YULE

260 12 0
                                    


Yule: /   Dec 21 -  ( jan 1) 

Téli napforduló

Az éjszakák ezekben a periódusban a leghosszabbak. 

Yule:  a Nagy Istennő saját gyermekeként újjászülető Napisten ünnepe.

A téli napforduló, a fény újjászületése.

Az Istennő életet ad a Napistennek Yulekor, aki felnőve, megtermékenyíti az Istennőnket, ezután megöregszik, meghal Samhainkor, hogy aztán Yulekor ismét megszülessen. 

A sötétség és fény örök küzdelmét ebben az időszakban a fény nyeri meg.

Fontos szimbólumok: Mivel a Yule szó egyik jelentése a kerék, ezért az egyik legfontosabb szimbólum a kerék. 

Yule-tuskó, örökzöld ágak, koszorú, ajtóra akasztott magyal, fagyöngy, aranygyertya, szegfűszeggel megszurkált gyümölcsök, illatos növények párologtatása, karácsonyi növények, karácsonyi kaktusz, mikulásvirág.

Kellékek: A Yule ünnepének legfontosabb kelléke a örökzöld Yule-fa. Ezenkívül szakrális célokat szolgál az, hogyan is díszítjük fel. A díszek szimbolikus értékűek, általában az újjászülető Napot, a Holdat, csillagokat, a földet szimbolizálják. Nekem az idén ezüst, arany, fehér és fekete díszeim vannak, és valami eszméletlen rezgése lett a fának. Hihetetlenül gyönyörű képvilágot ad, ha egy kicsit odafigyel az ember.

Az ajtóra tett örökzöld díszes ágas hagyományból mára csak maradványok maradtak meg ( pl: adventi koszorú. )

Régi szokás Yule alkalmával meggyújtani egy termetes száraz fadarabot vagy tuskót, ez általában tölgyfa vagy fenyő.  A fahasábba bele lehet karcolni a fehér nyelű késsel a sugárzó Napot, vagy a Szarvas Isten nevét, jelképét. Sötétedéskor érdemes meggyújtani, és hamvadása közben lehet elmélkedni. Tizenkét Éjszaka (12.20-12.31) mindegyikén tizenkét órán keresztül ég a kandallóban, vagy első éjjel ég, a többi napon és éjszakán át parázslik. Az új fény lángja elűzi a lélek és az elme sötétségét, az ártó lelkeket és megvédi a családot. Ősi hagyomány szerint őrizzük meg a hamut és a maradék tuskót, hogy jövőre azzal gyújtsuk meg az új Yule-tuskót. 

Színek: (akár gyertya)

piros, zöld, arany, fehér, ezüst, sárga, narancs

Növények

babérbogyó, szentelt bogáncs, örökzöld, szentelt tömjén, babér, fagyöngy, tölgy, fenyő, zsálya, sárga cédrus.

Ételek

gyümölcsök, diófélék, sertésételek, pulyka, tojáslikőr, gyömbértea, fűszeres almabor, fahéj, báránygyapjú ital.

Ékkövek

rubin, vérkő, gránát, smaragd, gyémánt

Ünneplése

szenténekek éneklése, mulatozás a fák körül, Yule-tuskó égetése, Yule-fa díszítése, ajándékváltás, csók a fagyöngy alatt.

Rituálék

béke, harmónia, szeretet és növekvő boldogság

Istenségek

Brighid, Isis, Démétér, Gaia, Diana, a Nagy Anya Apollón, Rá (RÉ), Odin, Lugh, a Tölgyfakirály, az Egyszarvú, a Zöld Ember, az Isteni Gyermek, Mabon,



Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.
Grimoire - BitchcraftWhere stories live. Discover now