2.

68 13 2
                                    

Po krutej zime v oboch kmeňoch zomrelo mnoho ľudí. Manželky stratili svojich mužov, deti svojich otcov, muži svoje manželky a deti.

Bol už začiatok mája, ale jar stále neprichádzala a ľudia boli bezmocní.  Zásoby jedla a dreva sa míňali, pôda bola ešte stále zamrznutá a drevo vlhké. Ľudia boli chorľaví, nevládali sa o seba postarať.

Z tej hŕstky zdravých obyvateľov, čo ešte ostalo z oboch kmeňov prišiel jeden z nich s nápadom privolať stelesnenie jari - Spring Fawna a poprosiť ho, aby im prinavrátil nový život, znovuzrodenie a nádej, lebo to je posolstvo jari. Ona prinavracia život po tuhej zime, keď začnú spod vrstvy snehu vykúkať prvé snežienky, keď vtáčiky vychádzajú zo svojich úkrytov a krajinou sa rozozvučí ich krásny spev a keď začnú bzučať včely zbierajúce peľ.

Spring Fawn vypočul ich prosby a modlitby, hoci tým porušil pravidlá prírody. I on sa jej podriaďuje, pretože ona je tá najmocnejšia.

Ľudia boli znovu šťastní, ďakovali Spring Fawnovi a prinášali mu dary.

Leto, jeseň i zima uplynuli a ľudia už očakávali príchod jari. Lenže tá stále neprichádzala. Obyvatelia oboch kmeňov boli už zúfalí a nahnevaní. Počas minulej jari stratili mnoho svojich blízkych a i oni ledva prežili.

Znovu sa obrátili na Spring Fawna s prosbami a modlitbami, no tentoraz ich nevypočul. Vedel, že matka príroda má iné plány a ona určí, kedy má prísť tá dlho vytúžená jar. On už nemohol zasiahnuť tak ako minule. Všetko má svoj čas, i keď niekedy to trvá až pridlho.

Ľudia zaslepení hnevom, zúfalstvom a beznádejou sa rozhodli, že zajmú Spring Fawna a už ho nepustia zo svojich príbytkov a oni budú mať večnú jar, pretože tam kam vkročí noha Springa Fawna sa lúka zazelená, stromy začnú rásť a kvety kvitnúť.
Stratili svoje deti a manželky, už nemali nič na čom by záležalo. Už nikdy nebudú hladovať, už nikdy im nebude zima. Bola to naozaj lákavá predstava.

Iba jeden mladík menom Armin, ktorému prežila celá rodina protestoval. Vedel, že je to nesprávne, no ľudia v kmeni ho odsúdili, vraj on nikoho nestratil a nechápe, čo to pre nich znamená.

Obyvatelia oboch kmeňov sa spojili a onedlho sa im podarilo to, čo ešte nikomu. Nalákali Spring Fawna, obalamutili ho a zajali.

Či do ich príbytkov prišla jar? Prišla, no bola akási fádna. Stromy boli chabé, kvety nemali sýte farby lupeňov, a vtáčiky spievali akosi monotónne.

No vôbec nikto si to nevšimol, ľudia boli opojení šťastím z toho aký husársky kúsok sa im podaril a verili, že sú zachránení. Iba Armin vnímal, že to nie je v poriadku. Zo dňa na deň bolo všetko akési šedšie a bezfarebnejšie.

Ak sa spýtal hocikoho z kmeňa, či vidia to čo on, iba sa mu vysmiali a krútili hlavami nad tým bláznom.
No on videl ako svet pomaly stráca farby a rúti sa do zániku. Ak nevypustia Spring Fawna, onedlho už nebude nič také, ako to doteraz poznali.

Ľuďom z kmeňa to povedať nemohol, ešte by ho obvinili a dali zavrieť ak nie niečo horšie.

V jednu noc sa Armin vkradol do stajní kde bol uväznený Spring Fawn. Na prvý pohľad by ste si ho pomýlili s malým, krehkým obyčajným sŕňaťom, no ak ste sa lepšie pozreli, mohli ste zahliadnuť tú obrovskú auru žiariacu okolo neho a tú hrdosť a majestátnosť v jeho očiach.

Armin vedel, že ak ho pustí, bude sa chcieť pomstiť za to, čo mu urobili.
No i tak ho pustil. Bol si vedomý toho, že obetuje seba i jeho rodinu a svojich súkmeňovcov, ale Spring Fawna jeho hnev jedného dňa prejde.

Mladík padol ako prvá obeť Spring Fawna a za ním nasledovali ľudia z kmeňa. Nezostal nikto, kto prežil, iba Arminova rodina bola uchránená od toho strašného osudu. Príbeh svojho otca, manžela a neskôr i dedka rozšírili do každého kúta krajiny.

Spring Fawn vyniesol Arminovo telo na oblohu a vytvoril nové súhvezdie, ktoré sa zjavovalo vždy počas jarnej rovnodennosti, aby pripomínala ľudstvu človeka s veľkým srdcom, ktorý sa pre nich obetoval.

Four Seasons [SK]Where stories live. Discover now