1.

93 18 4
                                    

Rieka je hranicou, ktorá oddeľuje kmeň od lesa. Do lesa išli ľudia zriedkakedy, pretože ich predkovia podpísali dohodu so Spring Fawnom. Žiaden človek nevie, ako presne vyzerá. Niektorí ľudia tvrdia, že vyzerá ako malé zraniteľné sŕňa a zas iní vravia, že vyzerá ako silná srnka, z ktorej srší sila.

V tej dohode stálo, že ľudia nemôžu loviť v jeho lese. Ľudia to dodržiavali až dodnes...

V jedno popoludnie v kmeni chýbal jeden člen. Nikto sa moc nečudoval, pretože ako ho poznali určite začal niekomu robiť zle alebo niekomu kradnúť veci. Bola to Einianova typická vlastnosť. Ľudia z kmeňa ho chceli vylúčiť, ale báli sa, že ich očaruje. Klebety rozniesli, že ovláda čiernu mágiu.

Zatiaľ čo ľudia v kmeni pripravovali jedlo on mal iné plány. Nie, teraz netýral nikoho. Rozhodol sa zrušiť zmluvu, a to tým, že zabije Spring Fawna. Už roky mu liezlo na nervy to, že pre jedlo musí chodiť do druhého lesa, ktorý je od kmeňa vzdialený.

Tak si zobral si so sebou jeho najlepší luk a vyrazil. Keď vstúpil do lesa, pocítil niečo nezvyčajné. Niektorí tvrdia, že pocítil strach, ale iní vedia, že pocítil silu jari, ale ani to ho nezastavilo ísť ďalej. V lese putoval tri dni. Cestou pozabíjal drobné zvieratá a čakal, kedy s týmto vyprovokuje Spring Fawna.

Na štvrtý deň sa utáboril v srdci lesa a zabil medveďa a o chvíľu zaspal tuhým spánkom. Keď ráno ohník dohrial, zbadal blízko srnčie stopy. Nuž rozhodol sa ísť za nimi. To čo zbadal mu načisto vyrazilo dych. Pred ním stál v celej svojej kráse Spring Fawn. Ľudia by ho radi vykreslili, ale ani tento zlomyseľní človek nevie ako vyzeral. Tá žiara, čo vychádzala od neho ho natoľko oslepila, že nevidel ani svoj vlastný nos.

,,Kto si človek, a čo robíš v mojom lese?" spýtal sa ho s mohutným hlasom Spring Fawn.

,,Som človek, ktorého unavuje tvoja dohoda!" skríkol a namieril luk na Spring Fawna. Šíp letel vzduchom, ale pri Spring Fawnovi ostal vo vzduchu.

Spring Fawn sa strašne nahneval. ,,To, čo ľud postihne je len tvoja vina!" odpovedal hromovým hlasom.

Einian sa zjavil vo svojom kmeni. Čudoval sa, že ako sa tu objavil, ale najviac ho prekvapilo to, že keď išiel do lesa všade kvitli kvety, a teraz tu nie je ani jeden kvietok a ani jeden krásny zelený strom. Keď vyrozprával ľuďom, čo spravil zo strachu, ale i z hnevu ho zabili. Dúfali, že týmto im Spring Fawn odpustí. Lenže márne dúfali. Nebola úroda, neboli krásne zelené stromy a neboli ani kvety. Keď boli ľudia zúfalí, rozhodol sa náčelníkov syn Caio ísť za Spring Fawnom. Náčelník ho nechcel pustiť, ale nakoniec povolil.

Caio blúdil lesom, ale nebol ako jeho predchodca, ktorý zabíjal zvieratá. Namiesto toho nechával na zemi dary. Či to boli náramky, náhrdelníky alebo peniaze. Dúfal, že si ho Spring Fawn všimne. A veruže všimol. Spring Fawn sa mu zjavil a chlapec ho veľmi dlho presviedčal až napokon sa Spring Fawn nechal presvedčiť, ale iba pod jednou podmienkou, a to tou, že náčelníkov syn bude strážiť jeho les, a neskôr jeho potomkovia. Caio súhlasil.

Kvety začali znovu kvitnúť a koruny stromov sa začali zelenať. Keď nájdete peniaze na zemi, buďte si istý, že ich tam dal Caio, aby nám pripomenul, čo dokáže spôsobiť zlomyseľnosť človeka. No, a že Spring Fawn tu ešte stále je, či už prítomný alebo nie, ale v našich dušiach ostane navždy.

Four Seasons [SK]Where stories live. Discover now