Syrran surar men tränar samtidigt.

523 0 0
                                    

Märker det dagligen på hennes kroppsspråk, och sätt att styra upp vardagen gentemot mig. Men inte vill hon byta sin egen blöja själv, utan vill få det gjort av mig som tidigare. Jag tjatar på syrran, för att få henne att börja byta sin blöja själv, men hon låssas inte höra det utan påkallar min uppmärksamhet när det är dags för blöjbyte för henne. Nu ligger hon bara på sängen så länge det behövs och reser sig direkt när hon fått en ny blöjsnibb på sig. Men jag ser på henne att hon helst också skulle vilja prata om sin blöjsnibb och tankarna kring den. Samtidigt upplever jag att syrran börjar tycka det är pinsamt att visa upp sig i blöjsnibb, samtidigt som hon vill ha hjälp med den dagligen. Kanske gick jag för långt den där gången, men tanken var bara att få slippa henne i sängen nästan varje natt. 

Efter att hon rakade av sig sin Mus, verkar hon yngre än vad hon är i verkligheten. Känns konstigt att tvätta henne med Våtservetterna, nu när Musen är borta, och hon grimaserar varje gång jag gör det. Lite generad är hon över att Musen är borta och känner efter, varje gång jag byter på henne. Men jag gnider in Puder på huden hennes, innan hon får en ny och ren blöja i snibben. Syrran kom ut från toan och la sig på sängen efter att ha varit där en stund, och nu syntes tampongens snibb mycket tydligt där den stack fram mellan benen på henne. "-Nu får du börja byta blöjan själv, lika enkelt är det som att sköta tampongen", sa jag åt henne när jag satte på henne blöjsnibben och knöt fast den på henne. "-Ska du säga, mamma skötte blöjan på dig länge, innan du började göra det själv, så ge mig lite tid också".  Första gången syrran svarat så surt tillbaka, när jag tagit upp saken. Minns inte när jag själv skötte blöjsnibben helt och hållet, men minns hur morsan tränade med mig och tjatade om att jag skulle kunna byta blöjan själv. Och nu fick jag det kastat i ansiktet av syrran.

Senare kom syrran och ursäktade sig för sin kommentar om min blöjsnibb, "-Ge mig lite tid också, som morsan gav dig", sa hon. Om hon bara skulle komma sig för att börja öva på att klara blöjbytena själv. Minns inte om hur mycket morsan tjatade på mig, men minns hur jag fick sitta i hennes knä och träna med blöjsnibben, att sätta fast den själv. Tror vi tränade länge med det innan jag kunde klara av det utan morsans hjälp. "-Kan du inte börja försöka byta blöjan själv, jag hjälper dig?" sa jag åt  syrran när hon låg och "luftade" rumpan. "-Om du hjälper mig då kanske" sa syrran lite irriterat och lyfte på rumpan så blöjsnibben fick plats under henne. "-Prova att knyta fast rosetten på snibben själv", sa jag åt syrran när jag vikt upp blöjsnibben på henne, "-Jag håller blöjsnibben på plats", sa jag och la handen på blöjsnibben på hennes mage. Syrran klarade av att knyta rosetten på sin högra höft, men sen gick det inte på det vänstra häftet, antagligen för att det blir spegelvänt att knyta den rosetten. Syrran gav upp och jag fick knyta fast den, men ändå en liten bit på väg, för att hon ska klara blöjbytet själv.

Nu har vi tränat, eller rättare sagt syrran, ett tag med att byta blöjan, men hon gillar inte det. Syrran försöker med bortförklaringar, varje gång jag vill, att hon tränar på att knyta fast sin blöjsnibb själv. "-Jag mår dåligt, nu när jag har mens", körde hon med när den pågick, och andra sura bortförklaringar har hon också kommit med. men jag har vunnit en liten seger, jag har fått syrran att börja träna på att byta blöjsnibben själv. Men att byta min blöjsnibb gör hon utan invändning över det. Men syrran frågar också mycket om hur det var för mig, att börja byta blöjan på mig själv. Det jag minns var att jag bytte blöjan själv, om morsan inte var hemma, och det behövdes bytas. Men morsan gjorde det bättre än jag så det var skönt att få det gjort av henne senare. Minns att morsan la den nya blöjsnibben på sitt knä, och jag fick sätta mig i hennes knä, på blöjsnibben och knyta fast blöjsnibben själv. Hur länge vi tränade på det minns jag inte, men minns att morsan justerade blöjsnibben ibland efteråt. 

I dag var syrran helt emot att träna på att byta sin blöja, hon blev ganska sur när jag ville att han skulle träna att på det. Hon ville inte alls träna på det, och skyllde på smärta i buken. När hon kom ut från Toan hade hon, satt på sig en Push Up BH, för bysten hade fått ett rejält "Orkesterdike" som verkligen framhävdes. "-Ny Bh?" frågade jag tanklöst syrran, som surt svarade "Än sen då?", och la sig på sängen. BH hade snygg brodyr på kuporna på svart grund, verkligen en rejäl kontrast till den vita blöjsnibben. När jag sa det blev syrran sur igen medans hon lyfte på rumpan, så blöjsnibben kom på plats under henne. När hon reste sig upp sa jag "-Nästa gång får du prova byta blöjan själv", och då blängde hon surt på mig igen. Vid varje blöjbyte föreslog jag syrran, att prova byta sin blöja själv, men hon har varit helt ovillig att prova göra det. Nu har jag bestämt mig om hur jag ska göra, även om hon blir rasande på mig igen. Alltid när jag byter blöjan på henne, ska  jag stoppa tempen i rumpan  hennes, för det gör ont oftast, och det gillar hon inte alls. Men som en markering, att nu får hon börja träna att byta sin blöja själv. När hon lagt sig på sängen och väntade på att jag skulle börja pyssla med hennes blöja, tittade jag på henne där hon låg. Blöjsnibben var nästan lika stor som hennes bysthylla. Den passade inte alls , Puch Up BH mot hennes vita tjocka blöjsnibb, extra tjock nu när den var rejält nedkissad. När jag tagit bort blöjan och gjort rent på henne, gick jag till handling, med vad jag bestämt mig för. När jag satte vänstra handen på syrrans lår,  särade hon på benen rejält.

"-Du borde träna på det här också", sa jag till henne och hon han inte fråga vad jag menade, men tittade på mig och skulle säga nåt. Då stack jag in tempen i rumpan hennes, och hon skrek till, eftersom hon inte var beredd på det. "-Aj, va fan gör du?, skrek hon surt och tittade på mig. "-Alla småbarn får tempen kollad då och då", sa jag som svar till syrran som säkert hade gett mig en örfil, om hon kunnat nå mig. När jag drog ut tempen från syrrans rumpa, så släppte hon värdens brak fis. Syrran har legat i sovrummet och surar  sen ett tag. Skulle ha frågat om hon behövde en tutte, men ville inte provocera henne mer för stunden. Kanske gick jag för långt även denna gång, men syrran måste börja byta sin blöja själv. Nyss kom hon ut hit och satte sig, med sin Padda och började surfa hon med. Verkar inte som om hon behöver bytas på ännu, så jag sitter och skriver lite om oss medans hon sitter för sig själv och surar halvnaken.

Kanske gick jag för långt den där natten, jag vaknade av att syrran lagt sig bredvid mig, men jag låg ett tag om jag skulle börja acceptera att ha henne liggandes i min säng. Som vanligt hade hon bara blöjsnibben och BH på sig, så jag la armen över henne och fingrade lite i hennes blöjsnibb, utan att hon verkade känna nåt. Inte förrän jag la handen på hennes byst och klämde på det, reagerade hon och hoppade upp från sängen och gick bort och sa nåt ilsket. Sen dess har hon surat men ändå velat ha hjälp med blöjsnibben. Men hoppas att syrran fattade vinkeln, med mitt fula tilltag. Men jag ska få henne att fortsätta träna  med att byta blöjan själv. 

Nu har syrran motvilligt tränat en tid, men får inte riktigt till det med snibbrosetterna, den högra lyckas hon oftast knyta fast, svårare är det med den vänstra knuten. Minns själv hur svårt det var att knyta "spegelvänt" på vänstra sidan. Oftast är det jag som byter på henne trots att jag börjar tycka att hon ska kunna klara av det själv, syrran får det gjort mot löfte att byta på mig sen. Och jag faller ofta till föga, för att låta andra byta på en, är bekvämt även för mig. Men minst 1 gång varje dag får syrran byta på sig själv, även om det  inte blir så lyckat för henne. "-Jag tror du njuter av att slippa byta blöjan själv", brukar jag säga för att reta henne med. "-Själv då?, -Du då?", kontrar syrran fort med tillbaka, och jag har funderat på när jag kunde njuta av det, måste ha tagit länge för mig. För när morsan bytte på mig kändes det inte skönt, inte så att jag såg fram emot det i alla fall. Och inte när jag hade blöja i skolåldern heller, för där  var det så mycket hemlighetsmakeri kring blöjan. Tror inte heller syrran direkt njuter av att få blöjan bytt av mig.

Det gick nästan en vecka, innan syrran kom till mig på natten, och då hade hon gråtit, det hörde jag på hennes andning. Samtidigt som jag kunde förstå varför syrran kom, kändes det som ett misslyckande, att ha henne tillbaka. "-Snälla", sa hon när hon märkte att jag vaknat, och jag kunde inte neka henne. Jag förstår att syrran verkligen kämpar med sina känslor ännu. "-Trodde aldrig det skulle sluta så här, när jag satte en av dina Allt i Ett Blöjor, på mig, eftersom jag inte kunde hålla tätt i Höstas", sa syrran låg och väntade på en ny torr blöja. Nu hade hon åter en ny BH på sig, inte den där Puch Up BH utan en ljus formpressad BH som var front knäppt. Att hon byter  dom hela tiden, inte konstigt att Tvättmaskinen gör minst ett jobb varje dag. "-Varför ny BH igen?" hävde jag ur mig tanklöst, "-Jag  tvättar behån ofta, det skönare med en ren behå", sa syrran surt som svar på en töntig fråga.  "-Här kan man ju inte sova utan BH", la syrran surt till. Samtidigt som hon börjar acceptera blöjsnibben mer, vaktar hon mig, när jag byter på henne. Kanske att hon har mitt tilltag i minnet, och surar över det ännu. Bara hon skulle förmå sig att träna på att byta blöjan själv mer. Men hon vill oftast att jag byter på henne, med löfte om att göra det samma åt mig, vilket jag inte direkt har nåt emot. Nu är hennes mensperiod över för den här gången åtminstone, vilket kanske får henne på bättre humör.

Verkar som om syrran fattat att jag inte gillar att hon kryper ner hos mig på nätterna, budskapet kanske gick fram. Men hon sitter i köket och väntar på att jag ska vakna med nedkissad blöja på sig, och vill ha den bytt direkt när jag vaknat. Men nu knyter syrran själv upp blöjrosettrna och viker ner blöjsnibben, men vill att jag gör resten av blöjbytet på henne. När syrran lärt sig att hantera blöjsnibben fullt ut får hon träna på att hantera Våtservetterna också. "-Snart får du börja göra rent också på dig själv också", sa jag och tog en Våtservett ur förpackningen. Syrran svarade inget på det, men jag såg att budskapet noterats av henne. 

Syrrans dagliga blöjbestyr.Where stories live. Discover now