Okunmayan kitap...

146 5 0
                                    

Okunmayan kitap

Sual: (Anlamadan Kur'an okumanın faydası olmaz) diyenler çıktığı gibi, şimdi de, (Okumasını bilmeyenin evinin rafında Kur'an [Mushaf] bulundurması, kitap yüklü merkebe benzer. Büyük zatların ismi yazılan levhalar da böyle okunmak içindir. Okuyamayan levha asmamalıdır)diyenler oluyor. (Yalnız Kur'an) diyen bir ilahiyatçı da, büyük zatların ismi yazılı levhaları asmanın şirk olduğunu söylüyor. Ben Kur'an okumasını az çok biliyorum, ama hattatların yazdığı levhaları okuyamıyorum. Mesela İmam-ı Rabbânî hazretlerinin isminin yazılı olduğu levhayı okuyamıyorum. Eve asmam uygun olmuyor mu? Asarsam kitap yüklü merkebe mi benzemiş olurum?


CEVAP:
Söylenenler çok çirkindir. Fetâvâ-yı Hindiyye'de deniyor ki: Mushaf'ı hiç okumayıp, hayır ve bereket için evinde saklamak caizdir ve sevabdır. (S. Ebediyye)

Hattâ Mushaf'ı açıp bakmak bile sevabdır. Bir hadis-i şerif şöyledir:
(Kâbe'ye, Mushaf'a ve âlimin yüzüne bakmak ibadettir.) [Deylemî]

Görüldüğü gibi, Mushaf'ı hiç okumayıp, hayır ve bereket için evde bulundurmak sevab olduğu gibi, açıp sayfasına bakmak da ibadettir. Okuyamayanın evinde Mushaf bulundurmasını kitap yüklü merkebe benzetmek çok çirkin bir şeydir.

İmam-ı Muhammed Gazâlî'nin "rahmetullahi teâlâ aleyh" (İhyâ-ül-ulûm) kitabı, bütün âlimlerin söz birliğiyle, doğru ve yüksektir. Bir gayrimüslim, severek yapraklarını çevirirse, Müslüman olmakla şereflenir. (S. Ebediyye)

İslam harfleri kıymetli ve mübarek olduğu gibi, İhya kitabındaki bilgiler de kıymetlidir. Ama bu, İhya'nın aslı içindir. Tercümelerinde çok yanlışlıklar oluyor.

Kitap yüklü merkep tâbiri, ilmiyle amel etmeyenler içindir. Yoksa merkep gibi okuyamadığı için değildir. Çünkü merkebin vazifesi okumak değil yük taşımaktır. İlmiyle amel etmeyenler için bir benzetmedir. Cuma sûresi 5. âyetinde, ilmiyle amel etmeyen kötü din adamları, kitap yüklü merkebe benzetilmiştir. Raflarına ciltli kitap koyanların merkeplikle alakası yoktur.

Merhum hocamız, (Dînî levhalar, duvara bereket için asılır) buyurmuştur. Okumayı bilmeyen de, hangi zatın ismi olduğunu bilir ve bereketinden faydalanır. Saygı ile o ismi anarsa oraya rahmet de iner. Berekete, rahmete mâni olmaya çalışmak zamane din adamlarının çirkin bir hareketidir.

Farklı hatla yazıldığı için İmam-ı Rabbânî hazretlerinin ismi yazılı levhayı okumak gerçekten çok zor. Bilenler bile zorlanır. Bilmeyenlerin de evlerinde, mutfaklarında bulunması berekete sebep olur.

Merhum hocamız, (İmam-ı Rabbânî hazretlerinin isminin bulunduğu levhanın evde asılı bulunması, Ehl-i sünnet olmanın ve İmam-ı Rabbânî hazretlerini sevmenin bir alametidir) buyurmuştur. Şu hâlde okuyamasak da evlerimizin duvarlarında bulundurmalıyız.

www.dinimizislam.com

Medyada ki sohbetin konusu 'Nefsi kontrol altında tutmak için neler yapmalıdır'.(Osman Ünlü Hoca)

=Cumanız hayıra,berekete ve Allahütealanın sızasına kavuşmanıza bir vesile olur inşallah.=

Dualarınızı eksik etmeyin inşallah.....


Huzur-u KalbHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin