Nişanlılık dönemi nasıl olmalıdır?

518 15 15
                                    

Geçen bölümde bazi sebeplerden dolayı bölüm yarım kaldı insaallah bu sefer kusursuz yayınlaya bilirim Allahüteala ya emanet olun.

Bayanlarla dini sohbet grubumuz @Whatsapp
Instagram adresimiz.
@huzur_ukalb

Evlilik görüşmesi

Sual: 
Müslüman bir erkekle kız evlenmeden önce, aralarındaki görüşmeler nasıl olmalı, neler konuşulmalı ve neler sorulmalı? Bunların yanında, başka bir kimsenin olması gerekir mi?

CEVAP:
Kızla erkeğin oturup pazarlığa girişmeleri doğru değildir. Yani sünnet olan o görüşme, pazarlık yeri ve zamanı değildir. Birbirine uygun olup olmadıkları, zaten aileler arasında konuşulur, sorulup araştırılır. Her bakımdan evlenmeleri uygun görülürse, kızla oğlanın görüşmesi ondan sonra olmalıdır. Namaz kılıyor mu, yeterli geliri var mı, hangi okulu bitirdi, mizacı, huyu nasıldır, ehliyeti var mı, oğlan annesiyle mi oturacak gibi öğrenilmesi istenen şeyler, daha önce aileler arasında konuşulup halledilir. Yani aileler, akrabalar araştırıp, evlenmeye mani halleri olmadıkları meydana çıktıktan sonra, gençlerin, fiziki olarak birbirini görmeleri sağlanır. Bu da kısa olabilir.Görüşme, halvete mani olacak şekilde olmalıdır.

Mesela, odanın kapısı, hafif aralıklı olmalı veya kızın mahrem bir erkek akrabası bulunmalı yahut erkeğin mahrem bir kadın akrabası olmalı. Mesela annesi, bacısı, halası, teyzesi, ninesi olabilir. Kızın veya oğlanın babası da, içeride durabilir.Oğlanla kız birbirlerinin dengiyse, buna büyüklerin tavsiye ve tecrübeleri de eklenince, artık ince eleyip sık dokumak uygun olmaz.Eskiden, çocuklarını evlendirecek olanlar, büyük bir zata sorarlar, o da, uygun dedikten sonra evlendirirlermiş. Zamanla, sormadan iş yapıyor denilmesin diye sormalar başlamış. Uygun denmesine rağmen,(Kız istemiyor, oğlan beğenmiyor)diyerek o zatın sözüne uymuyorlarmış. Bu aileler, tekrar,(Başka bir talip var mı) diye sordurunca, o zat da, (Bizim bulduğumuzu beğenmiyorlar, kendileri at pazarından baksınlar)dermiş.Şu hâlde, kime danışıyorsak, söz dinleyeceksek danışmalıyız, dinlemeyeceksek hiç danışmamalıyız.
******

Evlilik görüşmesinde*

Sual: 
Taraflar, yakınları tarafından gerekli araştırmayı yapıp, karar verme safhasındayken, sünnet olan evlilik görüşmesinde, her iki taraf, neler konuşur, neler yapar?

CEVAP:
Sadece görünüşüne, konuşmasına, sağır, dilsiz, kör, topal, çolak gibi bedenî bir kusurunun olup olmadığına bakılır. Orada evlilik pazarlığı yapılmaz. Ben şunları isterim gibi şeyler söylenmez. Onlar daha önce yakınları tarafından konuşulup karara bağlanır. Evlilik görüşmesinde, her iş bittikten sonra, sadece görünüşe bakılır.

****

#(Kızını fâsıkla evlendirenin duası ve ibadetleri kabul olmaz.)

#(Fâsık erkekle evlenmeye razı olan kimsenin, kabrinden kalkarken, alnında, “Allah’ın rahmetinden ümidini kesmiş” yazısı bulunur.)

#(Şefaatime kavuşmak isteyen, kızını fâsıkla evlendirmesin!)

###[Fâsık, açıktan günah işleyene denir. Mesela namaz kılmayan, tesettüre riayet etmeyen fâsıktır.

Fâsıkla, yani açıktan günah işleyenle evlenmek doğru değildir. Hele inancı bozuk biri ile evlenmek hiç doğru değildir.] 

****

°°°Müslüman erkek de, edebi, hayâsı, ahlakı güzel olan, dinini, imanını, İslam’ın şartlarını öğrenmiş, İslamiyet’e uyan, sokakta dinin emrettiği şekilde giyinen namuslu bir kız ile evlenmelidir. İffet sahibi, dinini kayıran saliha bir kız aramalı, illâ da

(Malı çok, güzel bir kız olsun) dememelidir. Mal için, güzellik için, ırk için, renk için iffeti ve salahı [dine olan bağlılığı] elden kaçırmamalı!

«»Bir hadis-i şerif meali şöyledir: (Güzelliği ve malı için bir kadınla evlenen, ikisinden de mahrum kalır. Dini için, saliha olduğu için evlenene, mal ve güzellik de nasip olur.)[Taberani]
^^^^
Peygamber efendimize inanmazsak kime inanacağız? Kendi nefsimize mi inanacağız? Dindar ise güzellik de ona verilir, deniyor. Allahü teâlâ her şeye kadirdir, çirkin bile olsa bize çok güzel gösterir onu. Demek ki bizim tek seçimimiz dindarlık olmalıdır. Dindar olursa, mutlu olmamak için hiçbir sebep kalmaz.Kızlar da, kadınlar da, sadece dindar olanını, yani beş vakit namaz kılan, Ehl-i sünnet itikadında olan ve iyi huylu olup günahlardan kaçınanları tercih etmelidir. Dindarlık ön plana alınmazsa, o ailede huzur olmaz.

""""""

Sual: 

Namaz kılmayan biri ile, ileride kılar ümidiyle, tesettürsüz bir kız ile ileride kapanır ümidiyle evlenmek uygun mudur?

 CEVAP:
Namaz kılmadıkça, kapanmadıkça evlenmek uygun değildir.

Aksilik olmazsa diğer bölümümüzde dini nikah meselesini paylaşıcaz Allahütealanın izni ile insaallah.

@leyaLiHasret

Huzur-u KalbHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin