8. července

385 32 0
                                    

Tereza
Doma to vypadá teď dost zajímavě, když jsem o babi prozradila, co dělá ve svém volném čase, ale udělat jsem to musela, takže jsem to s ní odmítala řešit a doufala, že to spěje k lepšímu.
Martin je celý den někde pryč s nějakou kamarádkou, takže sedím doma a nudím se. Možná bych si měla najít brigádu. Nejhorší na tom je, že se mi žádná ani hledat nechce, chci si užít další prázdniny, které mám, protože počítám s tím, že na vysoké budu muset vynakládat trochu víc úsilí na učení, že mi z toho praskne hlava.
Zajímalo by mě, co je ta Martinova kamarádka zač. Sem tam s ní jde ven, ale ještě mě s ní neseznámil. Sice o ní mluví a že to je jen úžasná kamarádka, dokonce starší než já, ale dělá mi to problémy. Žárlím? To ne! Je to naprosto nejlepší kamarád, možná spíš žárlím, že ona se stane lepší kamarádkou než já. Ach jo, nad tímhle bych vůbec neměla uvažovat. Jsem strašně sobecká.
Zkusím mu zavolat.
,,Martine? Ahoj. Jak se máte?" začala jsem hovor, vzal mi ho se strašným elánem, i když jsem se obávala, že bude naštvaný, že ho otravuju. Co to se mnou v poslední době je? Vždyť ho nikdy neotravuju a nemusím nad tímhle nikdy přemýšlet.
,,Nicol mi ukazuje nějaké svoje pracovní věci, je to sranda," smál se Martin.
,,Kdy se vrátíš?" zeptala jsem se s klidem.
,,V sedm budu u tebe!" řekl, jako bych ho hned očekávala. Což mě uklidnilo.
,,Tak se hezky bavte a pozdravuj," ukončila jsem rozhovor a začala se usmívat. Hoď se do klidu, Terezo! Jsem komická.
Pustila jsem si film a čekala až babi dorazí z nákupu.

,,Teri, pojď sem," volala na mě babička z předsíně, slyšela jsem dva hlasy, takže si někoho přivedla.
Přišla jsem tedy za nimi a prohlížela si neznámého muže vedle ní.
,,Tohle je Standa. Stando má vnučka Terezka," představila nás a tak jsme si podali ruce na seznámení.
,,Jsi celkem príma holka," řekl mi. Ty moc príma nevypadáš, pomyslela jsem si, ale usmála jsem se.
Seděli jsme chvíli v kuchyni a popíjeli kávu, povídali jsme si o mojí škole a o prázdninách, Stanislav vyprávěl o práci a plánoval s babi dovolenou. Snažil se nás ohromit svými vtípky a vypadalo to, že si spolu rozumí. To bylo hlavní. Hlavně ať si rozumí spolu, takže jsem je ubezpečila o tom, že přespím u Martina a chvíli si ze mě ještě dělali srandu, že je to můj přítel a pak jsem konečně vypadla. Takže babi si našla přítele a ani mi o tom neřekla dopředu.

,,Domí, nejsi někde poblíž? Dáme aspoň cígo? Potřebuju se na chvilku zdejchnout," mluvila jsem po telefonu s Dominikou. Měla jsem ještě asi hodinu čas než dorazí Martin.
,,Přijdu za pět minut k baráku," hurónsky se smála. Měla ze mě taky pěkně srandu.
Za moment jsem ji už viděla kráčet s cigaretou v ruce. Došla ke mně a nabídla mi z krabičky. Přijala jsem, mnohem lepší než vypalovat svoje vlastní.
,,Tak co?" ptala se nadšeně.
Pověděla jsem ji o svých novinkách a nezapomněla jsem se zeptat na Tomáše.
,,Jó, ten má teď odpolední, takže se tenhle týden asi neukáže, ale říkal mi něco o tom, že tě chce o víkendu někam vzít a tak se ptal, co bych mu doporučila," pošklebovala se, ale potěšila mě. Takže mě chce pozvat na rande!
,,Ty si děláš srandu?!" začervenala jsem se.
,,Vypadá to, že máš nápadnika. Líbí se ti vůbec?" zeptala se a šťouchla do mě, protože si musela všimnout, že se červenám a nasmívám, jak nějaký debil.
,,Líbí," přiznala jsem.
,,No tak vidíš, třeba konečně budeš s někým chodit," začala mít radost.
,,Ale běda, jak s vámi někam budu chodit a budu vám jen dělat křena," dodala.
,,Neboj, vždyť mi vždycky přišlo, že dělám křena já vám."
,,To vůbec. Já mám přece Šimona," bránila se.
,,Ale vždycky jste všude spolu a ten tvůj Šimon bydlí snad sto kilometrů daleko," pořád jsem si myslela, že s Tomem něco mají.
,,Sice bydlí, ale nám to nevadí a Tom je kamarád, víš to, aspoň mám s kým ztrácet čas, když ty se pořád někde flákáš s tím tvým Martinem," rozesmáli jsme se na celé kolo, když jsme si uvědomili, jak je to vtipné. Všichni si myslí, že chodím s Martinem, já chci Toma a myslela jsem si, že Dominika má něco s Tomem a přitom chodí s nějakým tím jejím Šimonem. Měli jsme úžasný představy.
,,A taky můžeš vodit Martina s sebou, aby si Tom nemyslel, že spolu něco máte. Uvidíš, že ještě bude hodně žárlit nebo možná už žárlí a proto vám to seznamování tak dlouho trvá," dodala a měla pravdu. Mluvila jsem o Martinovi pořád, taky mi dost často volal, když jsem byla s nimi a vypadalo to, jakože spolu vážně chodíme, ale proč bych nemohla mít prostě nejlepšího kamaráda, je jasné, že s ním mám nejvíc zážitků a dávám mu přednost před vztahem.
Do toho mi teď zavolal, že už je na cestě, takže jsem si s Dominikou dala ještě jednu cigaretu a rozloučily jsme se.

Martin
Zase je z ní cítit ten cigaretový kouř. Ne, nebudu jí to vyčítat.
,,Ahoj beruško," pozdravil jsem ji a pevně ji objal.
,,Ahoj," řekla jen, ale objetí mi opětovala.
,,Jak jsi se měla celý den?" musel jsem se zeptat, když jsem ji tak zanedbal. Přitom jsem neměl žádnou povinnost se jí neustále věnovat, ale chtěl jsem, strašně moc jsem si vyčítal, když jsem ji nechal přes den samotnou, jenže jsem věděl proč. Takže to byl vlastně jen můj problém.
,,Babi si přivedla svého nového přítele a můžu ti říct, že je fakt divnej, ale hodí se k sobě," smála se. ,,Tak můžou být divný spolu," řekl jsem ze srandy a ona mě naštěstí pochopila a rozesmála se.
,,Víš, že si nemyslím, že je tvoje babička divná," dodal jsem ještě.
,,Já vím," smála se ještě víc.
Popadl jsem ji za ruku a táhnul jsem ji do parku, kde jsme si sedli na lavičku a já ji začal vyprávět o svém bláznivém dnu s Nicol. Měl bych ji to říct, měl bych ji říct, jak jsem se s Nicol seznámil a co vlastně dělám.


Flashback

20. června

Seděli jsme s Terezkou v čajovně a já se rozhodl ji pozvat na Utubering, tam bych ji to konečně mohl všechno vysvětlit.
,,Mám jeden volný lístek na utubering, nechtěla bys jít se mnou?" zeptal jsem se tedy.
,,Na co?" udiveně se na mě podívala.
,,Je to taková celodenní akce, kde vystupují youtubeři," začal jsem vysvětlovat.
,,Youtubeři? Vždyť ani žádného neznám," neustále zaraženě odpovídala.
,,Víš, já je sleduju a znám úplně všechny, takže jsem rád, že ta akce vznikla a chtěl bych tě tam sebou. Třeba by se ti to nakonec taky líbilo," pokračoval jsem.
,,Ale já se o tohle vůbec nezajímám, připadám si už strašně stará, když to ani nevyhledávám. A kdy to je?"
,,Příští sobotu," doufal jsem, že by tedy kvůli mně šla.
,,Ach. Víš, že příští sobotu jedeme za tetou, kvůli tomu jejímu rozvodu," posmutněla. Asi vážně uvažovala o tom, že by se ke mně přidala. Takže je to v háji. Takhle ji to budu muset říct nějak jinak, pokud si o tom něco nezjistí sama.
,,To je škoda. Myslel jsem, že by to mohlo být fajn odpoledne," sklesle jsem přiznal. Což mohlo. Měl jsem tam výborný program a chtěl jsem ji seznámit i s ostatními, bohužel mám smůlu, takže to časem bude ještě horší.

Zpět v přítomnosti

,,Přespíš dnes u mě, když tam má babi toho nápadníka?"
,,Že se ptáš, ještě je budu muset celý večer poslouchat," položila si hlavu na moje rameno a smála se.
,,A mám skvělou zprávu. O víkendu nejspíš budu mít rande," oznamovala mi. Trochu mě to zaskočilo, i když jsem s tím mohl počítat.
,,S Tomem?" zeptal jsem se, jelikož s nikým jiným teď na rande jít nechtěla.
,,Jojo. Dominika mi prozradila, že mě chce někam pozvat," chlubila se nadšeně.
,,Tak to si budeme muset udělat zkrášlovací dopoledne, aby jsi byla ještě dokonalejší než jsi, i když to bude teda hodně těžký," řekl jsem s radostí v hlase, ale přitom jsem se cítil mizerně.
,,Dobrý nápad, v sobotu tě očekávám u nás," souhlasila. 

Nejlepší přáteléWaar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu