Приказка за Ранафер и Алтара...

By SetyGenova

673 117 0

Приказката продължава. Фамилията Шау Ено е решена на всяка цена да получи върховната власт на Алтара, а защо... More

Глава 15: На Огненото плато
Глава 15: На Огненото плато / част 2 /
Глава 15: На Огненото плато / част 3 /
Глава 16: Законите на Ранафер
Глава 16: Законите на Ранафер /част 2 /
Глава 16: Законите на Ранафер /част 3 /
Глава 17: Хрононишките
Глава 17: Хрононишките / част 2 /
Глава 17: Хрононишките / част 3 /
Глава 18: Баща и дъщеря
Глава 18: Баща и дъщеря / част 2 /
Глава 18: Баща и дъщеря / част 3 /
Глава 19: Покушението
Глава 19: Покушението / част 2 /
Глава 19: Покушението / част 3 /
Глава 20: Разследване
Глава 20: Разследване / част 2 /
Глава 20: Разследване / част 3 /
Глава 21: Тайните на кристала
Глава 21: Тайните на кристала / част 2 /
Глава 21: Тайните на кристала / част 3 /
Глава 22: В имението
Глава 22: В имението / част 3 /
Глава 23: Тя
Глава 23: Тя / част 2 /
Глава 23: Тя / част 3 /
Глава 24: Нова самоличност
Глава 24: Нова самоличност / част 2 /
Глава 24: Нова самоличност / част 3 /
Глава 25: Обвинението
Глава 25: Обвинението / част 2/
Глава 25: Обвинението / част 3 /
Глава 26: Ритуалът
Глава 26: Ритуалът / част 2 /
Глава 26: Ритуалът / част 3 /
Глава 27: Унищожението
Глава 27: Унищожението / част 2 /
Глава 28: Ааридж
Глава 28: Ааридж / част 2 /
Глава 28: Ааридж / част 3 /

Глава 22: В имението / част 2 /

15 3 0
By SetyGenova

Здрави нишки оплетоха тялото му и леко го повдигнаха. Разбрало, че е разкрито, момчето ядно го изгледа и стисна устни.

— Вижда се, че не всички изпълняват заповедите ти, Вииран Шау Нарада. Или този не е от твоите? — челото на дракона леко се намръщи.

Наместникът разтри слепоочията си с ръка.

— Пусни го, Наат. Това е синът ми. Заедно с Неесия трябваше да е в Бетан и ще съм много любопитен да науча, как се е озовал тук и какво прави — обясни Вииран.

Наат рязко освободи нишките и момчето тупна на пода. После погледна дракона с възхищение.

— Ехааа, как го направи? Имам предвид хоризонталното сплитане. Ще ме научиш ли? — срещнало студения поглед на Наат, момчето примирено си отговори само. — Аха, няма. Нищо, видях как трябва да се получи и сам ще се науча.

— Витер, докато не преминеш Второто изпитание, и не отидеш в Кулата, никой няма право да те учи да ползваш Дарбата си. Сега чакам обяснение как разбра за срещата и кой ти нареди да подслушваш — нахока го баща му.

— Никой, бях любопитен. Рива дойде в градската къща и попита мама трябва ли да се приготвя вечеря за гостите в имението. Така разбрах, че очакваш важно посещение. Когато яденето стана готово, излъгах готвача, че трябва да придружавам помощника му. Мама отвори портал до имението и двамата преминахме. Той се върна обратно, а аз останах —избърбори набързо Витер.

— И защо остана? — колкото може по-спокойно се поинтересува баща му, въпреки че едва се сдържаше.

— Ами... Мислех, че Мая се връща и никой не трябва да знае за това. После чух, че пак са се опитали да я убият. Наистина се вбесих. Вдигнах малко шум и тогава сте ме усетили.

— На колко години е синът ти, Вииран Шау Нарада? — попита с леко странна интонация Наат, разглеждайки момчето, поразен от голямата му прилика с Мая.

— Скоро ще навърши дванадесет. Ако премине Второто изпитание, официално ще бъде обявен за мой наследник като Наместник на Нарада — отвърна лаконично Вииран.

— Изпитанието му е само формалност, синът ти вижда нишките на пространството. Дарбата му е силна — Наат изрече думите си с тон, който не оставяше никакво съмнение в правотата му.

— Мая също твърдеше, че ги вижда, но се оказа неодарена — напомни му Вииран.

— Синът ти разпозна хоризонтално сплитане. На Алтара малцина могат да го направят. Преди това беше заплел нишките така, че да усилват гласовете ни – нещо, което никак не е лесно, без да се задействат охранителните ти артефакти. Съобразителен е, умен, има голям потенциал, но му трябва здрава ръка и драконова дисциплина — хищно се усмихна Наат, а момчето спонтанно преглътна от притеснение и погледна умоляващо към баща си, да не го изпраща на Ранафер, както се подразбра от думите на дракона.

— Ще видим. Витер, сестра ти е добре. Сега ще ти отворя портал към Бетан и ако кажеш дори само дума за това, което чу, наистина ще те изпратя на Цитаделата — не на шега го заплаши Вииран.

— Витер може да го направи сам. Синът ти излъга – не съпругата ти, а той е създал портала до тук и е изключил част от охранителните артефакти, преди да дойда.

Момчето се опита да отрече, но Наат го предупреди строго.

— Ние, драконите, винаги усещаме лъжата.

Витер погледна засрамено към баща си.

— Направи каквото ти казаха. Когато се прибера, ще имаме много сериозен разговор — обеща му не по-малко строго Наместникът на Нарада.

Момчето отвори портала, Вииран провери дали прохода е стабилен и води направо в стаята на сина му. После му позволи да премине и погледна към Наат.

— Наат, благодаря ти, че се отнесе с разбиране към постъпката на сина ми. Не мислех, че ще го кажа, но ти определено си добър баща.

Драконът изхъмка неопределено.

— Все още нямам деца. Постъпих така, както правеха възпитателите ми, когато нарушавах правилата. Сигурно е било по-често, отколкото се е харесвало на баща ми...

Нещо в досега напрегнатата атмосфера, която изпълваше стаята, се промени. И Наместникът, и драконът го усетиха. Неочаквано за самите тях се бяха оказали на една страна. Недоверието помежду им започна да се топи, отстъпвайки място на по-искрено желание за диалог.

— Наат, преди Витер да ни прекъсне, се канеше да ми кажеш коя от алтарианките се е опитала да отстрани Мая — върна се към темата Вииран.

— Каалимея. С огнена сфера, която е запратила в гърба ѝ. Ако знаех защо го е направила, нямаше да отварям независим портал до Алтара, за да остане посещението ми скрито.

Вииран затвори очи и се облегна на стола, потресен от чутото. Наат го изчака мълчаливо и не каза нищо дори когато Наместникът стана, отиде до бюрото си, извади тумбеста стъклена бутилка и щедро си наля питие с доста остър мирис. Глътна го наведнъж, примижа и си наля още една чаша. Погледна към дракона, поколеба се, но не се реши да му предложи.

— Прощавай, но имам нужда да пийна нещо силно.

— Не е необходимо да се извиняваш, на Алтара сме. Бих опитал това, което пиеш.

Вииран сви рамене, наля в друга чаша и я подаде на Наат. После се върна и седна в креслото си.

— Каалимея. Дъщерята на Баарис, който, както се оказва, е роднина на Йолиима. Тя знаеше ли за родството им? — попита Наместникът.

— Не. Но каза доста интересни неща при разпита. Третият запис в холокуба. И по-добре донеси бутилката, че ще ти трябва още — предложи му драконът.

— Добре си се подготвил — подхвърли иронично Вииран, донесе бутилката и изгледа записа, който съдържаше разпита на всички заподозрени. Погледна към чашата си, но не посегна към нея. Вместо това впи пресметлив поглед в Дракона.

— Много умно измислено, Наат. А аз се чудех защо ти е притрябвала Мая и защо не я върна при мен след първото покушение. Имал си нужда от неодарена кандидатка с безупречен произход и подходящото образование, която да избереш за своя Спътница, след като я обявиш за Одарена и потомка на предишната селекция не по една, а по две линии. Така би разбрал кой от другите Наместници има желание да получи абсолютната власт, след като е ясно, че аз не мога да претендирам, заради това, че Мая не е наследила Дарбата. Откога знаеш, че на Алтара се готви смяна на политическата система? — забарабани с пръсти по подлакътника на креслото Вииран.

— От няколко години. Вашите борби за власт не ме интересуват. Централна власт или Съвет, за мен няма разлика — каза Наат. — Тревожи ме това, че някой на Алтара е намерил начин да предизвиква бедствия и в двата свята, които да използва по свое усмотрение.

— Значи знаеш и това — умисли се Вииран. — Всъщност е логично да го знаеш. Посланикът ти веднъж направи много дебел намек, но всички Наместници официално отхвърлиха идеята като безумна. Прав ли съм, че вече си намерил доказателства?

— Да — някак с неохота отвърна Тедж.

— Какво ще правиш? — поинтересува се Вииран, но от тона му се разбираше, че истинския въпрос е: „Какво ще правим". Явно това целеше посещението на Наат – да синхронизират действията си.

— Ще убия Мая — студено го погледна драконът.

Вииран остана спокоен. Ако драконът се надяваше да го шокира, то определено сбърка адреса.

— Имаш предвид инсцениране на смъртта ѝ. Защо? — попита той.

— По две причини. Официалната е, че ми трябва сериозно основание да прекратя селекцията. Вторият опит за убийство е достатъчен аргумент, но ще рефлектира върху доставките на храна. Шау Ено и поддръжниците му ще използват смъртната присъда на Каалимея, за да разпалят още повече омразата към драконите. Но ако Мая умре от нараняванията си след досега с огнената сфера на Каалимея, Шау Ено ще е с вързани ръце. Дори мога да върна момичетата на семействата им и по този начин да ги разединя. Няма да се меся в последвалата борба за власт, няма да подкрепя никого, в това число и теб, ако решиш, че централизирано управление е в полза на Алтара, но ще ви следя изкъсо — заяви Наат.

Наместникът взе чашата си и разклати течността в нея, но не отпи.

— Нарада ми стига, още повече сега, когато зная, че Витер е силен Одарен и ще поеме управлението след като се оттегля. Няма да се налага смяна на управляващата фамилия, а претенциите на Инсет ще останат само претенции, независимо от успеха на Фериита. Каква е неофициалната причина или не е необходимо да я зная? — поинтересува се той.

— Неофициалната е свързана с тези, които са открили начин да предизвикват наводненията и земетресенията. Не се дължат само на отдалечаването на световете, както ви казахме. Преди месец на Ранафер намерихме изработен на Алтара артефакт, който създава аномалии, причиняващи отварянето на нови разломи. Днес той се активира отново, но трябваше да засегне Алтара. Ено и Сарида, накъдето беше насочено основното действие, се разминаха само с леко земетресение, защото потуших част от нестабилността. Но фактът си остава – без значение къде е артефакта, той може да повлияе на двата свята.

— Не виждам връзката с Мая — отвърна Вииран.

Continue Reading

You'll Also Like

22.5K 2.2K 56
"- Нормално ли е да обичаш? - Да. - Нормално ли е да обичаш същия пол? - Да. - А нормално ли е да обичаш призрак?" Джимин е момче с амнезия, а Юнги...
Agua Delmare By Melly ©

Science Fiction

5.6K 379 30
Автомобилни състезатели, високи скорости и адреналин на пълен капацитет. Ейс Рейсър е безстрашен, смел и дързък пилот. Спускащ се по пистата с най-ус...
11.7K 572 31
-И сега какво? Ще се преследваме вечно и единия от нас ще е наказание за другия? -Може да се каже... *** -НИМА ЩЕ ЗАГЪРБИШ ВСИЧКО?! *** -Заслужава...
135K 5.6K 45
Нито Мейси, нито някой друг от цялото училище обръщаше някакво внимание на Уес Грегъри. Той се разхождаше из училище винаги с вдигната качулка. Всъщн...