Velký, Rozlehlý, Bílý Svět

106 9 1
                                    

„Ve vesmíru nejsou hvězdy o nic bližší.
   Jen se dál třpytí jako márnice...
  A já měl sen, že jsem astronaut
  Ale byl jsem jako můra v plameni
  A svět byl tak zasraně pryč...”

  První skladba Mechanical Animals pojednává o pocitu, jaký zažívá bytost zvaná Alfa v tomto bezbarvém, mechanickém světě, kde už lidé nejsou lidmi. Jedná se o velice jemnou, pomalou a melodickou skladbu, která odstartuje děj na tomto albu.
   Alfa v této písni poprvé "smutní" nad tím, že lidé (včetně jí samotné) přišli o své emoce. Zároveň si uvědomuje, že je mechanická, stejně, jako ostatní, ale neumí se smířit se svým bezbarvým viděním celého světa. V této písni zároveň poprvé slyší o superhvězdě, jménem Omega a začne k ní "cítit" něco, co nikdy předtím nepoznala... Těžko říct, jestli se v této písni přímo s Omegou setká, každopádně je zcela jasné, že Alfa bolestivě zjišťuje, že celebrity a hvězdy jsou chladné a bezcitné zrůdy - „Ve vesmíru nejsou hvězdy o nic bližší”
  „Astronaut” je zde jakýmsi synonymem pro drogově závislou osobu, ale jedná se zároveň o referenci v tématu Lásky - Alfa je v Omeze ztracená „Jako ten mrtvý astronaut ve vesmíru”. Alfa se stala jakousi Můrou, která hledá své světlo, svůj plamen, jakým by měla být Omega, ale plamen jí nakonec spálí.

  „Ale já už nejsem připojen k vašemu světu
    Nic tu neroste, nic tu neléčí...
    Protože je to velký, rozlehlý, bílý svět”

Alfa se těsně před refrénem začíná obávat, že to, jak ji naprogramovala mechanická společnost už nefunguje a začíná vnímat, jak moc je tento přetechnizovaný svět bezbarvý a "bílý".
Můra je zároveň vtipnou referencí na předchozí Mansonovo album Anrichrist Superstar, kde je hlavním hrdinou tzv. Wormboy, který se v průběhu alba mění z červa na Můru a poté na Antikrista a začne rozsévat zlo. Marilyn Manson pravděpodobně dal do názvu takové množství přídavných jmen z toho důvodu, aby popsal, jak ztraceně se cítí dospívající člověk na tomto širokém, rozlehlém světě.

 
Osobní hodnocení: 4/5
   

Mechanická ZvířataOù les histoires vivent. Découvrez maintenant