3. Ställ frågor men inte såna frågor

51 5 22
                                    

Det är klyschigt, det känns dumt men det är lite sant ändå.

Folk (främst lärare) som alltid säger: inga frågor är för dumma bara de som aldrig ställs.

Jo visst är det så men vissa frågor är faktiskt för dumma för att ställas. Kanske framförallt i stora grupper när en genomgång har pågått i oändlighet och det enda en egentligen undrar är vad fasiken snackar vi om egentligen? Men det går inte att säga för då är en dum. Hej, hej det trodde du inte om min hjärna och mej!

Det har hänt mig. Många gånger. Faktiskt. Jag skyller det på att jag är väldigt lättdistraherad, vilket både är bra och dåligt. När jag tvättar händerna kan jag fastna i att min spegelbild ser väldigt rolig ut i vattenkranen och sen står jag där och gör några grimaser och miner i några minuter och fnittrar åt hur formbar jag ser ut. Jag är förresten väldigt duktig på att fnittra som en 9-åring. Jag börjar tro att 9 är min mentala ålder.

Sedan på föreläsningen/lektionen/kosläppet/whatever, bråkar jag alltid med mig själv om jag borde ha sagt nått eller inte. För ibland är de dumma frågorna på något märkligt sätt ändå de bästa. Så nu brukar jag fråga efteråt när bara jag och läraren/föreläsaren/kon/whatever hör. Då är det inte lika jobbigt.

Men kanske är det inte frågorna som är dumma, utan sammanhanget de ställs i. För visst har varje fråga en plats där de hör hemma? Det vill jag tro i alla fall. Det är när de hoppar till ett fack där de inte hör hemma som det blir fel.

Som på ett prov jag hade. Du får gärna kalla det biologiprov om du vill. Om anatomi och ljud. Det var en fråga som jag verkligen inte fattade. Så jag gjorde vad jag tyckte var det enda rätta och räckte upp handen. För om jag inte frågade skulle jag ju aldrig få veta, right? 

Jag säger: vad är respirationssystemet?

Det blir tyst en stund medan läraren tittar på mig. Det känns stelt och tungt. Jag kan känna att det inte var det smartaste jag kunde säga direkt. På något sätt känns det i luften.

Hon säger: det kan bli svårt att förklara för det är nog en sak som du borde känna till.

Japp, kul! Nu vet hela klassen att jag inte har pluggat tillräckligt.. hihihehö titta på mig... :)))

Sedan sa hon i alla fall som den rättvisa läraren hon är att jag kunde lyssna på ordet och leta efter ledtrådar. För mig löste det sig då. Jag misstänkte att det handlade om andningen och började skriva om lungorna och det visade sig vara rätt. Poäng till mig! :)

Jag fick B, eller mitt första VG, eftersom läraren ville rätta efter sina ursprungliga betyg också så nu kan jag skryta om att jag har fått ett VG hehe ;)

= BALLT!!!

Så det gick ju bra i slutändan.

Och nu vet jag inte längre vad sensmoralen är av det här kapitlet. Ställ inte dumma frågor men ställ de ändå? Det låter ju verkligen som om en har koll... -_-

Tänk dig för kanske? Det hade besparat mig en pinsam situation som under några sekunder fick mig att känna mig fullkomligt värdelös.
Och det är ju alltid nått.

Provsituationer alltså! Hur många gånger har vi inte gått igenom det! Har du varit med om något lustigt prov? :)

Något roligt som hänt i klassrummet?

Jag har förresten caveat idag och joinat tiktok. Well, ännu en anledning att vara 9 år 😉

Jag är nyfiken på det. Vi får se hur det går. Jag kommer förmodligen att leka unik och lägga upp en massa steppvideos för att så få andra varken kan eller kommer att göra det.

Eller så lägger jag av om en vecka. Vi får se hur det går :)

//Plugg-Mica

Konsten att hitta vilseWhere stories live. Discover now