hned na začátku, že to nedokážete, že prostě neste tak dobří, že selžete... A to je právě špatně. Snažte se myslet pozitivně, nezavrhujte věci před tím, něž je opravdu uděláte. Neobklopujte se lidmi, kteří vás jen brzdí, nerozvíjí, nepodporují, shazují vaše názory, nebo vám nějakým dalším způsobem ubližují. Tím že se budete takhle chovat akorát přitahujete více a více špatných, zlých, pesimistických nebo jinak hrozných situací. Budete se ponořovat stále dolů a dolů do deprese a nebudete už nakonec věřit ničemu a ani nikomu. Ale prosím, pokud máte takovýto nějaký problém, zkuste to. Zaručuji vám, pomůže to, je jen ovšem na jedinci jak se k tomu postaví a jakým způsobem k problému přistupuje. Postupně časem se budete cítit šťastnější, budete šťastnější, budete vděční za opravdové maličkosti, budete pozitivním člověkem.

Všechno tohle ovšem neznamená, že musíte být neustále sluníčkoví a šťastní. To po vás nikdo nechce, a přiznejme si , někdy je to skutečně otravné.

. . . . . .

Doufám že se vám tahle kapitolka líbila a že jsem vám tyto témata tak nějak osvětlil, nebo přiblížil :) . Pokud budete mít jakoukoliv připomínku, názor, či radu, jak mám něco zlepšit, s chutí pište, budu jen rád :) .

Pokud se vám příběh líbil, budu rád za jakékoliv ohlasy, hvězdičkujte, komentujte, sdílejte, pište :D .

uvidíme se někdy příště

-Remy-

You've reached the end of published parts.

⏰ Last updated: Apr 16, 2017 ⏰

Add this story to your Library to get notified about new parts!

TTT - Time To TalkWhere stories live. Discover now