Ce este vodoo?

1.6K 55 3
                                    

Ritmuri tribale, păpuşi magice, ritualuri în care sunt invocate forţe necunoscute… cam aşa arată practicile Voodoo pentru cei neimplicaţi. Foarte puţină lume ştie de fapt ce se petrece acolo. “Religia” Voodoo a fost mereu învăluită în mister şi a inspirat teamă în rândul celor care nu o cunosc, dar aud despre fenomenele paranormale stârnite de cei care o practică.

Voodoo, precum creştinismul, islamismul sau iudaismul, este o religie monoteistă, în care zeul suprem controlează totul prin puterea şi voinţa sa. Însă pe lângă acesta există un număr foarte mare de “spirite” numite “Loa”, fiecare cu propriul rol, cărora oamenii încerca să le intre în graţii prin rugăciuni. Aceştia controlează pământul, sănătatea, universul, fertilitatea şi celelalte aspecte ale vieţii, având puterea de a influenţa în bine sau în rău fiecare aspect.

Există voodooişti care aruncă blesteme, cele mai puternice şi mai negative dintre ele purtând denumirea de wangas. Dar există alţi voodooisti care folosesc vrăji inverse, numite pouins, pentru a rupe wangas-urile. Alţi practicanţi ai voodoo fac remedii din ierburi şi poţiuni magice. Unii sunt clarvăzători, şi sunt cunoscuţi că având Quatre Yeux (“patru ochi”, în limba franceză).
Poate că cea mai importantă parte a voodoo este chiar ceremonia religioasă voodoo. După ce încep uşurel, ei trec la o frenezie religioasă şi spirituală, folosind dansul, muzică sau băuturile alcoolice, pentru a fi mai inspiraţi. În unele ceremonii, mai ales în cele “jucate” pentru turiştii foarte bogaţi, sunt folosite şi droguri şi practici sexuale.

Legende de groazaUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum