~Πρόλογος~

740 45 16
                                    



Πριν από εννέα χρόνια η Τροία άρχισε να καταστρέφεται. Τα αίτια φυσικά ήταν τα αυτονόητα. Πλούτη, έφορο έδαφος, χρυσάφι, καλή γεωγραφική θέση και ανθρώπους για δούλους. Τι άλλο χρειάζονταν; Κι όμως η αφορμή ήταν εκείνη που έκανε όλους τους Έλληνες να ρίξουν τα μάτια τους επάνω της.

Όλα άρχισαν όταν οι τρεις θεές, η Ήρα, η Αφροδίτη και η Αθηνά άρχισαν να μαλώνουν για το ποια είναι η ομορφότερη και για το ποια θα έπρεπε να πάρει το μήλο της έριδας. Ζήτησαν από τον Δία να αναδείξει εκείνος την ομορφότερη, αλλά εκείνος αρνήθηκε αφού δεν ήθελε να προσβάλει καμία από τις τρεις τους. Έτσι τις έστειλε στον Πάρη για να αποφασίσει εκείνος.

Ο Πάρις ήταν γιος του Πριάμου και της Εκάβης, των βασιλιάδων της Τροίας. Όταν η Εκάβη έμεινε έγκυος, ονειρεύτηκε πως γέννησε έναν αναμμένο δαυλό. Το όνειρο ερμηνεύτηκε από τον μάντη Αίσακο πως αυτό το παιδί θα ήταν η αιτία της καταστροφής της Τροίας και πως έπρεπε να σκοτωθεί αμέσως μόλις γεννηθεί προκειμένου να σωθεί το βασίλειο. Όταν γεννήθηκε, ο Πρίαμος διέταξε τον Αγέλαο να το σκοτώσει αλλά εκείνος μη μπορώντας να το κάνει, το πήρε εκείνος στο σπίτι του μεγαλώνοντας το σαν δικό του παιδί και κάνοντάς τον βοσκό.

Ο Πάρις δυσκολευόταν να πάρει την τελική απόφαση και πρώτη η θεά Ήρα ποθώντας τον τίτλο της ομορφότερης για να εντυπωσιάσει τον Δία, τον δωροδόκησε λέγοντας του πως εάν επέλεγε εκείνη θα του εξασφάλιζε πολιτική δύναμη για όλη την Ασία. Οι άλλες δύο θεές μπήκαν και αυτές στο παιχνίδι. Η Αθηνά του είπε πως θα του έδινε ικανότητες στην μάχη και σοφία και η Αφροδίτη του πρόσφερε την καρδιά της Ωραίας Ελένης, της ομορφότερης γυναίκας της γης.

Εκείνος δεν χρειάστηκε να σκεφτεί και πολύ. Έδωσε το μήλο στην Αφροδίτη και εκείνη κράτησε την υπόσχεσή της. Όμως η Ελένη ήταν ήδη παντρεμένη με το Μενέλαο, βασιλιά της Σπάρτης. Αυτό δεν εμπόδισε τα σχέδια της Αφροδίτης. Ο Πάρις έκλεψε την Ελένη και μαζί ζήτησαν καταφύγιο στο πατρικό του σπίτι.

Ο Μενέλαος μόλις κατάλαβε τι είχε συμβεί, συγκέντρωσε όλη την Ελλάδα για να πολεμήσουν.

Πώς τα ξέρω όλα αυτά με τόσες λεπτομέρειες; Είναι γιατί από εμένα ζήτησε η Αφροδίτη να μεταφέρω με ασφάλεια τους δύο εραστές στη Τροία. Ναι είναι αλήθεια πως και εγώ συνέβαλα στην καταστροφή της Τροίας, και δεν υπήρξε μέρα που να μην ένιωθα ενοχή για τις τόσες ζωές που χάθηκαν και χάνονται κάθε μέρα. Ποιος είπε πως οι θεοί δεν έχουν τύψεις και δεν τους κυνηγούν οι ερινύες; Αυτός είναι ο λόγος που τώρα πια έχω πάρει το μέρος της Τροίας, αλλά όχι με της Ελένης με την ελπίδα πως όλα θα ησυχάσουν κάποια στιγμή.

Τώρα οι όλοι οι Έλληνες έχουν δέσει τα πλοία τους κατά μήκος της ακτής και του ποταμού Σκάμανδρου. Τέτοια ώρα το βράδυ συνήθως πίνουν κρασί και περνούν καλά με τις δούλες που πήραν όλο και από κάποιο χωριό απροστάτευτo που δεν καλύπτονταν από το τείχος της Τροίας. Ναι, μπορούσα να τους ακούσω από το σύννεφο που καθόμουν. Μπορούσα να δω τον γιο του Πηλέα, τον Αχιλλέα από την Φθία να πίνει κρασί και να γελάει με τον πιστό φίλο του Πάτροκλο, τον Μενέλαο και τον αδερφό του τον Αγαμέμνονα και όλους τους υπόλοιπους βασιλιάδες να προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο για να περάσουν το τοίχος και τον υπόλοιπο στρατό να γλεντάει όσο μπορεί προσπαθώντας να ξεχάσουν τα βάσανα που περνούν καθημερινά.

ΈφιληΌπου ζουν οι ιστορίες. Ανακάλυψε τώρα