Műértelmezés

21 1 0
                                    

Mocsok, rém, de csak saját vélemény.

Nem vagyok vallásos. Csak annyit tudok, amennyit muszáj, sőt, talán annyit sem. Irodalom tanórák. Sokmindent tanítanak ott. Például verselemzést, vagy novella elemzés. Miket jelenthet a lemenő nap? Vagy a száguldó szél, ami a fákat táncra bírja,  vagy például a patak vize mossa a partot. Ahány ember annyi jelentés, sőt! A tanár lökdös az út felé, hogy ne csak a napnyugtát, a szeles időt és a sáros partot lásd. Lásd bele az idő múlását, az élet és a halál kontrasztját, vagy bármit amit akarsz. Na szóval. Vissza a vallásra, mert hát felhoztam azt is, azzal kezdtük. Tanultunk a biliáról. Bocsánat, a Bibliáról. Meg hát úgy a vallásról. Én azt is elkezdtem értelmezni. Baszki, ha már ezt tanították. Ádám, Éva, kígyó, alma? Most kérdezzünk meg egy vallásos embert.
"-Hát az élet megteremtése, az ember megteremtése. Ádám meg Éva a kígyó miatt bűnbe esett és ezért kiléptek a paradicsomból Isten keze által, ó a nagy Isten keze által! " Vagy valami ilyesmit mondhat egy vallásos. Vagy mit tudom én. Ha ők is ültek irodalom órán, ezt miért nem értelmezik? Miért veszik szó szerint? Szerintem drága emberek... Nem tudom ezt a sztorit ki írta, de kibaszott zseni volt. Mert hát ez is csak egy ember által írt történet, csak nagyon felkapott, sokan mondjuk szerepjátéknak veszik és az életben is vallják, arra vonatkoztatnak mintha igaz lenne.
Szóval a lényeg most jön. Vagyis számomra a lényeg. Most értelmezem nektek. Van Ádám és Éva, élik boldogan az életüket oszt' kész. Isten jön és azt mondja "ebből ne egyetek". Szóval ez a tudás gyümölcse, vegyük almának. Ádám és Éva továbbra is elvan. Örök élet meg boldogság és ilyenek. Aztán jön egy kígyó. Ez a kígyó legyen most a kíváncsiság. Szóval Ádám és Éva a kíváncsiság miatt (ami egy emberi dolog, tehát Isteni eredetű) megeszi azt az almát. Ugye ez az alma a "tudás". Ez miatt Isten elküldte őket a paradicsomból.
Szóval nézzük meg ezt mégegyszer mondjuk Isten nélkül.
A kíváncsiság miatt tudást "fogyaszt " az ember és kilép akkor végülis a "tudatlanságból", ahol az élet örök, szép és jó.
Érted? Akkor nem kell tovább olvasnod. Vagy nem érted? Akkor mégegyszer.
Az emberek tudatlanul élték az életüket, azt hitték az élet örök és szép. Majd a kíváncsiság miatt tudást keresett. Tanult fejlődött és kinyílt a szeme az embernek. Rájöttek hogy az élet nem is olyan szép, mint hitték és ők márpedig meghalnak. Következtetés levonása. A tudástól meglátjuk a valóságot, amit "Isten" eltakart előlünk, a világ hibáit, mert hibázott a "teremtésnél". Ez így olyan, mint egy átlag ember, aki hibázik és titkolózik, hogy te ezt ne vedd észre. Najó lehet kicsit túl szaladtak a gondolataim.
Térjünk vissza az eredeti sztorira. Csak folytassuk kicsit. Ádám és Éva tudatlanul élte szép életét, majd a kíváncsiság miatt tudásra tett szert és már nem olyan szép és hosszú az élet. Lépjünk a valóságba. A vallásosok most azt vallják ami a Bibliában van, hogy az élet örök volt és az ember hibázott, ha megbocsájtást nyer, újra a paradicsomba megy. Tehát az ember hajlandó újra elhülyülni, hogy ne lássa az élet borzalmait mert fél.
Na kérem szépen ez az én értelmezésem. És ezért nem vagyok vallásos, inkább félek. Köszi szépen.

Társadalom kritikák, filozófiaWhere stories live. Discover now