Izbor

397 43 37
                                    

Još jedna besana noć u nizu neprospavanih noći je počinjala za Stevana. Iako je njegov stan lociran u samom centru Novog Sada, uvek puna Zmaj Jovina ulica nikada nije narušavala mir i unosila buku u osamdeset kvadrata trosobnog momačkog stana. Ono što je pokretalo insomniju bio je zaglušujući zvuk samoće i usamljenosti, koje su kod Stevana navraćale uvek zajedno, kao dve nerazdvojne drugarice.

Vodio je samački život. Jedan deo tog stanja je pripisivao sudbini, a drugi njegovom ličnom izboru. Na leto će zbir svećica na njegovoj torti biti dvadeset osam, a on ima osećaj kao da puni duplo više. Brzo sazrevanje i brza spoznaja naličja života ga je naterala da brže ostari, ali i da učini nekoliko pogrešnih poteza.

Sada prazni momački stan je nekada bilo porodično gnezdo četvoročlane porodice koje je jedna opaka bolest u roku od dve godine razbucala do samih temelja. Imao je svoju porodicu koja mu je bila oslonac i najveća podrška gotovo kroz svaki segment njegovog života: roditelji su bili prosečni, prosečnih primanja, prosečnih života, ali su se voleli iznad svakog proseka i jasno su pokazali Stevanu kako izgleda jedna skladna i zdrava porodica. Međutim, kad je to zdravlje bilo izbrisano iz jednačine, ostala je skladnost koja je opstala sve dok se njegova starija sestra nije udala i preselila u Austriju. U jednačini je ostao samo on i dugovi kao podsetnik teškog perioda koji je odneo sve lepo, a doneo sve ružno i gorak ukus u grlu.

Na početku treće godine fakulteta, toplog oktobarskog dana, njegovoj majci je otkrivena maligna bolest sa malim šansama za oporavak i produžetak života, a sa velikim bolničkim računima. Otac, vođen ljubavlju koju je osećao još od prvog dana njihovog braka, podigao je hipoteku na celokupnu nepokretnu imovinu i uložio sav novac u njen oporavak, verujući da će joj kupiti još nekoliko godina nad nebom grada njihove mladosti. Prognoze su bile netačne, a život surov i sav trud i odricanja nisu bila dovoljna da Stevanova majka dočeka Novu godinu. U 2014-u je ušao bez jednog roditelja, a izašao bez oba. Očevo srce nije moglo da podnese gubitak i šok, pa je pola godine od smrti svoje supruge i on napustio Stevana i njegovu ćerku Bojanu, ostavljajući mu brdo računa i obaveza koje nijedan mladić ne bi mogao da ponese sam na leđima.

Sestra Bojana je patila na svoj način. Svako veče drugi momak, svako veče drugi klub dok u jednom od tih silnih izlazaka nije našla momka iz inostranstva dovoljno ludog i hrabrog da je oženi, a nedovoljno pametnog da shvati da je taj brak bio samo njeno sredstvo za dobijanje stranog državljanstva i beg iz Srbije koja nije imala ništa više da joj ponudi.

Stevan je bio besan na sestru, ali nije ostao na cedilu i sasvim sam. Ujak i stric su mu najviše pomagali u svemu, ali ni to nije bilo rešenje za stalno. Fakultet je pao u potpunosti u drugi plan, a prioritet je imala borba za goli život, koja je gotovo svakim danom bila sve teža i teža. Radeći svakojake poslove koje mogu raditi osobe sa malo godina i još manje iskustva, nije uspevao da zaradi dovoljno da preživi mesec, s obzirom na to da je gotovo cela zarada odlazila na isplaćivanje rate hipoteke.

Sredinom 2015-e je u krug njegovih poznanika ušao i jedan mladić koji je nudio laku zaradu za obavljanje još lakšeg posla. Posao kurira u svetu droge je bilo nešto što ranije nikada ne bi prihvatio, ali splet nesrećnih okolnosti je promenio Stevanovu perspektivu i mogućnosti, pa je prihvatio taj posao, misleći da će izaći iz svega toga kad otplati sve dugove. U roku od godinu dana, svi dugovi su nestali zajedno sa društvom koje je stekao u svojim srednjoškolskim danima. Niko više nije želeo da se druži sa lokalnim dilerom, i Stevan ih je razumeo jer ni sam nije želeo da ih meša u mutne poslove. Samim tim, novo društvo je nudilo više mogućnosti, zgodnije i zabavnije devojke od kojih je samo jedna Milica uspela da uđe u njegovu posteljinu i srce. Iako se družio sa najproblematičnijom ekipom u gradu, njegova uverenja su ostala ista, njegova želja da jednog dana ima porodicu i decu je ostala nepromenjena čak i posle Miličinog neverstva.

Crno jezero 🔛Where stories live. Discover now