Misiune in tara lui Mos Craciun

43 1 0
                                    

Trei sferturi de ora mai tarziu, Emily isi parca bicicleta in garaj si se intoarse in casa. Tocana de vita pregatita de doamne Fields pentru cina statea pe aragaz, dar nu era nimeni in bucatarie care s-o manance.

   Emily o gasi pe mama ei patruland in sus si-n jos prin casa, cu parul lung pana la umeri iesit din coada si cu ochii ei verzi privind salbatic. Tatal lui Emily se tinea dupa ea, masandu-i umerii si spunandu-i:

   -E-n regula. Calmeaza-te . Te rog.

   - Ce se intampla? intreba Emily cu voce pitigaiata.

   Doamna Fields se opri in mijlocul covorasului rotund impletit.

   - S-a intamplat un lucru oribil.

   Inima lui Emily incepu sa bata nebuneste. Iesise Ian din inchisoarem, pana la urma?  Murise cineva?

   - O, nu, sopti ea.

   Doamna Fields se prabusi pe canapea si-si prinse capul in palme.

   - Bebelusul meu Iisus a fost furat! Era un obiect de antichitate pretios.

   Emily avu nevoie de cateva minute bune pana cand cuvintele isi facura efectul asupra ei. Isi aminti ca mama ei scosese cu greutate un bebelus Iisus din pod de Ziua Recunostintei, cuibarundu-l apoi pe bancheta din spate a masinii si prezentadu-l cu mandrie in decorul Nasterii de pe gazonul bisericii, in fiecare duminica de atunci incoace.

   - Sunt atat de necajita, continua doamna Fields.Era o amintire de familie, pe care o aveam de la bunica ta!

   Suna telefonul si doamna Fields se repezi sa raspunda.

   - Judith? rosti ea in receptor, sarind in picioare si plecand in cealalta camera.

   Emily si tatal ei schimbara o privire.

   - Era Judith Meriwether, de la biserica, ii lamuri doamne Fields cand reveni. Ea si alte cateva persoane dintre angajatii bisericii banuiesc cine l-a furat pe bebelusul Iisus. Cred ca e un grup de fete de liceu venite acasa in vacanta. Terorizeaza imprejurimile, furand podoabe si distrugand gazonul. Cica isi zic Spiridusii Veseli.

   Auzind numele , Emily nu reusi sa-si retina un zambet si doamna Fields ii arunca o privire aspra.

   - Nu-i de ras. Judith zice ca-i zic asa pentru ca fac pe spiridusii in Tara lui Mos Craciun din mallul Devon Crest, in West Rosewood. Judith e secretara directorului de acolo si le-a auzit spunand niste lucruri care i-au atras atentia. Doamna Fields se incrunta inca o data. Nu-mi vine sa cred ca ele l-au furat pe bebelusul Iisus. Probabil ca l-au spart in bucati!

   - Nu te necaji , spuse domnul Fields, mangaindu-si sotia pe spate.

    - Imi pare foarte rau, mama, spuse Emily, asezandu-se pe bratul canapelei. Pot sa te ajut cu ceva?

   Doamna Fields se sterse la ochi cu batista brodata pe care o avea intotdeauna la indemana.

   - Trebuie sa punem capat acestei blasfemii. Dar va trebui sa se infiltreze cineva in grup si sa le prinda pe fetele alea asupra faptului , ca sa obtinem dovada de care avem nevoie. Puse mana pe bratul lui Emily. Tara lui Mos Craciun din Mallul Devon Crest cauta un Mos Craciun, celalalt a fost concediat pentru ca se lega de fete. Doamna Fields ridica usor din umeri. In orice caz, i-am spus lui Judith ca tu ai putea fi noul Mos Craciun. E metoda perfecta de a le spiona pe fetele alea.

   - Eu? Spioana? izbucni Emily

   In niciun caz n-avea sa faca pe Mos Craciun. Intentionase sa-si ia o slujba in perioada vacantei, mai ales dupa ce tatal ei amintise in treacat, ca prima lui avea sa fie mai mica anul asta, dar se gandise mai mult sa impachetezi cadouri la Macy's sau sa se angajeze vanzatoare la FrogLand, magazinul specializat in articole de inot. Rolul lui Mos Craciun era la fel de provocator ca a-l juca pe Mickey Mouse la Disney World. Daca o dadeai in bara, nenoroceai un copil pentru un an intreg. Ca sa nu mai spuna ca rolul nici nu i se potrivea.

   - Te rog, draga mea. Doamna Fields ii tremura barbia. Am mare nevoie de ajutorul tau.

   - Dar, nu am deloc experienta in ceea ce priveste copiii, protesta Emily. Si nu cred ca as fi o spioana buna.

   Doamna Fields se incrunta.

   - Ai foarte multa experienta cu ei. I-ai supravegheat pe multi cand erai mai mica. Si mai tii minte cand ai fost ghid in salbaticie, in Tabara Rosewood din Tara Fericirii?

   De parca asta ar fi contat. Emily si Aly se inscrisesera sa fie ghizi in salbaticie in vara dintre clasa a sasea si a saptea, mai ales pentru ca Ali se indragostise de instructorul de canoe. In prima ora, o fetita facuse pipi pe piciorul lui Emily, un baiat o muscase si o ceata de tanci o impinsese intr-un petic de iedera otravitoare. Colac peste pupaza, Ali descoperise ca Nea Canoe avea o prietena. O lasasera balta dupa pranz si rasesera de povestea asta toata vara. De cate ori era indispusa una dintre ele spunea: ,, Am o zi din aia de ghid in salbaticie''.

   - Si ai fi o spioana excelenta, continua doamna Fields. Fetele astea, spiridusii sunt doar cu cativa ani mai mari decat tine si stiu ca poti sa intri in gasca lor si sa aflii cate ceva despre ele.

   - De ce nu poate sa faca asta Carolyn? Narile doamnei Fields incepura sa tremure.

   - Pentru ca ea are deja o slujba pentru vacanta. E chelnerita la Applebee's.

   Emily ar fi preferat sa serveasca fajita sfaraind si margarita clientilor beti.

   - Dar Mos Craciun e barbat. N-o sa fie nedumeriti copiii cand o sa-mi auda vocea? intreba ea, faca o ultima incercare.

   Tatal lui Emily , care se asezase pe canapea , ridica din umeri.

   - Iti ingrosi vocea. I-ai face mamei o mare bucurie, Em.

   Emily scransi din dinti. Asa se intampla intotdeauna: doamna Fields lua hotarari in numele lui Emily, fara s-o intrebe mai intai pe ea. Asa cum procedase si cand presupusese ca Emily va face parte din echipa de inot an dupa an. Sau cand ii cumparase blugi de la Gap, desi blugii de la Gap nu i se mai potriveau de ani de zile. Sau cand facuse rezervare la un restaurant cu tema Broadway de ziua ei, desi Emily ura restaurantul acela de la noua ani. Uneori, chiar avea impresia ca mama ei o prefera pe Emily cea de noua ani, ascultatoare, dulce, incapabila sa gandeasca singura.

   Atunci insa ii cazura ochii pe setul de DVD-uri cu L Word de pe consola cu electronice. Sub el  statea In cautarea lui Nemo, filmul de desene animate pe care doamna Fields i-l cumparase cand se intorsese din Iowa, in special pentru ca Ellen DeGeneres era vocea unuia din pesti. Mama ei se impacase, in sfarsit, cu toate. Daca, refuzand-o acum, mamai ei o va indeparta din nou printr-o atitudine rece, interzicandu-i sa faca una, alta? Emily nu era sigura ca ar fi suportat asa ceva. 

   - Bine, ceda ea. Macar pot sa ma prezint la interviu.

   - Porstii! Doamna Fields flutura din mana. Deja ai primit slujba. Esti programata sa incepi maine-dimineata. Sambata e una dintre cele mai aglomerate zile in Tara lui Mos Craciun, asa ca nimeresti la fix. Se ridica si-o lua in brate. Multumesc foarte mult, draga mea. Stiam ca pot sa contez pe tine. 

   Emily ii raspunse cu o imbratisare crispata, incepand sa rasuceasca idei in minte. Mai bine invata sa faca ho, ho, ho! , se parea ca , pana la urma avea sa fie Mos Craciun, fie ca era pregatita fie ca nu.

Secretul lui EmilyWhere stories live. Discover now