Çıkış (dantika)

168 13 1
                                    

—İnsanlar Ne Diyor?—

ESİ LA

1) Hikâyeye isim bulmak biraz zor gibi ama Çıkış yerine "Mesaj" daha uyumlu olabilirdi.

2) Hikâye beni çok etkilemedi. Anlatımı biraz daha duygulara, detaylara yer verseydi belki etkilenebilirdim. İçeriği geçersek beni etkileyen bir şey seçecek olsam kapak fotoğrafını seçerdim. 

3) En büyük eksini anlatım hataları. Kelime açıklamalarını metnin içinde değil de kelimeye işaret koyup bittiği zaman açıklayabilirdi yazar mesela bu çok dikkat dağıtıcı olmuş. Akıcılığı bozmuş. 

4) The-e-x-i-t! kullanıcısı sanırım en gerçekçi olan kişiydi. Yine de karakterler genel olarak fazla karamsar. Yaşamından giyimine kadar... Bu karakterlerin eksikliği bence. 

5) Tam olarak diyemem. Annesinden çekincesi olan bir kızın bir mesajla bu çekincelerinin birden ortadan kalktığı, umursamazlık durumuna geçtiği diyaloglardan belli. Üstelik bu kadar vazgeçmiş bir insan zaten bu kadar çekingen konuşmamalı diye düşünüyorum. Belki kızın kullandığı "anneme söylemeyeceksin değil mi?" kısımları olmasa daha inandırıcı olabilirdi.

6) Anlatımı zayıf bulduğumu başında da söyledim. Dediğim gibi duygulara betimlemelere biraz daha yer verilebilir ve betimleme yaparken daha doğru kelimeler tercih edilebilir. "Beni piskoloğun önüne fırlattı." tipi cümlelerin yerine daha oturaklı cümleler kullanılabilir. Ya da bir cümleden kurduktan sonra -örneğin: "psikologla randevum var. Evet, psikoloğa gidiyorum."- o evetli cümle olmasa daha iyi olabilir. 

7) Sorulara çok yer verilmiş. Yeterli olduğunu düşünmüyorum. Kısa ve tek paragraf görünüm olarak çok sıkışık bir tanıtım yapmış. Ya birkaç paragraf daha eklenebilir ya da o paragraf kısaltılabilir. Cümleler biraz daha dikkat çekici olabilir. 

8) Devam etmeyeceğim.

AYLA ARSLANER

1) Çıkış olmamış ama aklıma başka bir şey de gelmedi. 

2) Hikayenin konusu bence özgün, sadece yazım tarzını biraz daha geliştirmeli bence. Kapak fotoğrafını pek beğenmedim, adı ve kapak fotoğrafı hikaye hakkında ufak bir fikir sahibi olmamızı bile engelliyor bence. Hikayeyi ben çok farklı yorumlardım.

3) Anlatım sanırım. 

4) Ayla (^^)

5) Diyaloglar bence gerçek hayata uygun.

6) Kurgu güzel yetersiz olan şey anlatım zaten, hikaye çalakalem yazılmış gibi

7) Hikayenin kurgusu hakkında çok fikir vermiyor. Açıklama kısmı yeterli sanırım ama daha etkileyici yazılabilir bence bu kurguyu bilen herkes benzer bir açıklama yazardı pekte değişik değil ya da fazla etkileyici.

8) Evet

RANA İREM GEZGİN

1) Çıkış kelimesi ilk bölüm ortalarında bir defa geçip, tekrarlanmamasına rağmen uygun. Ancak hikayeye başlamayan biri veya yalnızca tanıtımı okuyan birinin içerik hakkında bilgi edinmesini sağlayacak bir başlık değil. Yalnız, the exit isimli blogdan da geliyor olabilir bu başlık.

2) Hikayenin bizler gibi sosyal ağ sitesi çevresinde gelişmesi beni okumaya teşvik etti. Bir blogger olarak bu benim için çok etkileyici.

3) Hikayenin en büyük eksiği paragraf düzeni olmaması. Tek paragraf yerine, ayrılmış halde okumayı tercih ederim.

4) En gerçekçi bulduğum karakter psikologdu. Kızla samimi olmak için sigarayı bile teklif edebilen bir psikolog, gerçekten işinde iyi olduğu izlenimini verdi bana, sebepsizce. Telefonunu bırakmasını isteyerek anlattıklarının onun için önemli olduğunu söylemesi, bu gibi kısımlardan çıkardım bunu. İlerleyen bölümlerde göreceğiz.

Okuyucu Birliği Rapor DefteriWhere stories live. Discover now