17 Emotions are nothing but a distraction

92 9 0
                                    

Halihó:) Megérkeztem a mai nap első kritikájával - még igyekszem kettőt elővarázsolni nektek, de ebből lehet, csak egy lesz megvalósítható, mert Lelki nyomorultak - ami nem más, mint 12Vivienne Clalec-es novellája.

A történet főszereplője Clary, akit Alec szörnyen megalázott, miután két éve szerelmet vallott neki. Azóta a lány csak egyetlen árnyvadásszal, a legjobb barátnőjével tartja a kapcsolatot. Két év kihagyás után azonban elmegy Jace szülinapjára, ahol minden ugyanonnan kezdődik, ahol abbamaradt.

Külső:

A kép egyáltalán nem jól rárakható a történetre. A borítón Clary mosolyog, de  a novellát végigszenvedi - ezt most nem sértő jelleggel mondom, csak ez a szó illik rá a legjobban - Alec meg csak van, ahogy kábé a történetben is, így bele nem is lehet belekötni. A cím szerintem nagyon hosszú, és nem is illik a novellához. A borítón is csúnyán hat a hosszúsága miatt, ráadásul a te neved nagyobb betűmérettel van írva, így az le is veszi a címről a hangsúlyt. Gondolom a cím a sorozatból egy idézet, azért van idézőjelben, de így egy kicsit ront az összképen. Képek/videók vannak a részeknél, ami teljesen rendben van.

5/2

Bevezető:
Rögtön megadod, hogy hol kezdődik a történeted - ami ilyen fanfiction-oknál nagyon hasznos - van benne elég információ, van kérdés is, amivel felkelted az olvasóközönség figyelmét, viszont az arányok annyira nincsenek rendben. Mármint a bevezető több mint fele Clary anyjáról szól, akinek kábé semmi szerepe nincsen a novellában és csak néha megemlítik. Tehát belőle kicsit túl sok van a bevezetőben. 

5/4

Karakterek:

Ha egy fanficton-ről van szó, akkor általában az alapvető karakterek személyisége megmarad. Persze lehet ezzel játszani, hogy kicsit mások, vagy kicsit jobban elmélyíted a személyét, de nálad ez inkább fordítva működött. Ami nagyon fontos, hogy novellát írsz, tehát elvileg kisebb szereplőgárdával dolgozol, mint egy könyvnél, itt viszont vannak egy páran, és sokuknak kábé semmi értelmük nincs. Ilyenek például Luke és Jace, ott vannak és megemlíted a nevüket, de nem csinálnak semmit. Egy-egy rájuk jellemző megjegyzés is elég lett volna egyébként, de így ki is húzhatnánk őket a történetből. A többiek személyisége is elveszik. Olvastam a könyveket és néztem is a sorozatot egy ideig, és az alapsztori hiába nem tetszett, a karakterek nagyon jók voltak és nagyon jól ki voltak dolgozva. Ennél jobb alapanyagod már nem is lehetett volna. Ennek ellenére a szereplők nem élnek. Egy ember kivételével senkire nem tudnék egy jellemző tulajdonságot mondani, mindenki ugyanolyan stílusban beszél, viselkedik, létezik. Egyedül Alec lóg ki a sorból a tuskó viselkedésével. Mostanában nagyon fel lettek kapva a "bunkóvagyokésfolytonbántalakdeazértszeretlekis" típusú főszereplő srácok, aminek abszolút nem értem az indokát. Mert Alec is vagy szörnyen bunkó, vagy átveszi az öreg, pedofil, nyomulós bácsik karakterét, akikkel a vonaton találkozok néha. Alec eredetileg nem ilyen, és az nem is baj, ha nálad másmilyen személyiség, viszont  nem hiszem, hogy akadna lány a földön, aki egy ilyen viselkedésű emberbe halálosan szerelmes legyen.

5/2

Egy rész tartalma:

Novelláról van szó, így a részek is kicsit hosszabbak, ez eddig nem is baj. Viszont a párbeszéd-leírás arányokkal már igen. Viszonylag sok a feles párbeszéd, viszont leírásokból még lehetett volna belerakni bőven. Például helyszínekről beszámolót alig, ha olvashattam, pedig rengeteg helyen megfordult a főszereplő. Így hogyan éljem bele magam a történetbe, ha nem tudom elképzelni a helyiségeket, ahol játszódik maga a sztori? És persze lehet azzal játszani, hogy Clary árnyvadász, tehát olyan dolgokat is észrevesz, hogy mivel védheti meg magát, vagy mivel szeret rajzolni is, ezért a különböző művészeti alkotásokon akad meg a szeme. Ezen kívül az érzékszervekkel is lehet szórakozni, hogy mit lát, hall, érez, szagol, tapint a főszereplő. Hisz ez a mindennapjaink része, mi is szagolunk, tapogatunk dolgokat, csakúgy, mint a könyvbeli karakterek is.

5/3

Történet:

Az alapötlet nagyon érdekes, mivel a Clalec felállás elég ritka, tehát kreatív ötlettel van dolgunk. Kivitelezésben akadtak logikai problémák, amiket észrevettem, fel is sorolom:

- Az elején még az összeveszésnél, Clary olyasvalamit mond Alecnek, hogy "Magnus tetszik, igaz?" miközben az egész történetben semmi jele nincs annak, hogy kettőjüknek viszonya lett volna, vagy hogy valaha vonzódott az egyik a másikhoz.

- Clary egyszer lerészegedik, de egyáltalán nem viselkedik úgy (ha neked nincs ebben tapasztalatod, akkor nem is kell nagyon erőltetni a részegséget, előbb-utóbb úgyis találkozol közelebbről részeg emberrel és majd akkor jól kifigyelheted a viselkedését)

- Szintén, amikor Clary részeg, akkor odajön hozzá egy másik illuminált állapotban lévő egyén, aki rögtön erőszakosan megcsókolja. Ez eléggé valószerűtlen, hogy megtörténjen, mivel az ittas állapotban lévő emberek, azért minimum leszólítanak előtte, vagy ha már annyira részegek, akkor meg sem tudnak csókolni, maximum próbálkoznak vele.
- Igen, még mindig az ivásnál tartunk. Másnap, miután Clary olyannyira részeg lett, egyáltalán nem volt sem fejfájása, sem hányingere. Azért ha valaki tényleg iszik, akkor valami tünete lesz másnap.

- Valamikor Clary említette, hogy Alec viselkedésétől hányingere lett. Nos, ha valakibe nagyon szerelmes vagyok, akkor nem lesz hányingerem tőle, mert ha igen, akkor egyértelműen nem szeretem, mert a hányinger egyenlő az undorral. És nem undorodok a szeretteimtől. Persze ha önkívületi állapotban vannak, még ez előfordulhat, de csak úgy a mindennapokban nem.

- Másik dolog a szerelemről: Nem csak valaki külsejébe, hanem a személyiségébe is szerelmesnek kell lennünk. Viszont Clary Alecnek csak az isteni külsejét dicsérte, a személyiségétől vagy undorodott, vagy idegesítette, stb.

10/6

Helyesírás:

Néha ugrálsz az igeidők között, erre figyelj oda nagyon, ha jelen időben írsz. Volt ezen kívül egy-két szóismétlés, félregépelés, és néha kimaradt egy-egy szó a mondatból, de semmilyen hatalmas hibát nem követtél el, alapjáraton egy stabil helyességgel dolgoztál.

10/8

Ez összesen: 40/27

Összességében az láttam, hogy nagyon kreatív vagy és rengeteg ötleted van, csak ne felejtsd el ezeket az ötleteket felírni, hogy ne legyenek logikai bakik és figyelj arra, hogy a karaktereidnek ne csak nevük, hanem személyiségük is legyen! Így tovább!;)

byeee

KritikalapWhere stories live. Discover now