Mekanik Klavyeler

12 0 0
                                    

Mekanik klavyelerin tarihi çok eskilere dayanır. Son kullanıcıya ulaşan tip klavyelerle ilgilendiğimiz için, diğer mekanik yapılardan bahsetmek yersiz örn: Daktilo.

Mekanik klavye ve switch terimlerini son zamanlarda sık bahsedilen iki şey. Özellikle bilgisayar oyunlarını çok sık oynayanlar, mekanik klavye kullanmayı tercih etmektedirler.

Ancak sadece oyun piyasasında değil artık normal günlük kullanım da için de kullanıcılar mekanik klavye tercih etmeye başladı. Bu yanlış bir şey değil, mekanik klavyeler sadece oyun ve oyuncular için değildir.

Mekanik Klavye Nedir?

Mekanik klavyeler bizim bildiğimiz normal klavyelerden farklı olarak her tuşa ait bir mekanik anahtar bulundurur. Aslında bu sebeple onlara mekanik klavye diyoruz.

Mekanik klavyeler, switchler ve metal yaylardan bir araya gelmektedir. Normal klavyeler(Membran diye tabir ettiklerimiz) ise plastik malzemeden oluşur.

Bu nedenle mekanik klavyelerdeki tuş hissiyatı normal klavyelere göre çok fazladır.Bu tuş hissiyatı da Keycap ve %90 oran ile Kullanılan Switch ile ilgilidir.

Baktığınız zaman bütün klavyeler bir mekaniğe sahiptir. Mekanik klavyelerde bütün tuşların ayrı bir switch'i bulunduğu için böyle adlandırılmışladır.

Profesyonel oyucuların veya çok sık oyun oynayanların mekanik klavyeleri tercih etme nedeni ise, düşük tepki süresi ve klavyelerin yapısıdır. Oyuncular, switchlerin düşük tepki süresi sayesinde rakiplerine göre avantaj sağlayabiliyorlar.

Tepki süresi / raporlama hızı, yani siz bir tuşu, anahtarı aktif ettiğinizde o aktiflik sinyalinin iletilme süresidir.

Oyuncular, kendilerini oyuna kaptırdıklarında klavyelere biraz sert davranabilir, tabii bu oyuncudan oyuncuya değişiklik gösterebilir. Mekanik klavyeler bu konuda sağlam bir yapıya sahip olduğu için diğer klavyelere göre daha uzun ömürlü oluyor.

Tuş basım ömürleri de oldukça uzundur ve kolay kolay bitecek bir basım ömrüne sahip değillerdir.

Günün çoğunu bilgisayar başında geçirenlerin de mekanik klavye tercih ettiğini söylemek mümkün. Mekanik klavyeler çıkardığı sesler ve vermiş olduğu hissiyatlar ile bilgisayarda yazı yazmayı daha keyifli hale getiriyor.

Keyiften ziyade rahatlık sunmaktadır. Membran klavyelere oranla elleri çok daha az yorarlar ve çok daha fazla rahat bir kullanıma imkan tanırlar.

Switch Türleri - Özellikleri

Şuan piyasada switch üretimi yapan birçok marka bulunuyor. Bu markalar üretmiş olduğu switclerin özelliklerini renklere göre kategorize etmişler. Aslında bu oldukça mantıklı ve kolaylaştırıcı bir yöntem.

Hemen başlamadan önce terimlerden bahsedelim;

Optik Switch: Switchler gibi yaylı ama lazerli bir Check yani aktif olma noktası vardır. Kağıt üstünde normal switchlerden daha hızlıdır, gerçekte de öyledir. Ama bu hız farkını hissetmeyiz.

Tactile: Switchin hareketi esnasında hissedilen geri bildirim/tepki.

Keyswitch ya da switch: Tuşa basma işlemini tamamlamakta önemli role sahip mikro anahtar.

Keycap: Switchin üzerindeki plastik kapak. Daha fazla bilgi için Keycap bölümüne bakabilirsiniz.

Harekete geçme gücü: Anahtar basımında switchin tepkimesini bilgisayara gönderen kuvvet.

Kuvvet: Genelde gücün gramı üzerinden hesaplanır. 1 gram kuvvet aşağı yukarı 1 cN (santiNewton) dur.

Kuvvet eğrisi: Switche basılı olan mesafe üzerinden kuvvet grafiği.

Dış Dip: Switche bastıktan sonra dibe kadar katedilen mesafe.

MX-Mount: Cherry şirketi tarafından üretilmiş monte (mount) edilebilir switchler. Bu switchler değiştirilebilir, kırmızı yerine mavi takıp her tür switch içeren bir klavye bile yaratabilirsiniz.

Alps-Mount: Alps Electronic şirketi tarafından üretilmiş monte edilebilir switchler.

Click: Switchin hareketi esnasında hissedilen tepki ve çıkardığı tıklama sesi.

Linear: Switchin hareketi esnasında hissedilen pürüzsüz sessiz tepki.

Histerezis: Çalıştırma noktası ve bitiş noktası (etkiye tepki noktası) eşleşmemesi. Bu sayede ikinci basışta daha hızlı şekilde kaydeder.

Cherry, dünyanın en çok bilinen switch markası olduğu gibi piyasadaki en eski switch üreticisidir. MX adını verdiği switchlerinin patentini 1983 yılında almıştır. Cherry, ürettiği switchlerin özelliklerini ise renklerine göre kategorize etmiştir.Bütün üreticiler aynı yöntemi kullanmaktadır.

Chery her ne kadar patentini alsada uzun süren Patent döneminde fırsat bilen üreticiler kendi Switchlerini üretmeye başlamışlardır. Ben örneklerimi Chery üzerinden devam ettireceğim.

KlavyelerWhere stories live. Discover now