Bazilišek

2.2K 123 22
                                    

Bazilišek z řeckého basiliskos, malý král, který vznikl zdrobněním řeckého slova král basileús. V latině se používá označení regulus - malý král.  

Podle antického mínění je bazilišek méně než 12 palců (asi 30 cm) dlouhý had, který má na své hlavě bílý diadém. Baziliška vždy nalezneme na poušti, a to díky jeho destruktivním schopnostem, kterými z jakékoli krajiny za pár chvil vytvoří poušť. Proto se jeho domovskou zemí stala Kirenaika, římská  provincie nalézající se v dnešní Libyi. Všichni hadi slyší na jeho syčení, je tedy jakýmsi vládcem hadů. Bazilišek se ale na rozdíl od nich pohybuje ve vertikálním směru se vztyčenou hlavou. Jeho dech rozbíjí skály a spaluje trávu. Kromě toho všeho je bazilišek nejjedovatějším tvorem vůbec. Tradovalo se, že pokud je bazilišek probodnut kopím jezdce na koni, tak je otráven nejen jezdec, ale i kůň.

Jiné antické prameny uvádí, že bazilišek může být překonán pomocí zrcadla podobně jako Medusa. V tomto výkladu má bazilišek schopnost smrtícího pohledu.

Další možností jak překonat jakéhokoli baziliška je přivést do jeho doupěte liška nebo lasička. Šelmy se v přítomnosti baziliška zmocní bojové šílenství. Začne s baziliškem zápasit a nepřestane, dokud ji bazilišek neusmrtí nebo dokud ho nekousne. Toto kousnutí je pro baziliška smrtelné, zatímco na lasičku nepůsobí baziliščí jed. Tento motiv se objevuje i ve fantasy.

Baziliščí kůže se používala jako prostředek k odpuzování hadů a pavouků.
Popel z baziliška měl sloužit k proměně stříbra ve zlato.

  Baziliščí vajíčko snese sedmiletý kohout do hromady hnoje v době kdy Sírius  je vidět na obloze. Toto vajíčko nemá běžnou skořápku, ale jen tenkou kožnatou membránu a musí být vysezeno ropuchou.  


Ahoj, chci se jen zeptat jestli máte zájem o takové příšery, mazlíčky, stvoření, ....
Nechci aby to vypadalo že žebrám o komentáře, takže stačí když pár lidí napíše :D
Děkuji za váš čas :)

30 Japonských Legend A Nejen ToKde žijí příběhy. Začni objevovat