Familiárové

3K 225 11
                                    

Pokud toužíte po duchovním spojení se světem zvířat, ale myslíte si, že zážitek je k dispozici pouze pro duchovně vyvinuté nebo nadané – nezoufejte. „Familiár" je prostě živý tvor, který má pro vás duchovní i osobní význam a tahle „zkušenost" je k dispozici pro každého. Není třeba dalších světských zážitků nebo změněných stavů vědomí. Osobní vědomí a touha jsou klíčové. Postupné otevírání vaší mysli a ducha živočišnému světu vede k obohacení vašeho života a k přidání další úrovně do vaší duchovní praxe.

Mnoho lidí popisuje, jak si užívá duchovního vztahu s určitým zvířetem, ale podstata tohoto spojení se mezi lidmi velmi liší. Někteří popisují jejich familiáry jako „duchovní učitele", zatímco jiní si vybírají slova jako „společník" nebo „posel". Obyčejná mylná představa je taková, že se familiárové objevují pouze ve formě zvířat běžně spojených s magií, jako je kočka, vlk, ropucha nebo orel. Je pravda, že se zdá, že tato zvířata mají jistou míru popularity, ale neexistuje takové „pravidlo". Takové přesvědčení vytváří úzké vnímání familiárů. Stejně jako jsme všichni různí, neexistuje žádný „jeden" způsob, jak objevit vašeho familiára.

Dělejte jako by dané zvíře bylo součástí vaší rodiny

Pokud se vám zdá myšlenka duchovního spojení se zvířetem cizí nebo podivná, zkuste myslet na zvířata jako na členy své rodiny. Jako lidské bytosti jsme savci a jsme již součástí úžasné, složité sítě živých tvorů, kteří se potulují po Zemi, plní oceány a skvrnitou oblohu. Je snadné ztratit ze zřetele podobnosti mezi námi a ostatními členy zvířecí říše, zejména pro ty, kteří žijí ve velkých městech, oddělených od většiny zvířat. Avšak přemýšlení o našich podobnostech je skvělý způsob, jak zvýšit naše vědomí a cítit se s nimi více v kontaktu.

Stejně jako různá zvířata mají i jednotlivé lidské bytosti jedinečné povahy, které řídí životní volby, jako je počet lidí, se kterými žijeme, nebo naše preference pro život ve městě nebo v určité zemi. Stejně jako jsou zvířata instinktivně vedena k tomu, aby žila v určitých prostředích, my si vybíráme také „stanoviště", která splňují naše duchovní potřeby a touhy. Mezi tyto preference patří typ domu, který preferujeme, a také to, s čím se obklopujeme – například umění, hudba a nábytek.

Navíc, jako každý druh, jsme na sobě závislí, ale množství lidí, ve kterém se cítíme dobře se liší. Někteří lidé upřednostňují život ve vysoce strukturovaných sociálních komunitách, zatímco jiní dávají přednost osamělejšímu putování. Naše stravovací návyky se také velmi liší. Někteří z nás jsou masožravci, někteří vegetariáni a jiní kombinace obou. Také ukazujeme zálibu v konkrétním podnebí, někteří lidé touží po horku a samotě pouště, zatímco jiní hledají odliv a proud oceánu.

Přemýšlejte o svých volbách životního stylu: o vašem domě, stravě a sociálních souvislostech. Tyto věci nabízejí „rady" ohledně zvířat, se kterými sdílíte společné rysy. Když začnete přemýšlet o familiárech tímto způsobem, bude snazší najít smysluplné souvislosti.

Pozorujte a hledejte ve všedních událostech

Většina z vás určitě zná někoho, kdo má mimořádné spojení s určitým zvířetem. Možná máte tetu, která sbírá peří od každého ptáka, kterého si lze představit, nebo znáte fotografa se schopností zachytit snímky motýlů za letu. Přestože tato silná spojení nastávají, mnoho lidí zažívá jemnější spojení.

Udělejte si pár minut na přemýšlení o zvířatech, ke kterými se obvykle cítíte „příbuzní". Přemýšlejte o domácích mazlíčcích a co vám přinesli do vašeho života. K čemu jste se cítili obzvláště blízko? Jak k vám přišli? Byli opuštění? Byl to od někoho dárek? Měl jsi s nimi okamžitě kamarádský vztah? Dorazili neohlášeně k vám domů a odmítli jít pryč?

Book of ShadowsWhere stories live. Discover now