ɛҳąŋıɱąɬıơŋɛʂ ıŋıɖąɱųʂ

1.1K 67 5
                                    

,,Znamenal pre mňa celý vesmír. Stal sa mojim kyslíkom. Jeho úsmev bol svetlom v temnote, ktorá ma pohlcovala."

Díval som sa okolo seba a upíjal si z drahého drinku, ktorý mi namiešal mladý barman za stolom.

Dnes bolo slnko až príliš dotieravé a tak som svoje zvráskavené telo skryl pod prístrešok baru na pieskovej pláži. Horúci vzduch mi postrapatil šedivé vlasy a ja som si ich chudými prstami zo zvyku upravil.

Momentálne som si užíval posledné roky môjho života aj keď sám, no stále ma sprevádzali myšlienky o mladom chlapcovi z minulosti s detským úsmevom.

Moje rozjímanie prerušila menšia hádka medzi jednou dvojicou, ktorá sa prechádzala po pláži. Zvedavo som k nim zdvihol svoj pohľad a premerial si ich. Na pravej strane stála nižšia žena s hnedými kučeravými vlasmi a nad ňou sa týčil asi tak dva metre vysoký muž. Z diaľky na mňa pôsobili vážne podarene. Nízka žena sa rozčuľovala a muž pri nej sa tváril, že ho to naozaj trápi, no nevie si rady.

Hádka medzi nimi sa ukončila dramatickým odchodom brunetky a mladík hneď na to zamieril do baru, kde som sedel aj ja.

Svoj pohľad som šikovne zapichol do obsahu môjho pohára.

,,Jednu whisky." Objednal si chlapec a potichu si vzdychol. Ja som sa snažil krotiť, aby som sa mu neprihovoril aj keď som na jazyku mal už niekoľko viet.

,,Ďakujem." Zdvorilo sa poďakoval chlapík čašníkovi a hodil do seba panáka. Díval som sa na toho chlapca ako na zjavenie. Jeho jemné črty mi pripomínali osobu z minulosti, ktorá mi jedným svojim úsmevom obrátila život naruby.

,,Prepáčte, ale poznáme sa?" Opýtal sa ma chlapec a ja som sa prebral z hlbokého rozjímania.

,,N-nie, nie. To, nie. Len mi pripomínate istú osobu."

,,Znamenala pre vás veľa?" Chlapec naklonil hlavu do strany a venoval mi zvedavý pohľad.

,,Kdeže," kývol som rukou, ,, tá osoba bola celý môj vesmír." Zašepkal som a zahľadel sa do neznáma.

,,Čo sa stalo?" Zvedavosť chlapca natoľko oslepila až zabudol na to, že jeho priama otázka bola nezdvorilá. No chlapcovo konanie som s úsmevom prehliadol. Bol som rád, že niekomu môžem vyrozprávať príbeh o tak veľkej láske.

,,Všetko to začalo tým, že som do neho narazil v knižnici." Vrátil som sa v mysli k tej spomienke.

Nahnevane som si to vykročil do knižnice, kde som si mal požičať jednu z kníh, ktorá patrila k povinnému čítaniu.

Nikdy v živote som nebol na nudnejšom mieste, pomyslel som si a nervózne sa obzeral okolo seba. Nemal som rád tieto miestnosti. Oveľa radšej som chodil do baru, kde bol hluk a hrala hudba. Knižnica oproti tomuto bola iná káva. Iritovalo ma to ticho.

,,Au!" Vykríkol chlapec, ktorý do mňa narazil a následne spadol na zem. Nahnevane som sa pozrel jeho smerom a keď sa nám naše pohľady stretli niečo sa vo mne pohlo.

,,P-pardon."

,,Nie, to ty mne prepáč. Nedával som pozor." Podal som mu svoju dlaň a pomohol mu pozbierať knihy, ktoré mu vypadli z rúk.

,,Čítaš ju?" Ukázal som mu knihu, ktorú som mal ako povinné čítanie.

,,Je moja obľúbená." Pousmial sa hanblivo chlapec a moje srdce sa rozbúchalo o čosi rýchlejšie.

,,Aká to bola kniha?"

,,Boli to básne. Zahraničná literatúra. Autora si už nepamätám, ale niektoré strofy som sa učil naspamäť." Otočil som sa na chlapca do šibalským úsmevom.

APHRODITE ,,𝓬𝓸𝓶𝓮 𝓪𝓷𝓭 𝓼𝓪𝓽𝓲𝓼𝓯𝔂 𝔂𝓸𝓾𝓻 𝓭𝓮𝓼𝓲𝓻𝓮"Where stories live. Discover now