EVREN

120 1 0
                                    

BİLİNEN DÜNYA

Bilinen dünya en az üç kıtadan (Westeros, Essos ve Sothoryos), büyük bir kara kütlesinden (Ulthos) ve çok sayıda küçük adadan oluşur. Dört büyük kara kütlesinin hiçbiri tam olarak haritalandırılmadı. Bilinen dünya, Dünya'dan biraz daha büyük olabilecek yuvarlak bir gezegenin parçasıdır. Hala dünyanın düz olduğuna inanan sıradan insanlar olabilir.

 Hala dünyanın düz olduğuna inanan sıradan insanlar olabilir

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.

Bilinen Dünya haritası

TARİH

Hisarın üstatları dünyanın yaşı hakkında çeşitli tahminlere sahipler. Aliüstat Perestan'a göre dünya kırk bin yaşında ve Büyük Üstat Mollos bunun yerine beş yüz bin yılı öneriyor, Üstat Yandel ise her iki figürden de daha eski olup olmadığını soruyor ve kökenleri yazılı tarih öncesine dayandığından, yani kimsenin kesin olarak bilemeyeceği için, başlangıcına dair hiçbir açıklama bulunmadığına işaret eder.

WESTEROS

Bilinen dünyanın en batısında bulunan, Westeros kıtası uzun ve nispeten dardır, güneydeki Dorne'dan uzak kuzeydeki Daimi Kış Toprakları'na kadar uzanır. Yedi Krallık ile duvarın ötesindeki topraklar arasına sınır olan Duvar 300 mil uzunluğundadır ve Westeros'un doğudan batıya en geniş noktasında yaklaşık 900 mil genişliğinde olduğunu gösterir. Sur'un kuzeyinde pek çok toprak keşfedilmemiş durumdadır.

          Bilinen Dünya'da Westeros'un yeri

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.

          Bilinen Dünya'da Westeros'un yeri.

Westeros, Sur'un güneyindeki Yedi Krallığı ve Sur'un kuzeyindeki Daima Kış Toprakları'nı içerir. İlk olarak Targaryen yönetimi altında birleştirilen Yedi Krallık, dokuz bölgeden oluşmaktaydı (Taç Toprakları, Dorne, Demir Adalar, Kuzey, Menzil, Nehir Toprakları, Fırtına Toprakları, Arryn Vadisi ve Batı Toprakları). Westeros sınırında Gün Batımı Denizi (güneyde), dar deniz (doğuda, güney yarısı) ve Titreyen Deniz (doğuda, kuzey yarısı) uzanır.

ESSOS

Dar denizle Westeros'tan ayrılan Essos, binlerce mil boyunca doğuya doğru uzanır. Westeros'tan daha büyüktür, ancak çoğu daha az yoğun nüfuslu bozkır, ovalar ve çöllerden oluşur. Kıtanın batı kenarı dokuz Özgür Şehir tarafından kontrol edilirken, Köle Körfezi'nin şehir devletleri güney-orta bölgededir. Dothraki denizi olarak bilinen kıtanın iç kısmının çoğu, Dothraki olarak bilinen kabile savaşçıları tarafından yönetilen otlaklardır. Daha doğuda Qarth ve efsanevi Yeşim Denizi vardır. Essos'un haritalanmış toprakları, kuzeydeki Titreşen Deniz'den güneydeki Yeşim Kapılarına kadar uzanan Kemik Dağları ile bölünmektedir. Kemik Dağlarının doğusunda, Jogos Nhai Ovaları, Yi Ti, Gri Atık, Mossovy ve önsezili Gölge Toprakları'ndaki efsanevi Asshai vardır.

 Essos'un bilinen dünyadaki Kemik Dağları'nın batısındaki konumu

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.

Essos'un bilinen dünyadaki Kemik Dağları'nın batısındaki konumu.

SOTHOROS

Sothoros olarak da yazılan Sothoryos, Yaz Denizi'nin uzak tarafında, Essos'un güneyinde yer alır. Çöller, ormanlar ve dağlardan oluşan büyük bir kıtadır. Vebalar ve tehlikeli hayvanlar için bir sığınak olduğu söyleniyor ve kuzey kıyı bölgelerinin çok ötesi keşfedilmemiştir. Kuzeybatı Sothoryos kıyılarında Basilisk Adaları, batıda ise Naath yer alır.

 Kuzeybatı Sothoryos kıyılarında Basilisk Adaları, batıda ise Naath yer alır

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.

         Sothoros'un bilinen dünyadaki yeri.

ULTHOS

Ulthos, Essos'un güneydoğusunda, Gölge Topraklardaki Safran Boğazı'nın karşısında yer alan büyük bir kara kütlesidir. Kıta olup olmadığı bilinmemektedir ve bilinen dünyanın sınırında olduğu için boyutu hala bilinmemektedir.

ADALAR

Bilinen dünyadaki en büyük ada, Qarth'ın güneyinde Yaz Denizi ile Yeşim Denizi arasında kalan Büyük Moraq'tır. İfeqevron Krallığı'nın kuzeyindeki Titreyen Deniz'de ikinci büyük Ib'dir ve onu Yaz Adaları'nın en büyüğü olan Jhala izler.

DENİZLER

En büyük denizler, Essos'un kuzeyindeki Titreyen Deniz ve Westeros'un batısındaki Gün Batımı Denizi gibi görünüyor. Yaz Denizi ve Yeşim Denizi, Essos ve Sothoryos arasında uzanır ve dar deniz Westeros'u Essos'tan ayırır.

DİĞER TOPRAKLAR

Demir Adaların en batısı olan Yalnız Işık'tan Lord Gylbert Farwynd, Gün Batımı Denizi boyunca batıda daha uzak diyarlardan söz etmektedir. Ona göre bu topraklarda kış ve ölüm yok. Bu iddialar ciddiye alınmamaktadır.

Stark Hanesi'nin Gemici Kralı Brandon, Gün Batımı Denizi'ni geçmeye çalıştı, ancak geri dönmedi.

Alys Westhill ve Eustace Hightower F.S. 56'daki keşif gezilerinde, Eski Şehir'in güneybatısında, Gün Batımı Denizi'nde Yalnız Işık'tan daha batıda olan üç küçük ada olan Aegon, Rhaenys ve Visenya'yı keşfettiler.

KAYNAKÇA

https://awoiaf.westeros.org/index.php/Known_world

BUZ VE ATEŞİN ŞARKISI EVRENİHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin