Mýtická stvoření III

345 8 1
                                    

Anzu
je považován za menší božstvo či za netvora v několika mezopotámských náboženstvích. Byl počat čistými vodami a širou Zemí. Anzu je zobrazován jako obrovský pták, někdy s hlavou lva, který může dýchat oheň a vodu. Je známý i pod jménem Imdugud, což doslovně znamená "silný vítr". Je spojován s bohem bouřek. V sumerské a akkadské mytologii je Anzu božským bouřkovým mrakem a zosobněním jižního větru a bouřkových mraků. 

Bennu
je staroegyptské božstvo, spojené se sluncem, stvořením a znovuzrozením. Egyptská mytologie tvrdí, že hrál roli při stvoření světa. Protože je symbolem znovuzrození, je spojován s bohem Osirisem. Bennu může být zobrazován jako žlutý konipas nebo jako obrovská volavka šedá s dlouhým zobákem a hřebenem se dvěma pírky. Někdy je zobrazen na kameni, představující slunce či vrchol pyramidy, nebo na vrbě. Objevuje se na pohřebních amuletech. 

Cockatrice
je mýtické zvíře s kohoutí hlavou, tělo má napůl dračí a zadní část hadí. Může se také jednat i o baziliška. Cockatrice se líhne z kohoutích vajec, inkubovaných ropuchou. Má údajnou schopnost zabíjet lidi tím, že se na ně buď dívá, dotýká se jich, nebo na ně dýchá. Ve středověkých bestiářích se psalo, že jedině lasička je jediným zvířetem, které je imunní vůči pohledu Cockatrice. Lze jej zabít jeho vlastním odrazem v zrcadle. Rovněž se věřilo, že jej zabije krákání vran. 

Caladrius
dle římské mytologie to je sněhově bílý pták, žijící v královských domech. Věřilo se, že dokáže nemoc vtáhnout do sebe, odletět a uzdravit sebe i nemocného. Jeho popis je založen na vzhledu holubice, nějakém vodním ptákovi (nejspíš volavce) či bílého kulíka. Pokud se podívá do tváře nemocného, bude žít; pokud odvrátí pohled, člověk zemře. Pták po vyléčení nemocného letí ke slunci, aby nemoc spálil a zničil. Podle japonských mýtů je zobrazován jako démon, který umí nemoc nejenom léčit, ale i šířit.

Fenghuang

jsou mytologičtí ptáci, kteří vládnou všem ostatním ptákům. Fenghuang symbolizuje spojení muže a ženy, nebo jing a jang. Údajně pochází ze Slunce. Útočil svými drápy a měl při tom roztažená křídla. Jeho tělo mohlo být složeno z částí jiných ptáků, například zlatý bažant, páv, jeřáb, papoušek či vlaštovka. Jeho hlava je symbolikou oblohy, oči jsou slunce, záda jsou měsíc, křídla jsou vítr, nohy jsou země a ocas jsou planety. Někdy nese svitky nebo posvátné knihy, nebo je zobrazován s ohnivou koulí. Objevuje se pouze v oblastech nebo na místech požehnaných klidem, prosperitou a štěstím. Jeho peří obsahuje pět základních barev: černou, bílou, červenou, žlutou a zelenou. O těchto barvách se říká, že představují pět ctností: 

1. Ren - ctnost, láska, lidskost
2. Yi - poctivost, čestnost, svědomitost, loajalita, ohleduplnost
3. Zhi - znalosti
4. Xin - věrnost, integrita
5. Li - slušnost, zdvořilost, uctívání

Gandaberunda
je dvouhlavý pták v hinduistické mytologii, který měl obrovskou magickou sílu. Pták je obecně zobrazován jak drží v zobáku či drápech hada nebo slona, což mělo dokazovat jeho obrovskou sílu. Vzhledově se podobá dvouhlavému orlu a ocasní peří připomíná páva, což je indický národní pták. 


Kniha stínů (grimoár)Where stories live. Discover now