Konu

132 78 181
                                    


Her senaryonun bir konusu vardır; bu da hikâyenin ne hakkında olduğudur. Karakter ve aksiyonun birleşiminden oluşur. 

Karakteri bulmak için sorulacak soru; kimdir?

Eylemi bulmak için sorulacak soru; karakter ne yapmaktadır?

Bu ikisi birleştiğinde yani; "Kim ne yapmaktadır?" Sorusunun cevabı bize filmin konusunu verir. 

Karakter:

Filmin konusuna etki eden ve dönüşüm geçirecek olan kişi ya da kişilerdir. Karakteriniz filmin başında ve sonunda aynı kişi olarak kalamaz. Yaşadığı çatışmadan etkilenecek ve mutlaka bir dönüşüm geçirecektir.

Her karakter hikâyeye belli bir konumda ve belli bir hayat görüşü ile başlar

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Her karakter hikâyeye belli bir konumda ve belli bir hayat görüşü ile başlar. Sonra, hikayede olaylar geliştikçe ve karakter bazı sorunlarla karşılaştıkça, rahatı kaçar, benliği ve inançları sarsılır ve bakış açısı değişmeye başlar. 

Karakter, başına gelen olay yüzünden hayata yeni bir çerçeveden bakmayı öğrenmelidir. Ancak karakterin dönüşümü her zaman iyiye doğru olmayabilir. Bazen kötüye doğru da everilebilir.

Çoklu Karakter:

Filmimizde bir iyi bir de kötü karakter olmak zorunda değildir. Bazen ikiden fazla karakter olayların seyrinde belirleyici olabilir ve kurguya hizmet edebilir.

 Bazen ikiden fazla karakter olayların seyrinde belirleyici olabilir ve kurguya hizmet edebilir

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Eylem:

Karakterin önüne çıkacak olan engele nasıl tepki vereceği ve nasıl hareket edeceğidir. 

Tema/Önerme:

Önermesi olmayan tek bir film bile yoktur. Senaristin anlattığı konuyla aslında ne demek istediğini, bizlere tema verir.

Aynı konuyu farklı temalarla işleyen binlerce senarist göreceğiz. Tema, senaristin özgün olabileceği ve imzasını atabileceği önemli bir belirleyicidir. 

Bir filmin ilk sahnesinden son sahnesine kadar var olan, anlatılmak istenen ana düşünce ve egemen görüşü oluşturan esastır.

Filmin konusu ve teması birbirinden ayrı şeylerdir. Konu; filmde anlatılan somut olaylardır. Yani konu, temanın somutlaştırılmış halidir.

Tema ise soyut kavramların bütünüdür. 

Sinema salonundan çıkarken aklınızda kalan düşüncedir. Senaristin size geçirmek istediği ana fikir temadır.

 Senaristin size geçirmek istediği ana fikir temadır

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.
Senaryo YazımıWhere stories live. Discover now