Jerome David Salinger, Lovac u žitu

248 6 6
                                    

Slobodno možemo tvrditi da stvoritelj ovog romana nosi titulu oca takozvane proze u trapericama, moderne proze. Lovac u žitu (originalnog naziva "The Catcher in the Rye") nedugo nakon svog izdavanja postao je trn u oku mnogima. Drugim riječima, ovaj roman bio je pretjerano eksplicitan, kontroverzan za onodobnu mladež. Iako bi se mnogi složili da popularni "Dnevnik Anne Frank" više obiluje neprimjerenim rječnikom, doli dotični Salingerov moderni roman.


Roman započinje nimalo entuzijastičnim monologom mladog, točnije sedamnaestogodišnjeg, Holdena Caulfielda. Holden je iznimno razočaran ljudskom uskogrudnošću i karakterom. Svjestan je da na ovom surovom svijetu gotovo svako živo biće ima nekakav cilj, točku do koje pokušava doći kako bi se upotpunio. Neki to čine onako kako bi trebalo biti, ispravno. Dok neki skrenu s takoreći miroljubivog pravca, njihov cilj je načinjen od koristoljubivosti. Holden se nalazi u sanatoriju iliti psihijatrijskoj klinici dok se prisjeća svog bijednog školskog i izvanškolskog života. Ondje boravi zbog određenih događaja u vlastitoj obitelji koji su ga potresli. Naime, cijelo Holdenovo biće uzdrmala je tragična smrt mlađeg brata Alleja.

Tu je i teret koji dolazi s koledžem.
Sve to iziskuje trud i odgovornost, što tvrdoglavom Holdenu baš i ne ide od ruke. I on sam shvaća da mu život lagano ide nizbrdo, suosjeća sa samim sobom.

Jedna od stvari koja Holdena održava na životu bratova je bivša bejzbol rukavica. Ta uspomena na nekad voljenu osobu postala je sentimentalno vrijedna.

Pisac kroz čitavo djelo "žonglira" prošlim i sadašnjim vremenom.
Preciznije, redoslijed fabule je kronološki.

Mladi Holden veći dio romana čitatelju opisuje svoj boravak u već trećoj školi po redu, iz koje ubrzo biva izbačen. Pa se tako među Holdenovim školskim kolegama ističu Ackley i Stradlater. Svaki od ove dvojice prepreden je na svojstven način. Ackley je vječito nervozna i ne naročito inteligentna osoba. Stradlater pak školski šarmer u pokušaju. On glumi glavnu facu, ali ima ogromnu manu - previše je uobražen, što potvrđuje neprestano lickanje i brigu oko izgleda općenito.

Holden Caulfield ima i simpatiju, Jane Gallagher.

Rječnik ovog mladića često pršti sarkazmom, jer jedino tako se uspijeva nositi s nerazumijevanjem okoline u kojoj je prisiljen živjeti. I tako, kad su ga izbacili iz škole, Holden je odlučio neko vrijeme izbivati iz roditeljskog doma. Bojao se reakcije roditelja kad saznaju što im je opet snašlo sina.

Holden ima i mlađu sestru Phoebe te starijeg brata D.B-a, koji često putuje zbog karijere scenarista.

Ostatak djela mladi tinejdžer uglavnom obilazi razna mjesta u rodnom mu New Yorku, želeći se bar jednom u životu provesti, biti mlad, što i jest. Želio je živjeti od danas do sutra i to mu je išlo uspješno.




Znam da me nije bilo izvjesno vrijeme, ali nadam se da vam se svidjela ova recenzija. Ovaj roman čak je bio i tema ovogodišnje mature, tako da sam ja (kao maturant) pisala esej na baš ovu temu.
Uživajte u čitanju =)

GlupostiWhere stories live. Discover now