Taramul viselor

250 5 0
                                    

In fiecare noapte, dupa ce ne retragem usurel spre locul nostru de odihna si inchidem ochii departandu-ne de restul lumii de afara, ne indreptam spre lumea bogata a visarii, pe cat de frumoasa pe atat de fascinanta si uneori foarte ciudata. Este o lume din care au rasarit multe revelatii, multe descoperiri si inventii, opere literare si de arta, filme, etc. Exemple: tabelul periodic al elementelor al lui Mendeleev, gaura din acul de la masina de cusut, dr. Frankestein etc.
Cele mai multe vise trec insa neobservate iar cele pe care ni le amintim sunt adesea, aparent, lipsite de valoare. Spun aparent pentru ca se crede ca multe vise ar simboliza ceva important pentru noi, de cele mai multe ori o dorinta neindeplinita sau o teama. Dar sunt si vise in care revedem crampeie distorsionate ale unor experiente trecute care ne-au marcat intr-un fel sau altul sau ne-au ramas in minte, precum si vise care nu sunt altceva decat o impachetare automata a unor ganduri aleatoare plasmuite in imaginatie.

Vise realiste

Cert este ca atunci cand noi ne odihnim, creierul nu doarme. Practic el functioneaza deseori la fel de mult ca si atunci cand suntem trezi, moment in care visele devin foarte realiste: devenim excitati sexual, inima ne bate cu putere, respiram neregulat, miscam ochii sub pleoape ca si cum ne-am uita dupa ceva. In cazul acestor vise realiste muschii nu functioneaza din cauza unei portiuni din creier care paralizeaza complet masa musculara, si pe care mama natura a inventat-o pentru a pastra visele in interiorul nostru. Atunci cand aceasta portiune nu isi face bine treaba, ne trezim ca dam din maini si din picioare, sau mai rau, daca nu isi face deloc treaba, ne trezim somnambuli, mergand in somn si exteriorizandu-ne tot ceea ce visam (facem curatenie, vorbim, cantam, urlam, deschidem fereastra si sarim, etc).

S-a dovedit stiintific, si la animale, ca atunci cand aceasta portiune este blocata din a-si face treaba, miscarile animalelor nu sunt deloc haotice, dimpotriva.. merg normal, pandesc o prada, se joaca cu un soarece si alte activitati care le place lor sa le faca. Se presupune ca despre asta si viseaza atunci cand fac aceste actiuni, asadar si la animale se intampla acelasi lucru.

O alta ciudatenie pe care o facem atunci cand nu ne sunt paralizati muschii atunci cand visam, este sa punem mana pe diverse obiecte si sa visam ca sunt altceva, de exemplu putem pune mana pe un pix si sa visam ca este tigare, si astfel sa fumam in somn ducand pixul la gura, tragand fumul si scuturand presupusul scrum de la pix. Alte ori, daca nu exista niciun obiect la indemana ne folosim de propriile maini pentru a ne crea impresia ca tinem acele obiecte pe care le visam, ca de exemplu putem sa visam ca vorbim la telefon si noi de fapt sa fim cu mana la ureche, apasandu-ne tampla ca si cum am tine un telefon.

Aceste vise realiste s-ar datora de fapt bombardarii partii superioare a creierului cu multe impulsuri neurologice aleatoare si haotice, pe care creierul face tot posibilul sa le interpreteze. Asa se face ca astfel de vise devin mai mult fizice decat psihice.

Etapele Somnului

Atunci cand ne punem in pat sa dormim suntem inca relativ trezi si constienti. Creierul produce niste asa-numite unde beta care sunt mici si rapide. Pe masura ce creierul incepe sa se relaxeze, incepe sa produca alte unde, alfa, care sunt mai lente. In aceasta faza, inca nu suntem total adormiti si se poate sa traim senzatii foarte realiste sau halucinatii, ca de exemplu sa tresarim, sa ni se para ca am cadea in gol sau ca cineva ne striga numele.

Etapa 1 - Aceasta etapa tine undeva intre 5 si 10 minute si este inceputul ciclului de somn care face tranzitia dintre momentul in care esti treaz si adormit. Daca cineva te trezeste in aceasta etapa, s-ar putea sa ti se para ca de fapt nu ai dormit deloc.

Etapa 2 - Tine in jur de 20 de minute si creierul incepe sa produca activitate cerebrala rapida si ritmica in timp ce temperatura corpului scade si bataile inimii sunt mai rare.

Etapa 3 - Aceasta etapa face tranzitia de la un somn usor la un somn greu, adanc. Creierul incepe sa produca unde delta care sunt foarte lente.

Etapa 4 - In aceasta etapa care tine in jur de 30 de minute, creierul produce numai unde delta. Facutul in pat si mersul in somn sunt cel mai probabil sa apara la sfarsitul acestei etape.

Etapa 5 - Aceasta este etapa viselor realiste, de altfel este etapa in care majoritatea viselor au loc datorita activitatii cerebrale intense.

Aceste etape se repeta intr-o noapte de somn, dar nu se repeteta in ordine, adica somnul incepe cu etapa 1, si apoi cu 2, 3, 4 dar dupa 4, poate sa revina la etapa 3, si 2 inainte de a ajunge la etapa 5. De obicei in etapa 5 intram cam la 90 de minute dupa ce ne culcam, si are o durata mica de timp, dar pe masura ce dormim mai mult, etapa a 5-a poate dura pana la ora.
In functie de etapa de somn din care esti trezit, poti sa te trezesti fericit si voios (etapa 1, 2) sau obosit si morocanos (etapa 5).

Ce sunt visele si la ce ne ajuta?

Sunt doua tipuri de vise, din primul tip fac parte visele care au loc pana in etapa a 5-a a somnului, care comprima in secunde experiente trecute si care ne ajuta. Avem nevoie de aceste vise, aceste vise sunt daca vreti, o defragmentare a memoriei noastre, au rolul de a procesa informatiile primite si de a le rafina pentru a le aplica mai eficient pe viitor. Astfel se face ca daca astazi ai un joc nou pe calculator si nu prea te pricepi sa il joci, dupa o noapte de somn in care visezi anumite chestii mici, mari, sesizabile sau nu din joc, a doua zi esti mai bun la el. Practic, visele iau informatii din trecut si cauta sa vada cum pot fi acestea folosite in viitor.
Al doilea tip de vise le gasim in etapa a 5-a a somnului, si reprezinta proiectia viitorului, practic in aceste vise suntem deja in viitor. Sunt simulari ale unor anumite intamplari in care este posibil sa ne regasim in viitor si practic, aceste vise testeaza posibilitati pentru acele situatii din viitor in care este posibil sa trebuiasca sa ne descurcam. Este modul sigur in care putem sa testam diverse scenarii fara a avea nicio consecinta asupra noastra pentru ca pentru a scapa nu trebuie decat sa ne trezim.Ne antreneaza astfel pentru a putea atinge potentialul nostru maxim, si creativitatea prin faptul ca putem vedea lucrurile mult mai clar atunci cand ne gandim la ele in vis, si ne ajuta sa gandim dintr-o perspectiva subiectiva dat fiind faptul ca asocierile pe care le facem sunt mai mult intuitive decat procesate cum am face daca am fi trezi.
De altfel, prin intermediul cosmarurilor, creierul ne pregateste pentru a face fata unor situatii infricosatoare, amenintatoare sau stresante. O caracteristica deosebita a acestuia este faptul ca adapteaza cosmarurile pe masura ce intaintam in varsta astfel incat situatiile simulate sa fie de actualitate: daca atunci cand suntem copii visam ca suntem fugariti de caini, ne pierdem de mamica sau altele asemenea, atunci cand suntem adulti visam ca facem accident cu masina, ne moare o ruda, etc.
Atunci cand dormim, suntem de fapt constienti si incercam sa ne dam seama ce este important la ceea ce ni s-a intamplat si cum se leaga de celelalte intamplari care ne-au afectat si sa ne dam seama ce inseamna pentru viitorul nostru. Visele reprezinta o unealta importanta care ne ajuta sa invatam, o cheie spre creativitate si chiar supravietuire, o fereastra spre sinele nostru secret. Prin intermediul viselor, aceste adevarate aventuri pe parcursul noptii, creierul ne pregateste pentru a face fata zilei care urmeaza.

Daca ar disparea visele?

Multi dintre noi spunem ca nu visam, dar de fapt nu ne amintim ca visam. Dar sunt si oameni care nu viseaza, in general fiindca au avut anumite probleme medicale (lovituri la creier). Daca ar disparea visele atunci ne-am duce la culcare si am cadea intr-un intuneric gol din care ne-am trezi de mai multe ori pe parcursul noptii. Se pare ca somnul fara vise nu este la fel de odihnitor si confortabil. In momentul in care ar trebui sa incepem sa visam, daca nu este posibil acest lucru, ne-am trezi.

Ce semnificatie au visele?

Practic visele ne spun multe despre cum creierul nostru proceseaza informatiile si reflecta in principal grijile pe care le avem precum si preocuparile noastre in mediul social, preocupari la care cautam sa le dam de cap atunci cand dormim, prin extragerea informatiilor importante, integrandu-le cu alte amintiri si proiectandu-le in viitor.

Facts about girlsUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum